4 maart 2008

De Koranfilm van Geert Wilders (Vincent De Roeck)

“Nederland houdt zijn hart vast”, kopte verscheidene kranten het afgelopen weekend. Volgens onze noorderburen kunnen de gevolgen van de anti-Koranfilm “Fitna” (“Beproeving”) van Geert Wilders zéér zwaar zijn voor Nederland. De rellen in het Midden-Oosten van zondag kondigden zich aan als een voorbode voor nog meer geweld en nog meer razernij. Na de Deense cartoonrellen lijkt een ander West-Europees land kop van jut te worden in de islamwereld. Hoewel nog niemand de inhoud of de toon van de film kent, toch vormt hij nu al een onoverkomelijk probleem voor de moslimwereld. De Nederlandse regering oefent al weken druk uit op Wilders om de film toch maar niet uit te zenden, maar die laatste blijft volharden in zijn initiële plannen. “Het kabinet mag dan buigen en capituleren voor de islam, ik zal dat nooit ofte nimmer doen”, klinkt het uit de mond van Geert Wilders. De vermeende “onheilspellende signalen” dat het uitbrengen van de film ernstige schade zou toebrengen aan de Nederlandse belangen in islamitische landen worden door het kamp-Wilders weggelachen.

Geert Wilders is rechts-liberaal, pro-Israël, anti-islam, anti-Europa en pro-Amerika, en deze niet-traditionele cocktail leidde enkele jaren geleden tot zijn uitzetting bij de VVD. Wilders wist zich te profileren als “gezond rechts” en stichtte zijn eigen partij, de Partij voor de Vrijheid (PVV), waarmee hij in de laatste Tweede Kamerverkiezingen uit het niets negen zetels won. Was zijn programma aanvankelijk nog vrij gematigd én bijwijlen zelfs libertarisch, zo bleef het echter niet. Eénmaal in het parlement wist Wilders een onontgonnen niche, het anti-islamisme, aan te boren en in het zog daarvan radicaliseerde zijn partij. De PVV verwerd zo in een mum van tijd tot een populistische “one issue” partij die als moderne kruisvaarders tegen alles wat ook maar een klein beetje naar de islam ruikt ten strijde trekt. De oude programmapunten van minimale staat en belastingverlagingen, of het plan om per nieuwe wet tenminste één oude wet af te schaffen, gingen één voor één terug de vuilbak in. Had Nederland met de PVV kort even hoop op een échte libertarisch-conservatieve partij, het mocht niet blijven duren. En als zelfs VB'er Philip Dewinter het anti-islamdiscours van Geert Wilders afdoet als “radicaal”, betekent dat toch al wel iets in mijn ogen.

Volgens internationale commentatoren is Geert Wilders “hot” in de moslimwereld en ook zijn talrijke interviews op de Britse, Amerikaanse en internationale televisieshows hebben zijn boodschap wereldkundig gemaakt, met alle gevolgen van dien. Het aantal bedreigingen aan het adres van Nederlandse instellingen en bedrijven neemt torenhoge proporties aan. Verscheidene religieuze leiders hebben reeds opgeroepen om Nederlandse producten te boycotten en volgens de Nederlandse Staatsveiligheid worden aanslagen tegen Nederlandse burgers en instellingen een reëel gevaar in de nabije toekomst. Ook een olieboycot wordt niet eens uitgesloten, en dat zou een regelrechte ramp zijn voor de Nederlandse economie. De schrik zit er goed in bij de Nederlandse overheden en bedrijven, maar Geert Wilders weigert in te binden. “Mijn film over de fascistische Koran en de barbaar Mohammed is af en wordt in maart uitgezonden op internet en televisie”, aldus een strijdvaardige Wilders. De meerwaarde van de film is onduidelijk, de gevolgen zijn dat niet: duizenden Nederlanders wonen en werken in de moslimwereld, en Nederlandse bedrijven doen voor miljarden zaken met islamlanden.

