11 september 2007

Brussel: een belegerde stad

Vandaag werd in Brussel gedemonstreerd tegen de islamisering van Europa en dus niet tegen de islam, zoals in de pers wordt beweerd. Met islamisering bedoelen de organisatoren de toenemende invloed die de islam heeft op het leven van niet-moslims. Denk maar aan de Molenbeekse politie die tijdens de ramadan het verbod opgelegd kreeg om in het openbaar te eten.

Brussel was een belegerde stad vandaag. Aan de verschillende stations stonden agenten de uitgangen te bewaken, om eventuele betogers preventief op te pakken. Rond het Luxemburgplein en het Schumanplein stonden tientallen combi's en minstens 6 waterkannonnen opgesteld. De organisatoren hadden een betoging van 20 000 manifestanten aangekondigd en de politie rekende er blijkbaar op dat dit cijfer kon kloppen.

De betoging van de organisatie SIOE zou om 12u starten aan het Luxemburgplein en vandaar naar het Schumanplein gaan. Het Vlaams Belang zou om 12u een eigen manifestatie houden op het Schumanplein.

De politie was al van vroeg in de ochtend present op het Luxemburgplein, waar ik rond 10u30 aankwam. De pers begon rond 11u30 toe te stromen, maar de betogers leken afwezig. Ze waren er wel, verstopt tussen de massa pers en te geïntimideerd door de massale politie aanwezigheid om hun spandoeken boven te halen. De pers stortte zich dan maar op de organisatoren, die het ene interview na het andere gaven.

Iets na 12 hadden enkele dapperen toch hun vlag of spandoek ontrolt en al snel kwam de politie in actie. Een agent in burger duidde enkele betogers aan en de politie pikte hen er een voor een uit. Dat gebeurde met heel wat machtsvertoon. Een 20-tal politie agenten werd ingezet om 1 betoger van tussen de pers te plukken. De massaal opgekomen Buitenlandse pers was blij dat er uiteindelijk toch nog iets gebeurde, en legde de politie show gretig vast op video.

Waar het politieoptreden voor nodig was, begreep niemand. Het hele gebeuren was behoorlijk surrealistisch. Er was meer pers dan er betogers waren, en er waren nog eens een pak meer agenten dan pers. Sommige betogers zaten rustig op een terrasje, andere betogers gaven interviews, nog anderen keken van op een afstand toe wat er te gebeuren stond. Er werden geen slogans geroepen. Iedereen scheen zich af te vragen wat nu eigenlijk de bedoeling was. Intussen haalden aan de overkant van het plein agenten hun gasmasker en traangasgranaten boven. Waarom? Geen idee. Uiteindelijk is er aan het Luxemburgplein geen traangas gebruikt.

Tijdens dit vreemd schouwspel, besloot de politie plots tot actie over te gaan. Een 10-tal betogers werden opgepakt. Sommigen onder hen hadden een vlag vast, ééntje werd afgevoerd terwijl hij met een kruis in de hand aan het preken was voor de aanwezige pers, maar anderen werden schijnbaar willekeurig uit de menigte geplukt. Waarom zij? Geen idee.

Intussen deed het gerucht de ronde dat er ook op het Schumanplein iets gaande was. Uiteindelijk kwam ik daar toe rond 13u. De politie daar was duidelijk agressiever, maar de sfeer was er zo mogelijk nog surrealistischer. De bus stond klaar om gearresteerden af te voeren en zo nu en dan werd er iemand hardhandig uit de menigte geplukt. Meestal iemand die een vlag vast had. Er stonden heel wat Vlaams Belang politici op het plein, maar ook andere betogers en iedereen stond rustig te babbelen zonder zich van de politie iets aan te trekken.

Iemand begon tegen de politie te roepen terwijl hij werd opgepakt, dat hij niets gedaan had. Hij liep voorbij en kwam uit nieuwsgierigheid wat dichter om te zien wat al die politie daar deed. Zijn verhaal zou best wel eens waar geweest kunnen zijn, maar de politie had er geen oren naar. Even later werd een oude man hardhandig geboeid en naar de bus geduwd. Schijnbaar zonder aanleiding. Hij stond gewoon net als ik tussen de pers en de andere demonstranten.

Een man in islamitische kledij kwam even kijken. Hij liep wat rond tussen de betogers. Uit nieuwsgierigheid misschien, of om te provoceren. Uiteindelijk deed hij een praatje met de pers en wandelde daarna naar de overkant van de straat vanwaar hij bleef toekijken. Ik verloor hem uit het oog, maar plots werd ook hij opgepakt. Niemand kon me zeggen waarom.

De eigenlijke betoging was hier al een tijdje geleden afgelopen hoorde ik later. Zowat iedereen die er aan deelnam werd zeer hardhandig opgepakt. De betogers stonden gewoon achter een spandoen op het voetpad, maar blijkbaar hoef je niet meer te doen om een serieus pak rammel van de Brusselse politie te verdienen.

154 mensen zijn uiteindelijk aangehouden tijdens deze manifestatie. De overgrote meerderheid daarvan op het Schumanplein. Onder hen Filip Dewinter, Frank Vanhecke en Luk Van Nieuwenhuysen. Alle drie werden ze specifiek door de politie geviseerd. Ze zijn niet “toevallig” opgepakt tijdens het gewoel, de politie wou specifiek hen hebben. Dewinter werd zelfs in het midden van een interview met VTM plots afgevoerd.

