6 juni 2007

Verhofstadts hond heeft gesproken: GEEN splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde (Politiek Incorrect)

Soms kom je de interessantste dingen over onze bewindslieden niet te weten in sofa- en tafelgesprekken op De Zeverende Dag of in weekbladinterviews waarbij de journalist van dienst zijn of haar pen eerst dopt in een liter kwijl en flauwe zever. In het geval van Guy Verhofstadt is een van de meest interessante bronnen... zijn website voor kinderen, http://www.guy4kids.be/ (allicht geïnspireerd door de babyface van de VLD-voorzitter...) Op die website staat ook een rubriek gewijd aan Emma, de hond van Verhofstadt (een witte Malteser). Op die rubriek mag Verhofstadts hond dagelijks het jonge politiek geëngageerde internetvolkje haar mening over het dagdagelijkse leven en de politiek meedelen. En wiens hondenvoer men eet, diens woord men spreekt, euh, blaft. Bijgevolg lijkt Emma een beetje op een vrouwelijke Samson: ze blaft wat de poppenspeler van dienst wil dat ze zegt. Met dat verschil dat Emma er een wel heel sappig Gents accent op nahoudt, iets wat haar baasje allicht zou afwijzen wegens "eng volksnationalistisch" en "tribalistisch".

In aflevering 6 wordt het heikele thema Brussel-Halle-Vilvoorde besproken (waar is de tijd dat kinderen nog van een zorgenloze jeugd mochten genieten?...). Het filmpje begint echter niet met Emma, maar met Myra, de huiskat van Verhofstadt. Merk direct op dat het een zwarte kat is die - analoog met de gepercipiërde werkelijkheid die over een kat bestaat - met een valse, achterbakse stem spreekt. En zelfs wat Duits accent heeft (de kat van Verhofstadt kan het woord 'ik' immers niet uitspreken, maar maakt er 'ich' van). Een zwarte, valse kat die Duits spreekt? Dat moet wel een Vlaams-nationalist zijn! Een zwartzak!

En inderdaad: in het filmpje wordt al snel duidelijk dat Myra een snode splitster is. Merk op: het gaat niet over België, maar wel degelijk over de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde! Verhofstadts kat vergelijkt Brussel-Halle-Vilvoorde met de tuin ten huize Verhofstadt, die je het best opdeelt in twee stukken: een deel voor de kat, en een deel voor "Emma, dat mormel met dat lange haar". Merk dus op dat de maker van het filmpje duidelijk de analogie probeert te trekken tussen die o toch zo onverdraagzame Vlamingen, en hun denigrerende taalgebruik jegens de Franstaligen.

Opeens duikt Emma dan plotseling toch op, en jaagt de kat weg. Ze wijst de kijker erop dat ze niet moeten luisteren naar die kat, die toch alleen maar "jammert" om de tuin te splitsen. Emma heeft duidelijk schrik dat de kat met een mooi stuk grond aan de haal gaat (Vlaams-Brabant?), en ze zelf slechts een miezerig lapje modder tevreden moet zijn (Brussel?). Ze heeft dan ook liever "één grote tuin voor ons allebei". Tot slot voegt er er nog aan toe dat ook de kat mag meespelen, en welkom is in de tuin.

Trekken we de analogie door, dan pleit Emma - en dus Verhofstadt - voor het behoud van de "speeltuin" Brussel-Halle-Vilvoorde waar zowel Franstaligen als Vlamingen mogen spelen. Waar zowel Verhofstadt als diens hond geen rekening mee houden, is dat Halle-Vilvoorde vroeger een Vlaamse speeltuin was, en daar ineens plotsklaps stoute Fransdolle kindjes aankwamen die de Vlaamse kindjes van de schommel duwden, hun plastic zandbakspeeltjes afhandig maakten en hun ten slotte van de wipplank wegjoegen. In iedere normale speeltuin zou er onmiddellijk een parkwachter komen, en de jeugdige delinquenten een pandoering van jewelste geven teneinde de rust terug te herstellen. Parkwachter Verhofstadt laat dit alles echter maar straffeloos gebeuren. En dat geeft ie nu eindelijk ook zelf expliciet toe, zij het via de hond om.

Alleszins, als Verhofstadt op een vergadering of bijeenkomst nog eens zijn kat stuurt, wees dan tenminste gerust dat er een intelligente spre(e)k(st)er komt.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>