Geert Wilders is nog steeds op zoek naar een televisiezender die de film wil uitzenden, want zijn oorspronkelijke plan om de kortfilm tijdens de zendtijd voor politieke partijen op de staatstelevisie uit te zenden, werd door de bevoegde instanties afgeketst. De mogelijke gevolgen indachtig, zijn maar weinig private zenders bereid de film uit te zenden. Wilders betreurt dit maar blijft niet bij de pakken neer zitten: de film wordt sowieso op YouTube geplaatst zodat iedereen hem daar kan zien. Deze aankondiging alleen al was voldoende voor de Pakistaanse overheid om YouTube te beginnen censureren, en andere moslimlanden zullen dat voorbeeld de komende dagen en weken zeker nog volgen. Het enige nadeel aan YouTube is net de laagdrempeligheid van dat medium, want reeds nu al kan men tientallen filmpjes bekijken die “Fitna” claimen te zijn.

De hetze rond deze film bewijst volgens Geert Wilders ook net dat hij gelijk heeft, en dat de islamwereld geen respect heeft voor de democratische waarden van persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid. Ironisch genoeg worden al zijn vooroordelen door de feiten en de reacties bewaarheid. Reden genoeg dus in mijn ogen om de film wel degelijk uit te zenden, ongeacht de mogelijke gevolgen. En als de moslims de film beledigend vinden, is dat hun volste recht, net zoals ik het beledigend mag vinden dat moslims de onthoofding van een westerling op YouTube zetten...


Meer standpunten van Geert Wilders op www.pvv.nl.
Meer teksten van Vincent De Roeck op www.libertarian.be.


15 Comments:

At 4/3/08 12:15, Anonymous Anoniem said...

En zo - met alle reacties in de moslimwereld - komt er langzaam maar zeker een bevestigend antwoord op de vraag van Manuel II Palaiologos, gesteld in "Dialogen met een Pers" in de 7e dialoog: "Laat mij zien wat voor nieuwe dingen Mohammed heeft gebracht, en jij zult alleen slechte en inhumane dingen vinden, zoals dat hij heeft voorgeschreven het geloof dat hij predikte, met het zwaard te verspreiden?"

 
At 4/3/08 13:53, Anonymous Anoniem said...

Liever een zwijgend levend lam
dan een gekeeld schaap van de islam.

 
At 4/3/08 15:18, Anonymous Anoniem said...

Wilders gaat aan de waarheid voorbij door enkel de islam aan te vallen. Alle ellende, oorlogen en geweld in de wereld van vandaag wordt immers net zo goed veroorzaakt door de Kristenen. Het lijkt mij derhalve ook het beste om de paus zo snel mogelijk naast Osama bin Laden op de lijst van meest gezochte criminelen te plaatsen. Je kan die terroristenleider uit het Vaticaan maar beter bij voorbaat arresteren. Voorkomen is beter dan genezen. Helaas is deze oorlog van de Kristenen niet meer te winnen, ze hebben zich over de hele wereld verspreid, ieder land is geïnfiltreerd en ze lijken ook nog allemaal op elkaar. Laat Wilders daar eens iets over zeggen of schrijven. Maak godverdomme anders eens een Bijbelfilm...

 
At 4/3/08 16:47, Anonymous Anoniem said...

De moslimreacties slaan gewoon nergens op:

1. Ze hebben de film nog niet eens gezien en weten nog niet precies wat er in komt en zeuren al
2. Ze hoeven de film helemaal niet te zien
3. Een niet-moslim beledigt de Koran etc toch... niet een moslim. Zelfde als het publiceren van die mohammed strips.
4. Is het wel zo beledigend? Hij zal waarschijnlijk dingen laten zien die in het verleden in die gebieden zijn gebeurt, is het dan bijvoorbeeld beledigend dat een vrouw vermoord werd?

En de politici die de film willen verbieden mogen wat mij betreft meteen aftreden, want dat slaat echt nergens op en gaat in tegen twee belangrijk rechten in Europa: de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de pers.

 
At 4/3/08 20:04, Anonymous Anoniem said...

Welke criminele daad heeft de paus gesteld?

 
At 4/3/08 20:37, Blogger Parmenides said...

Ik zag net Wilders op TV iets zeggen in de aard van : laat ons allemaal lachen als de film er is. Hij kan natuurlijk alles vermijden waar een islamiet aanstoot aan neemt en toch in onze ogen een islam-onvriedenlijke film maken.

 
At 4/3/08 20:42, Blogger David Vandenberghe said...

Wilders heeft een slimme tactische zet gezet. De Islam als religie van tolerantie toont zich heel intolerant. Gewoon een bevestiging van Wilder's opvattingen.

Wellicht zal er niets 'wereldschokkends' in de film staan, ik vermoed gewoon beelden van stenigingen, ophanging, misschien opblazen van Boedha beelden in Afghanistan.

