15 maart 2008

«Migrantenjongeren grootste gevaar voor de maatschappij» (Hoegin)

Torsten HesselbjergDe kinderen van immigranten vormen op dit ogenblik het grootste gevaar voor de maatschappij, aldus Torsten Hesselbjerg, hoofd van de Deense politie, in een interview met de ochtendkrant Jyllands-Posten . Zij begaan de zwaarste vormen van criminaliteit, drugshandel, maar voor hen gaat het ook om eer, prestige en macht.

Torsten Hesselbjerg is al sinds 2000 hoofd van de Deense politie, de zogenaamde rigspolitichef. In een interview met de Deense krant Jyllands-Posten zaterdagochtend vertelt hij dat een lijst van 141 namen op dit ogenblik de grootste uitdaging vormt voor de Deense politie, maar dat het de kinderen van migranten zijn die het grootste gevaar vormen voor de orde en rust in de maatschappij.

Deze jongeren staan voor de zwaarste vormen van misdaad. Zij houden zich vooral bezig met de drugshandel, maar bij hen gaat het ook om begrippen als eer, prestige en macht, zegt hij. Op dit ogenblik volgt de Deense politie veertien criminele organisaties met in totaal 141 leden op «niveau 1», wat betekent dat zij de meest invloedrijke en actieve personen zijn in de Deense onderwereld van georganiseerde misdaad. Volgens een politierapport hebben deze misdadigers toegang tot wapens en springstoffen, en zijn zij bereid beiden in te zetten in hun strijd om de controle over de drugsmarkt en om hun interne vorm van eer te bestendigen.

Torsten Hesselbjerg merkt op dat vooral de wijk Nørrebro in Kopenhagen en het gebied ten westen van de Deense hoofdstad (Københavns Vestegn ) op het einde van 2007 en in het begin van 2008 geteisterd werden door gewapende afrekeningen onder migranten, maar dat bij deze afrekeningen geen personen van «niveau 1» betrokken waren. Zowel in Nørrebro als in Københavns Vestegn wonen grote groepen immigranten.

Naast migrantenjongeren zijn ook groeperingen als de Hells Angels en Bandidos actief binnen de georganiseerde misdaad, maar tegelijkertijd wijst hij erop dat zij steeds meer onder druk van migrantenjongeren komen te staan. Onder meer daarom richtten de Hells Angels onlangs een nieuwe groep, A81, op, die vooral bestaat uit jongere leden.

Tot slot meent Torsten Hesselbjerg dat de grootste uitdaging voor de Deense politie de komende week eruit zal bestaan te verhinderen dat migrantenjongeren opnieuw brand zullen stichten tijdens de paasvakantie, zoals ze eerder dit jaar reeds deden tijdens de schoolvakantie in februari.

Labels: , ,

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>