12 januari 2010

Jeremy Clarkson over België en andere zaken (Vincent De Roeck)Velen onder ons kennen Jeremy Clarkson enkel maar als de amusante co-presentator van het Britse autoprogramma "Top Gear" dat nu al in vijftien landen, waaronder België, uitgezonden wordt. Clarkson dankt zijn politiek-incorrecte denkbeelden en zijn flamboyante openheid aan zijn carrière bij de rechtse Britse tabloid "The Sun". Clarkson wordt even hard gehaat door linksmensen, klimaatgelovigen en vrouwen als hij aanbeden wordt door liberalen en mannen met kloten aan hun lijf. De overheid is zijn grootste vijand, het heersende klimaatverhaal pure nonsens, Labour een bende communisten die Groot-Brittannië willen vernietigen en vrouwen een bende minder ontwikkelde wezens die op aarde zijn om de anderen te ondersteunen en - vooral - om hun plaats in de samenleving te kennen. Auto's moeten in de eerste plaats krachtig zijn en snelheid kunnen maken. Mensen moeten vrij hun leven kunnen leiden, en bureaucraten moeten niet denken dat ze meer kennis van zaken hebben dan de mensen zelf. Het mag jullie dan ook niet verbazen dat Clarkson een idool van mij geworden is.Voor zijn gloriedagen bij "Top Gear" had Jeremy Clarkson op de BBC ook al een talkshow ("Clarkson") en een docuprogramma ("Jeremy Clarkson Meets The Neighbours") die beide met elkaar wedijverden in hun mate van Brits ultra-jingoïsme, blinde nuanceloze Euroscepsis en grenzeloze politieke incorrectheid. Meer nog dan "Top Gear" zijn deze TV-programma's, hoewel soms al een beetje verouderd, zeker en vast het herbekijken waard. In "Jeremy Clarkson Meets The Neighbours" trekt hij er op uit om de bestaande clichébeelden en stereotypen over andere Europese landen ter plaatse te gaan verifiëren. Ook België vereert hij met een bezoekje. Ons land wordt door hem belachelijk gemaakt door ons sportlandschap te herleiden tot pijproken, drolbingo en vinkenzetten. Ook een Brusselaar die zichzelf een pinguïn waant, komt uitgebreid aan bod in het hilarische programma. Een echte aanrader dus. Jullie vinden de twee Belgische fragmenten hierboven. Tenslotte wil ik ook nog even stilstaan bij Clarksons levensmotto, dat als geen ander ook mijn eigen maatschappijbeeld lijkt te illustreren: "Er zijn maar twee meningen: die van mij en de verkeerde!"

14 Comments:

At 12/1/10 19:00, Anonymous Anoniem said...

Schitterende kerel.

 
At 12/1/10 19:05, Blogger Marc Vanfraechem said...

fantastische prestatie alweer Vincent! wat ben je toch een sterke blogger

 
At 12/1/10 19:07, Blogger Marc Vanfraechem said...

ken je ook Youtube al, Vincent? uitstekend geschikt voor jouw doeleinden.

 
At 13/1/10 11:15, Anonymous guillaume said...

Zalige clipjes. Wel een vreemde reactie van Grumpy hierboven. Waarschijnlijk is YouTube niet Duits genoeg? Ik snap hem niet.

 
At 13/1/10 14:55, Anonymous Johan Terwilghen said...

Clarkson zou de politiek moeten ingaan! Dat soort mensen hebben we nodig: rechtlijnig, rechts, politiek incorrect, overtuigend.

Plus: hij heeft groot gelijk om alle EU-landen af te doen als een bende kindertjes met achterlijke tradities en bekrompen geesten. Zonder Thatcher was Engeland hetzelfde lot beschoren geweest, maar dankzij de Iron Lady staat Engeland als enige EU-land nog steeds individueel aan de wereldtop.

 
At 13/1/10 15:31, Anonymous Geert Van Nauwelaerts said...

@ Johan Terwilghen

Ik deel volledig je mening over het United Kingdom en Margaret Thatcher. Zonder haar was dat waarschijnlijk het Frankrijk van vandaag. Ik ken wel de kritieken naar haar adres dat ze veel zei maar weinig gedaan heeft, en dat het Major en Blair na haar waren die haar beleid echt uitgevoerd hebben, maar toch. Haar strijd tegen de unions alleen al was subliem, maar het is waarschijnlijk wel waar dat het Thatcherisme of Reaganisme eerder een mentale ommeslag was bij de bevolking dan een politiek-praktisch kantelmoment. Desalniettemin, een grote dame, en een groots land.

 
At 13/1/10 16:08, Anonymous Een niet-feministische maar wel zelfbewuste vrouw said...

Ik wist niet dat Vincent de idee genegen was dat vrouwen minder waard zijn dan mannen en zij "hun plaats moeten kennen". Niet dat het mij verbaast. Als je per se politiek incorrect wil zijn op alle vlakken, van islam en migratie over Europa en internationalisme tot economie en herverdeling, is het waarschijnlijk niet meer dan logisch dat je dat ook naar gender issues doortrekt. Consequent verkeerd dus, maar het blijft wel leuk om lezen!

 
At 13/1/10 16:26, Anonymous Anoniem said...

Kon Gwendolien Rutten hierboven geen beter pseudoniem gebruiken dan "een niet-feministische maar wel zelfbewuste vrouw"?

 
At 13/1/10 16:27, Anonymous Anoniem said...

Of nee, wacht, dat is eigenlijk wel een feminazi!

 
At 13/1/10 16:57, Anonymous Anoniem said...

Lol. Ik wist niet eens dat 'drolbingo' een sport was die wij beoefenden :-)

 
At 14/1/10 12:35, Anonymous Sebastiaan said...

Vlot tekstje, Vincent, bedankt voor de tip. Heb mij gisteren goed geamuseerd met die twee clipjes. Leuk tussendoortje tussen al die politieke opinies hier.

Ik snap de verzuurde seniele reacties van Marc Van Fraechum hierboven dan ook niet, maar ja, hetzelfde gaat op voor diens nonseneske epistels.

 
At 14/1/10 13:47, Blogger Nicolas Raemdonck said...

Ik vond dat Clarkson "Belgische" curiosa opzocht waarvan ik nog nooit gehoord had. Lance Armstrong daarentegen vond dat Belgie nog het meest van de Europese landen op de USA leek (dan niet op politiek vlak uiteraard).

 
At 14/1/10 14:58, Anonymous Anoniem said...

Armstrong heeft dan ook, net zoals de Belgen, geen kloten aan zijn lijf :-)

 
At 9/5/12 17:52, Anonymous Anoniem said...

door ne kloot gezegd ...

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>