18 december 2007

Papegaaienwerk (Skender)

Bij de traditionele pers zijn ze er trots op dat het nieuws dat zij brengen, door een redactionele filter gaat. Volgens de verdedigers van de traditionele media, maakt dit redactioneel proces hen betrouwbaarder. Maar vandaag liep er toch iets fout op de internetredacties van een aantal Vlaamse kranten. De Morgen en Het Laatste nieuws publiceerden dezelfde tekst van het persagentschap AFP. Een tekst over "De president van Turkse Koerdistan".

HLN artikel Massoud Barzani

De Standaard en Het Nieuwsblad brengen een aangepaste versie van dezelfde tekst. Ze voegden achteraan 2 paragrafen toe, en verbeterden de taalfout. De websites van de Corelio kranten schrijven:

"De president van Turks Koerdistan, Massoed Barzani, heeft geweigerd naar Bagdad te gaan om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice in Bagdad te ontmoeten. Dat heeft de Iraaks-Koerdische premier Nechirvan Barzani op een persconferentie bekendgemaakt."

Beter, maar nog steeds fout. Nechervan Barzani is inderdaad de Eerste Minister van de Koerdische regering in Irak. Zijn oom, Massoud Barzani, is de President van de Koerdische regio in Irak. Niet van Turks Koerdistan dus zoals de Vlaamse kranten verkeerdelijk van het AFP bericht overschreven. Turks Koerdistan wordt door Turkije trouwens niet erkend. De Koerden hebben er geen enkele vorm van autonomie en dus ook geen President.

De teksten werden rond 17u gepubliceerd. In de 5 uur die intussen verstreken zijn, werden ze niet verbeterd. Wanneer een populaire blogger een dergelijke fout zou maken, zou hij daar door lezers en collega-bloggers snel op gewezen worden en z'n tekst aanpassen. Maar eens een fout door de redactionele filter geglipt is, kan ze blijkbaar lang blijven staan.

1 Comments:

At 19/12/07 00:13, Blogger Wladimir van Wilgenburg said...

Geen taalfout, maar een grove inhoudelijke fout. Het viel mij ook op. Maar kranten maken vaker foutjes. Komt misschien ook door de gebrekkige internetredactie.

Mvg,

Wladimir
Azady.nl

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>