 
At 5/3/08 00:08, Blogger Vincent De Roeck said...

Bericht voor de geïnteresseerden:

PVV-leider Geert Wilders beschikt over een aparte website waarop zijn Koranfilm zal worden vertoond. De host van www.fitnathemovie.com zit in de Verenigde Staten. Dat heeft Wilders vandaag laten weten. Volgens hem is zijn film Fitna, wat beproeving betekent, eind deze week klaar. Vanaf volgende week voert de politicus gesprekken met media over uitzending ervan. Dat kan echter dagen of weken duren.

 
At 5/3/08 11:41, Anonymous Anoniem said...

In Flanders Fields heeft The Brussels Journal alweer geklopt! Sinds gisterenavond heeft TBJ gewoon het Wilders-fotootje van dit artikel overgenomen. Het bewijs kan gevonden worden in de URL van de foto die zowel hier als op TBJ exact hetzelfde is. Wel jammer dat als TBJ het reilen en zeilen van IFF kennelijk van zéér nabij volgt, ze nog steeds niets over William F. Buckley gepubliceerd hebben zoals Deroeck al in een eerder artikel aanhaalde...

http://www.brusselsjournal.com/node/3056

 
At 5/3/08 16:37, Anonymous Anoniem said...

Het is erg gesteld met die 'anoniemelingen' op IFF.

De eerste leeft al volkomen in de tijdsgeest van Eurabia. Die is liever een "zwijgend lam" dan een "gekeeld schaap van de islam". Tja, dat staat ver weg van het motto van New Hampshire ("Live free or die"). Zonder de morele deugd van moed is menselijke vrijheid een pijpdroom, en dan moet men wel geestelijk sterven, ook al kan men nog wel een beetje doorgaan als "zwijgend lam" in Eurabia.

De tweede heeft blijkbaar het naief-links onderwijs van de laatse kwarteeuw doorlopen, heeft dus blijkbaar nooit leren logisch denken en kan enkel 'parroteren' of dogmatisch napraten.

-- Kijk nu naar die eerste zin. Daar staat letterlijk dat men de "waarheid" voorbij zou gaan wanneer men ENKEL iets of iemand aanvalt. Blijkbaar moet men alles tegelijkertijd aanvallen vooraleer men iets "waar" zou kunnen zeggen in het (on)verstand van die man.

-- Zijn tweede zinnetje is nog erger. Daar staat dat ALLE ellende in de wereld NET zo goed door Kristenen zou veroorzaakt worden. Dus de implicatie is dat ALLE ellende door IEDEREEN tegelijkertijd zou veroorzaakt worden.

-- In zijn derde zinnetje wordt de Eurabische ziekte nog eens volop ten toon gespreid, namelijk het extreme moreel relativisme dat ons onderwijs en media doordrengd. De huidige paus wordt daar op dezelfde 'lijst' geplaatst als Osama Bin Laden. Mon Dieu, vanwaar komt die perverse zelfhaat toch?

Er staan nog een paar verdere zinnetjes, maar over die onzin zullen we maar verder zwijgen....

 
At 5/3/08 17:29, Anonymous Anoniem said...

Als je alle haatzaaiende passages uit de Koran zou scheuren, behoud je nog maar een boekje met de dikte van een Donald Duck.

 
At 5/3/08 19:33, Blogger David Vandenberghe said...

Hoe dik is Donald Duck?

 
At 6/3/08 01:22, Anonymous Anoniem said...

Als je alle haatzaaiende passages uit de Bijbel zou schrappen, had je nog steeds een boek van duizenden pagina's...

 
At 9/3/08 19:36, Anonymous Anoniem said...

http://www.fitnathemovie.nl/
Hopla, de linkse kerk geeft weer van dattum.

 
At 10/3/08 12:56, Anonymous Anoniem said...

Vincent, even de puntjes op de i van Wilders zetten. Geert Wilders was nooit "libertarisch" of "liberaal" maar gewoon "conservatief" tijdens zijn jaren bij de VVD. Nadien heeft hij het "conservatisme" afgezworen en het "rechts-populisme" omarmd met als gevolg dat Bert-Jan Spruyt, de voorzitter van de Edmund Burke Stichting en Nederlands meest bekende conservatieve ideoloog, Geert Wilders' partij (waarmee hij maandelang geflirt had) de rug gekeerd heeft.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>