Uiteindelijk keerde ik terug naar het Luxemburgplein. Daar hadden de betogers zich gehergroepeerd voor de ingang van het Europees Parlement. Ze waren nog met een 100-tal, vooral buitenlandse manifestanten. De interviews gingen volop door. De politie hield zich afzijdig. Een agent kwam even vragen of wij die betoging waren en of we van plan waren om het verder zo rustig te houden. Waarschijnlijk wou hij naar huis. Even later ging iedereen op de grond zitten en werd er een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van 9/11. Daarna was de manifestatie afgelopen.

Wat de politie bezielde begrijp ik niet. De buitenlandse betogers die ik sprak begrepen er duidelijk nog minder van. Ze waren helemaal uit Denemarken, Spanje, Polen of Tsjechië gekomen voor deze betoging. Ze hadden hun angst voor de intimiderende politie overwonnen en waren toch tussen de andere betogers komen staan. Tot hun verbazing zagen ze daarna hoe tientallen politieagenten één voor één betogers meenamen zonder dat daar enige aanleiding toe was. En net als ze ervan overtuigd waren dat ze de nacht in een Belgische cel gingen doorbrengen, leek de politie van plan te zijn de betoging verder ongemoeid te laten.

Ik ben al op heel wat betogingen geweest, maar iets als vandaag heb ik nog nooit meegemaakt. De willekeur, het tot op het belachelijke af overdreven machtsvertoon en de ongeprovoceerde agressiviteit waren verbijsterend. De enige verklaring die ik kan bedenken is dat de politie een voorbeeld wou stellen. Maar of dat effect heeft, betwijfel ik. België heeft zich voor heel Europa laten zien als een totalitaire staat. De aanwezige betogers zijn er waarschijnlijk meer dan ooit van overtuigd dat dit het gevolg is van de toenemende islamisering, die geen kritiek toestaat op de politiek correcte dogma’s.

3 Comments:

At 12/9/07 21:24, Anonymous Anoniem said...

Alle bureaucratieën vertonen bizar gedrag. Inclusief bureaucratische dictaturen.

 
At 13/9/07 01:27, Anonymous Anoniem said...

Bin Laden lacht.
Na 9/11 zijn Vlaanderen en ook Europa veranderd
Dit is de capitulatie van Europa en Brussel voor de Islam, en voor deze Jihad zijn zelfmoordvliegtuigen overbodig geweest.
Ons eigen volk gekwetst en uitgeschakeld, niet door friendly fire, want dat zou een spijtig ongeluk zijn, maar door collaboratie.
Na de onderdrukking door Waalse strijdkrachten werd een nieuwe gebeurtenis aan de Vlaamse en Europese geschiedenis toegevoegd, al zal dit pas binnen 100 jaar in de geschiedenisboeken vermeld worden.
Hiervoor zullen koppen rollen denk ik, en hoop ik.. Waar blijven de Vlaamse politie en leger? Laten die op de Vlamingen kloppen? Of is Befehl ist Befehl? Blijven Vlamingen in dienst van de corrupte PS en de machtsmisbruikende PS burgemeester, die grondrechten kan verbieden voor zijn eigen perfide politieke agenda, en laten ze zich beoordelen en veroordelen door de PS benoemde rechters en Raad van State. Ook diegenen die de andere kant uitkeken en nog uitkijken zijn niet zonder schuld al kunnen zij het nog goedmaken..
Wanneer volgt de reactie, de revolutie, de staatsgreep?
De geschiedenis leert dat de Stasi, de Securitate en hun leiders en collaborateurs ooit hun straf kregen. Om het met de woorden van een socialist Tobback te zeggen, en later toegepast : “dan zullen we wel een rechter vinden die ze zal veroordelen.
Loontje komt om zijn boontje , en deze incidenten tonen aan dat ze voelen dat het niet lang meer zal duren. Elk communistisch regime eindigt uiteindelijk op dezelfde manier.
Waar blijven de stemmen van de Europese parlementariërs, die voortdurend via snoepreisjes op onze kosten de hele wereld inclusief de USA de les gaan spellen over mensenrechten, en overal zich gaan moeien bij campagnes en verkiezingen, en nu, oh schande, hun mond houden!
Kan Brussel nog de hoofdstad van Europa blijven?.
Het antwoord op deze vraag: als het regime er niet verandert en Thielemans zijn kop rolt niet: NEE!
Willen wij een Europa en een Europese hoofdstad die haar volk bedriegt en uitverkoopt? Die rechten, referenda en vrijheden terugdringt zonder rekening te houden met haar burgers?
Als wij van Europa niet de bescherming en hulp bekomen die wij als volk verdienen, ons juk niet kunnen losgooien van de dan hoeft Europa voor mij niet meer. Dan stem ik NEE tegen Europa en haar grondwet zoals de Fransen en de Nederlanders. Dan steun ik de argwaan van de Britten en de Zweden en waarschuw ze, niet naderbij te komen en hun eigen identiteit en soevereiniteit niet op te geven voor iets dat slechter is; integendeel afstand te houden of te nemen.
http://agriffon.blogspot.com/

 
At 14/9/07 22:07, Blogger Marc Vanfraechem said...

Mooi verslag! Merci!
En spijtig dat we dat niet van onze reguliere journalisten konden krijgen. Die hebben zich eens te meer, niet zozeer als leugenaars, maar vooral als verzwijgers en medeplichtigen laten kennen.
Vlaamse journalisten zijn een eerloze bende.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>