8 maart 2010

Een fraai staaltje Belgisch-Britse emissiezwendel (Paul Vreymans)

Voor wie er nog mocht aan twijfelen dat de Europese Emissieregeling één grote zwendel is, die is opgezet ten gunste van het grootkapitaal ten koste van de consument het allerlaatste staaltje: Gisteren heeft de Waalse regering een octrooi van 13 miljoen ton (!) CO2 emissierechten verleend aan ArcelorMittal. Ze hoopt daarmee de heropstart van hoogoven 6 in Ougrée (bij Luik) mogelijk te maken en 363 voltijdse jobs veilig te stellen tot 2012.

Het octrooi komt neer op 35,8 miljoen kilogram emissierechten per verhoopte werkplaats of zowat 2 à 3 maal de globale CO2-emissies van ALLE autoverplaatsingen van alle Belgen samen ( 13 miljard kg / 150g/km = 86 miljard auto-km equivalent of 8666 Km/belg of 34.666 Km/gezin van 4). Le soir raamt de waarde van dit octrooi op 260.000.000 € (10,4 miljard BEF) of 716.253 € (28,6 miljoen BEF) per verhoopte voltijdse werkplaats van 2010 tot 2012, waarvan de lasten nog moeten verdeeld worden tussen het Waals gewest en de Federale regering. De bonden en Mittal reageren gunstig op de deal.

De grootste zwendel ligt nog daarin dat Mittal amper twee maand geleden nog voor 1 miljard £ (door de EU verleende) emissierechten VERKOCHT die Mitttal over had als gevolg van de forse inkrimping van zijn productie binnen Europa en als gevolg van de sluiting van de Britse Corus’ steelworks in Redcar, bij Middlesbrough. Gelukkig lezen weinig Britten de Libre en zouden hun klachten over concurrentievervalsing toch worden afgedaan als anti-Europese stemmingmakerij.

De Europese Emissieregeling betekent dus uitstekende Business voor grootbedrijven als Mittal en voor lobbyisten die zo’n deal rond krijgen. Alleen jammer voor het Vlaamse kleinbedrijf dat het zonder lobyisten moet stellen en straks zwaar zal moeten afdokken voor een paar ton emissierechten en voor het zwaar jobverlies dat Vlaanderen net zoals de Britten daardoor zal lijden. Pech ook voor de Vlaamse consument die via allerhande CO2-taksen op zijn keurig afgestelde wagentje mede het gelag zal betalen.

1 Comments:

At 10/3/10 00:36, Blogger Unknown said...

Op Radio een van de VRT werd dit zorgvuldig verzwegen. Blijkbaar mogen we dit niet weten van de regime-zender.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>