21 december 2009

Neef en nicht trouwen niet licht

In zijn overigens interessante reeks "Beiroet-Bagdad" schrijft Jorn de Cock (de Standaard van 19 december 2009) onder de titel "Neef en nicht vrij licht" over het nog steeds wijdverspreide kozijnshuwelijk in de arabische wereld:

"in de Arabische wereld is het nog altijd een hardnekkige gewoonte - vooral tussen neef en nicht - zij het met regionale verschillen. Van de Egyptenaren is 65 procent, aldus een studie, een kind van huwen binnen de familie. In Saudi-Arabiƫ 54 procent, in Libanon 24 procent. Tegenover, vandaag, 2 procent in de VS en Europa";

maar voegt eraan toe :

"huwen binnen de familie. Bij ons was dat ook lange tijd niet abnormaal, conform het oude Nederlandse gezegde: 'Neef en nicht vrijt licht'. "

Welnu, dat is historisch onjuist, en zelfs het gezegde wordt verkeerd geciteerd. Het luidt "neef en nicht vrijen dicht maar trouwen niet licht" en zegt dus precies het tegenovergestelde. En het is niet juist dat dit bij ons lange tijd niet abnormaal was. De kerk heeft zich al van in de late oudheid ingezet voor exogamie en dat is al zowat 14 eeuwen een van de fundamentele verschillen tussen de christelijke en de moslimculturen. Zie mijn artikel "Het niet-kozijnshuwelijk" op http://vlaamseconservatieven.blogspot.com/2007/01/het-niet-kozijnshuwelijk.html.

7 Comments:

At 21/12/09 12:45, Anonymous raf said...

Even melden dat de URL niet 'werkt'.

 
At 21/12/09 13:33, Anonymous Anoniem said...

Werkt bij mij wel, Raf...

 
At 21/12/09 14:22, Blogger Luc Van Braekel said...

De volgende URL zal werken voor zowel abonnees als niet-abonnees van DSO:

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=9J2JV3VI

De URL die Matthias in zijn artikel vermeldde, werkt alleen voor abonnees.

De truc is om de URL niet te halen uit "lees de e-krant", maar wel uit het "dagoverzicht". Verder is het nodig dat die URL aangeklikt wordt vanuit een andere pagina, en niet vanuit een e-mail of een bookmark.

 
At 21/12/09 14:23, Blogger Luc Van Braekel said...

Hier klikken, dus.

 
At 21/12/09 15:04, Blogger Luc Van Braekel said...

En de laatste link in het artikel wijst visueel naar een blogpost van Matthias uit januari 2007, maar bij aanklikken komt men op de blogpost van vandaag terecht... Misschien was het dat wat Raf bedoelde?

 
At 22/12/09 01:09, Anonymous raf said...

Juist Luc, ik ervaar de internet-pendant van het Droste-effect!
Bedankt voor de spontane respons op mijn klacht.

 
At 22/12/09 08:01, Blogger matthias e storme said...

links gecorrigeerd, dank.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>