6 oktober 2007

Is Yves Desmet een intellectueel? Caput II. (victa placet mihi causa)

Zoals u misschien niet weet, maar Yves Desmet heeft wetenschappen gestudeerd. Als alumnus van de VUB werd hij meer bepaald gevoed met de "communicatiewetenschap". Alumnus is een moeilijk woordje, maar ik geef het dan ook in de nominatief, mannelijk, enkelvoud, wetende dat een vorm als één der alumnorum al snel voor verwarring of zelfs onbegrip kan zorgen, zeker bij De Morgen.
Laten wij eens kijken wat onze communicatiewetenschapper vandaag te vertellen heeft:

Autist
Drie zaken zijn bijzonder klaar geworden tijdens de voorbije procesdagen tegen Hans Van Themsche. Vooreerst dat psychiatrie duidelijk niet onder de noemer van de exacte wetenschappen geklasseerd mag worden, maar dat in functie van de opdrachtgever en niet in functie van de patiënt totaal verschillende diagnoses gesteld kunnen worden. Een mens zou twee keer nadenken alvorens psychiatrische hulp te zoeken.

Tot hier volgen wij. Desmet zijn woordkeuze is grof en ongenuanceerd, maar dat is een kwestie van stijl en gewoonte, en zijn communicatiewetenschap zit er wellicht voor niets tussen. Zo insinueert die verfijnde Desmet dat psychiaters maar één motto kennen: wiens brood men eet diens woord men spreekt.
Iedereen weet natuurlijk ook zonder Desmet dat psychiatrie geen exacte wetenschap kán zijn, evenmin als geneeskunde of zelfs recht. Maar bon, als dat mijnheer zijn premisse is, dan doen we het er voorlopig mee. Overigens lijkt mij eenzelfde motto ook bij andere beroepsgroepen voor te komen, ik denk hier aan politicologen, enquêteurs en journalisten.

Hopelijk kennen sommigen onder u het menu waarmee communicatiewetenschappers gevoed worden aan de VUB, en dan kunnen zij mij vertellen of daar ook een portie (formele) logica bij zit. Het is mijn indruk van niet, want al gebruikt Desmet verderop enkele moeilijke woorden als equatie, automatisch e.d., hij lijkt niet te beseffen dat je binnen één redenering de termen niet van betekenis mag laten veranderen. En het gaat dan niet over waar/onwaar Yves, maar over geldig/ongeldig.
Zo, dat weet je alweer bij! en nu schrijf je in het vervolg niet meer:

[…] racisme bestaat niet in dit land, hooguit kan er sprake zijn van autisme. Het volstaat dezer dagen wat op zichzelf betrokken te zijn, er weinig vrienden op na te houden en wat veel videospelletjes te spelen om dat ziektebeeld opgeplakt te krijgen. Dat is niet alleen ronduit beledigend voor de talrijke ouders van echt autistische kinderen, […].

Desmet, in zijn naïef populisme, begint daar ineens over “echt autistische kinderen”! Uit de psychiatrie kan hij die term niet gehaald hebben, want vanuit zijn eigen premisse vertelt die wetenschap n'importe quoi, en nog op commando ook.
Misschien is het een term uit Yves zijn eigen tak van wetenschap? Misschien is het menu van de communicatiewetenschappen wel een soort gastronomische wandeling, die hem op de duur in staat heeft gesteld om te oordelen over gelijk welk onderwerp, en hierbij zelfs waarschijnlijkheden te formuleren (een moeilijke tak van de wiskunde).
[…] dat advocaten geen medici zijn: zelfs als de diagnose van autisme voor een stukje zou kloppen, hoe onwaarschijnlijk ook, dan nog ontslaat zulks Hans Van Themsche niet automatisch van persoonlijke verantwoordelijkheid. […] Zulks beweren zou immers opnieuw een slag in het gezicht zijn van eenieder die zich bezighoudt met de opvang en begeleiding van echte autisten, en die de advocaten van de verdediging zouden kunnen uitleggen dat een dergelijke equatie kant noch wal raakt.

Die laatste zin is stilistisch krakkemikkig, maar daar hebben we het nu niet over, want de zon schijnt en de fiets wacht.
.

Labels: , ,

10 Comments:

At 6/10/07 13:43, Blogger David Vandenberghe said...

