10 mei 2010

Artikel over inflatie en de Franse Revolutie

Dag iedereen, lang geleden dat ik nog eens van me heb laten horen hier. Dit bericht om even melding te maken van mijn jongste pennenvrucht, die handelt over de inflatie net voor en ook tijdens de Franse Revolutie. Dit is de inleiding:
De eerste grote inflatie van de moderne tijd vond plaats tijdens de Franse Revolutie. Ze werd veroorzaakt doordat de overheid zwaar in de schulden zat en geld uit het niets liet bijdrukken om haar schulden en interesten te kunnen blijven betalen. De bevolking zag de waarde van haar spaarcenten verdampen en kwam protesterend de straat op.

In het Europa van vandaag, met huizenhoge overheidsschulden en een papiergeld dat makkelijker dan ooit wordt vermenigvuldigd, herbergt de episode van het Franse geld een waarschuwing van formaat. Daarmee is ze een van de belangrijkste geschiedenislessen die we op school nooit hebben geleerd.
Ik ben erg trots op dit artikel—het onderwerp (inflatie) is m.i. buitengewoon belangrijk voor nu, bovendien is het goed leesbaar geschreven, en het is ook voldoende praktisch om er mee aan de slag te kunnen. Tenslotte is er ook, jawel, gezorgd voor het nodige visuele vertier! Jullie zijn uiteraard welkom om hierover van mening te verschillen en de nodige aanvullingen te maken en kritieken te leveren (daar dienen de comments voor :-). Bij deze de links:

>> De belangrijkste geschiedenisles die je nooit kreeg (online versie)

>> De belangrijkste geschiedenisles die je nooit kreeg (printversie, pdf 4 mb)

Labels: , , ,

1 Comments:

At 11/5/10 12:52, Blogger Bruce Graeme said...

Ron Paul on Central Banking Crimes in Europe

http://www.lewrockwell.com/blog/lewrw/archives/57458.html

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>