11 januari 2010

Mises Circle in the EU Parliament

De "Mises Youth Club" is een internationale politieke debatclub in Brussel die nu al meer dan drie jaar bestaat. Zelf neem ik sinds september 2008 het voorzitterschap waar. Eén van mijn recente realisaties met hen is de geslaagde inrichting van een maandelijkse boekenclub in het Europees Parlement. Met de steun van het Britse conservatieve Europarlementslid Nirj Deva en diens libertarische stafchef Benjamin Harnwell organiseert de "Mises Youth Club" al sinds maart 2009 de "Mises Circle in the EU Parliament". Met ook de volgende drie maanden al gepland, staat het nu vast dat dit een heuse maandelijkse activiteitenserie is en zal blijven.

De deelname is geheel gratis en we mikken vooral op de assistenten en stafleden van het EU-Parlement, maar ook denktankmedewerkers, Eurocraten en studenten zijn steevast aanwezig. Op elke Circle mogen we telkens toch ook één of meerdere Europese Parlementsleden verwelkomen. Elke maand stelt een gastspreker een klassiek-liberaal boek voor, waarna er tijd en ruimte is voor de aanwezigen om onderling te discussiëren over de inhoud van de presentatie of de ideeën uit het boek in kwestie. De Circle wordt wel gedomineerd door oud-LVSV'ers, Britten en vertegenwoordigers van de rechtse fracties, maar ook andere nationaliteiten en affiliaties vinden vaak hun weg naar deze boekenclubs. De website van de "Mises Youth Club" wordt momenteel in een nieuw kleedje gestoken en is offline, maar als jullie hierover meer informatie wensen, gelieve mij dan via e-mail op info (at) libertarian.be te contacteren.

Op 17 maart introduceerde de Turkse journalist Volkan Ertit van de "Association for Liberal Thinking" het magnum opus "The Road to Serfdom" van F.A. Hayek. Op 29 april stelde de Guatemalteekse Gloria Alvarez het essay "The Petition of the Candlemakers" van Frédéric Bastiat voor. Gloria werkte in het verleden voor het "Cato Institute" en volgde toen een postgraduaatopleiding in internationale ontwikkeling in Leuven. Op 8 juli presenteerde Tuur Demeester van het "Murray Rothbard Institute" het boek "What Has Government Done To Our Money" van Murray Rothbard. Op 9 september was het de beurt aan de Bulgaarse econoom Nikolay Gertchev van de Europese Commissie om het essay "The Production of Security" van Gustave de Molinari te komen voorstellen. Op 14 oktober presenteerde ikzelf het boek "The Wealth of Nations" van Adam Smith.

Op 18 november kwam de Nederlander Jacob Bogers het magnum opus "Money, Bank Credit and Economic Cycles" van Jesus Huerta de Soto introduceren. Jacob fungeerde als talkshowhost op "Ron Paul Radio" in de VS en werkt momenteel voor de Europese Commissie als ICT-specialist. Op 9 december besprak de Russische EP-medewerkster Kristina Loguinova het essay "Two Concepts of Liberty" van Isaiah Berlin. Op 13 januari (overmorgen) komt de UA-universiteitsassistent Werner Vandenbruwaene het boek "Capitalism, Socialism and Democracy" van Joseph Schumpeter voorstellen. Op 3 februari is het de beurt aan onze eigen Pieter Cleppe van "Open Europe" die het boek "Law and Revolution" van Harold Berman zal inleiden. Op 3 maart tenslotte zal Michaël Bauwens van het "Murray Rothbard Institute" het boek "The Enterprise of Law" van Bruce Benson komen presenteren.

6 Comments:

At 11/1/10 14:47, Anonymous Anoniem said...

Ik stuurde je net een mailtje. Ik kan er overmorgen niet geraken, maar in de toekomst ben ik wel geïnteresseerd in dit initiatief.

 
At 11/1/10 15:14, Anonymous Jacob said...

Op dit artikel terechtgekomen via link op Het Vrije Volk. Schitterend initiatief, Vincent! Ook je teksten op HVV en Vrijspreker zijn steeds uitermate pruimbaar, doe zo voort!

 
At 11/1/10 17:43, Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 
At 11/1/10 18:03, Anonymous Anoniem said...

Keep up the great job, mijnheer De Roeck ;-)

 
At 11/1/10 20:33, Anonymous traveller said...

@ Vincent

Ik heb zo juist een bericht gelaten naar Amerikaanse vrienden dat ik toch een klein lichtje begin te zien aan het einde van de tunnel in Vlaanderen.
Doe zo voort aub.

 
At 11/1/10 22:07, Anonymous Anoniem said...

@Vincent: Dank u voor de uitnodiging, ik heb u een mailtje terug gestuurd. Hopelijk een positief respons. Mvg Yann

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>