Racisme bestaat niet in dit land... Klonk een beetje op een ahmadinejadje... Er zijn geen homo's in Iran.

 
At 6/10/07 18:00, Blogger Unknown said...

enige wat belangrijk is: haaien willen tot elke prijs de moorden van Van Themse gebruiken om Vlaams Belang te schaden. En dus moest Van Aelst er uit, want hij had een verstandig standpunt durven verkondigen.En dat paste niet in het grote plan van De Set, Vandervelpen en Co

 
At 6/10/07 20:06, Blogger Marc Vanfraechem said...

@brigant: behalve dat Ahmadinedjad dat niet letterlijk zo zei. In de zelfzelf eindeloos copiërende media natuurlijk wel, maar die blijken zonder uitzondering van één valse vertaling uit te gaan... zo kennen wij ze natuurlijk, onze journalisten.

 
At 6/10/07 20:23, Blogger Marc Vanfraechem said...

@ louis: juist, en meester Van Aelst was buitengewoon moedig, een intellectuele verademing om hem te horen. Die man vertolkte zijn eigen mening!
En die wordt gedeeld door iedereen die zelfstandig denkt, de feiten bekijkt, en zich niet laat beïnvloeden door paarse poppen als Desmet.
Want hoe goed Yves het misschien ook allemaal meent: met feiten leeft hij voortdurend op gespannen voet. Vele kent hij niet, andere wil hij niet kennen.
Een saluut aan een onafhankelijke advocaat!

 
At 7/10/07 12:36, Blogger David Vandenberghe said...

Wat? Weeral een valse vertaling ivm ahmadinejad? Dat is dan al de tweede keer. Allez, mag ik gaan uitzoeken wat hij werkelijk zei. Bedankt voor de waarschuwing.

 
At 7/10/07 15:22, Anonymous Anoniem said...

psychiatrie is inderdaad geen exacte wetenschap, maar daar hadden we dit proces niet voor nodig om er achter te komen. Wat wel stoort is de "serieux" waarmee psychiaters zichzelf nemen. Hun interpretatie van een situatie is alleen maar gestuurd door hun medische studies, wat op zich niets mis mee is, maar waar elk weldenkend mens mee rekening moet houden.

 
At 8/10/07 21:59, Anonymous Anoniem said...

We moeten inderdaad oprecht onafhankelijk leren denken. Dat betekent in dit geval ook kunnen onderkennen dat hier van racisme absoluut geen sprake kon zijn. Als die jongen racistisch is lopen hier in ons land inderdaad veel racisten rond. En iedereen weet dat dat niet zo is. En soms is er gewoon sprake van toeval. En in in dit geval toeval gecombineerd met een ongelukkige mentale stoornis. Arme jongen, martelaar aan het kruis van het paarse complot en de pseudo-wetenschap.

Nonkel Frans

 
At 9/10/07 17:00, Anonymous Anoniem said...

@ louis "het grote plan van De Set, Vandervelpen en Co", is dat de grote sprong achterwaarts van het politiek-correcte denken dat onze media, onderwijs en-wat-niet in haar greep heeft, waar U en al uw waarlijk onafhankelijk denkende broeders het voortdurend over hebben ?
Meester Van Aelst en de heer Van Fraechem die quasi simultaan met gelijkaardige analyses op de proppen kwamen, zijn ongetwijfeld onafhankelijke denkers van het zuiverste water. In gerechtelijke kringen en aan de Vlaamse balies wemelt het van onafhankelijke denkers, zoals ook meester Vermassen trouwens, al aarzelt die toch even om zijn maatjes ter hulp te komen, in het licht van de schijnwerpers.

 
At 9/10/07 17:04, Anonymous Anoniem said...

Oh ja, bij het nalezen merk ik dat "de heer Van Fraechem" voor verwarring kan zorgen. Ik had het over de BV en (ex-)magistraat, maar zijn voornaam ontsnapt me.

Grappig is trouwens ook de uitspraak van anonymous : "Hun interpretatie van een situatie is alleen maar gestuurd door hun medische studies". Maar ik moet leren loslaten zegt mijn shrink, so I rest my case...

 
At 11/10/07 14:14, Anonymous Anoniem said...

Yves Desmet een intellectueel?

Die man is eerder te beschouwen als een schoolvoorbeeld van een pseudo-intellectueel!

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>