16 januari 2010

Geen Westerse verkrachters in de straten van Oslo (Hoegin)

Volgens cijfers van de politie in Oslo werd in 2009 een nieuw record gevestigd: er vonden verleden jaar namelijk dubbel zoveel verkrachtingen met geweld plaats als het jaar voordien. Bovendien bleek dat niet alleen in 2008 en 2009, maar ook in 2007, de dader telkens een niet-Westerse immigrant was. De slachtoffers daarentegen waren in negen van de tien gevallen Noors – niet alleen volgens nationaliteit maar ook etnisch. Ongeveer een vijfde van de inwoners in de Noorse hoofdstad heeft een niet-Westerse achtergrond.

— Twee mannen volgden me tot ik thuis was. Toen ik de deur van mijn appartement opende, overvielen ze me, en verkrachtten me ieder om de beurt, vertelt een jonge vrouw aan de Noorse nationale omroep NRK. Zij was één van de slachtoffers van 2009.

Volgens de politie had niet één van de daders van de verkrachtingen met geweld de laatste drie jaar een Westerse achtergrond. Vier mannen werden gearresteerd, en in alle andere gevallen gaven de slachtoffers aan dat de daders er ofwel niet-Westers uitzagen, ofwel een niet-Westerse taal spraken. Niet één zaak kon gelinkt worden aan een Westerse man.

21 Gevallen werden er in 2009 gerapporteerd, het hoogste aantal sedert de politie statistieken begon bij te houden in 2006. Negen van de tien slachtoffers waren Noors – etnisch Noors dus –, zowel in 2009 (17 van de 21) als in 2008 (9 van de 11). Hanne Kristine Rohde, woordvoerster van de politie in Oslo, vroeg zich openlijk af wat voor vrouwbeeld deze daders eigenlijk zouden hebben.

Zij weet overigens dat deze cijfers zeer controversieel zijn. Gevraagd of ze niet een hele gemeenschap dreigen te stigmatiseren, antwoordt ze dat ze een bijdrage tot een betere en veiligere wereld wil leveren. Daarom ook wil ze dat de waarheid verteld wordt, vertelde ze aan NRK.

Het zou interessant zijn te weten of dit een bijzonder Noors fenomeen is, dan wel of steden als Brussel, Antwerpen, Rotterdam of Amsterdam gelijkaardige cijfers en gelijkaardige problemen kennen. Ik vrees echter dat zelfs nog maar vragen naar dergelijke statistieken al snel opmerkingen over racisme zou kunnen opleveren, en dat de politie bewust geen statistieken bijhoudt zodat ze ook niet kunnen uitlekken. Niet iedereen heeft nu eenmaal dezelfde mening over de waarheid, en hoe men best bijdraagt tot een betere en veiligere wereld.

Labels: , ,

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>