17 december 2008

De muren van Jericho (Brecht Arnaert)

Stel u voor. U zit op de trein naar Zwitserland. In een gezellige maar rustige coupé vol mensen leest u een boek als plots de trein een tunnel binnenrijdt. Geen nood, de lichten floepen aan en u kunt verder lezen. Maar dan gebeurt het onvermijdelijke: door een obstakel in de tunnel ontspoort de trein. Onder wordt boven, mensen worden door elkaar geschud en uw boek vliegt door de lucht. U bent het kwijt. Het is even stil van de schok, maar al gauw beginnen enkele gewonden te kermen. Paniek alom als ook nog brand uitbreekt en temeer wanneer men beseft midden in een tunnel gevangen te zitten.

Het klinkt als een script van een thriller, maar dit voorbeeld kan ons heel wat leren over de sociologische processen die zich voordoen in een gemeenschap. Door het ongeval zijn een willekeurige groep mensen namelijk plots noodgedwongen met elkaar verbonden geraakt. Vóór het ongeval hadden zij enkel het reizen in dezelfde coupé met elkaar gemeen, maar nu moeten ze samenleven tot meer hulp komt. Die samenleving, hoe klein ook, moet meteen tal van vragen beantwoorden. Wie zal de brand blussen en hoe? Wat kan gedaan worden voor de gewonden?

Lees hier verder ...

2 Comments:

At 18/12/08 00:48, Blogger David Vandenberghe said...

Plaats genoeg op IFF voor heel het artikel hoor.

 
At 18/12/08 12:31, Blogger Brecht Arnaert said...

Ja, maar ik ben een verschrikkelijke onhandigaard met die Read More link. Het is mij al verschillende keren uitgelegd, maar ik snap er nog altijd niets van.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>