11 juni 2007

Federale Verkiezingen 2007 (Vincent De Roeck)

Mijn prognoses/hoop is de volgende. SPIRIT wordt door SP.a gedumpt. De SPIRIT-leden (en stemmen) verspreiden zich over GROEN, SP.a en VLD (vooral de jongeren dan). N-VA wordt door CD&V gedumpt zodra het hen communautair opportuun of noodzakelijk lijkt. N-VA zoekt toenadering tot Lijst Dedecker. De VLOTT'ers binnen het VB beseffen dat er een écht onafhankelijk rechts-liberaal alternatief is en vervoegen de Lijst Dedecker. Misschien doet zelfs Hugo Coveliers dat ook? VLOTT verdwijnt sowieso. Dat zat er al aan te komen na de VB-beslissing om niet met de oude lokale kartelnaam VB-VLOTT naar de verkiezingen te trekken. N-VA, VLOTT en Lijst Dedecker vormen samen een rechts-liberale partij en zullen het VB nog pijn blijven doen in de komende verkiezingen. Vlaanderen heeft dan twee uit de kluiten gewassen "liberale" partijen, een "rechtsere" en een "linksere".

Kamer
CD&V-N-VA : 30 zetels (+ 8 ), MR : 23 zetels (-1), PS : 20 zetels (-5), OPENVLD = 18 zetels (-7), VB = 17 zetels (-1), SP.a-SPIRIT : 14 zetels (-9), CDH : 10 zetels (+2), ECOLO = 8 zetels (+4), LD : 5 zetels (+5), GROEN : 4 zetels (+4) en FN : 1 zetel (+/-).

Kamer
Christendemocraten: 40 zetels, liberalen: 41 zetels (+ 5 van Lijst Dedecker), socialisten: 34 zetels, extreem-rechts: 18 zetels en ecologisten: 12 zetels.

Senaat
CD&V-N-VA : 9 zetels (+3), MR : 6 zetels (+1), PS : 4 zetels (-2), OPENVLD = 5 zetels (-2), VB = 5 zetels (+/-), SP.a-SPIRIT : 4 zetels (-3), CDH : 2 zetels (+/-), ECOLO = 2 zetels (+1), LD : 1 zetel (+1), GROEN : 1 zetel (+1) en FN : 1 zetel (+/-).

Senaat
Christendemocraten: 11 zetels, liberalen: 11 zetels (+ 1 van Lijst Dedecker), socialisten: 8 zetels, extreem-rechts: 6 zetels en ecologisten: 3 zetels.

In de provincie Antwerpen zijn als parlementslid verkozen: de 8 CD&V-N-VA'ers Inge Vervotte, Bart De Wever, Servais Vanherstraten, Mia De Schamphelaere, Jef Van den Bergh, Flor Van Noppen, Mark Verhaegen en Kris Peeters, de 6 VB'ers Gerolf Annemans, Alexandra Colen, Bruno Valkeniers, Jan Mortelmans, Marijke Dillen en Rita De Bont, de 4 VLD'ers Bart Somers, Yolande Avontroodt, Willem-Frederik Schiltz en Ludo Van Campenhout, de 4 SP.a'ers Patrick Janssens, Christine Van Broekhoven, Jan Peeters en Maya Detiège, de GROENe Meyrem Almaci en de LD'er Jurgen Verstrepen. Waarschijnlijk zal Kris Peeters niet zetelen en opgevolgd worden door eerste opvolger Jan Jambon (N-VA). Hetzelfde geldt voor Patrick Janssens die Antwerpen-stad niet in de steek zou laten, en dus opgevolgd wordt door de kersverse SP.a-voorzitster Caroline Gennez. Ook Jurgen Verstrepen zou het Vlaams Parlement niet verlaten (hij zou er anders opgevolgd worden door een VB'er) en in de Kamer worden opgevolgd door zakenman Rob Van de Velde. Claude Marinower geraakt niet verkozen voor VLD. Christine Van Broekhoven haalt als lijsttrekker minder stemmen dan de lijstduwer. Luc Sevenhans geraakt niet verkozen voor het VB.

In de kieskring Leuven (Vlaams-Brabant) zijn als parlementslid verkozen: de 2 CD&V'ers Carl Devlies en Katrien Patryka, de VB'er Hagen Goyvaerts, de 2 VLD'ers Rik Daems en oud-fotomodel Katia della Faille de Limburg Stirum, de SP.a'er Bruno Tobback en de LD'er Dirk Vijnck. GROEN haalt hier geen zetel. De Vlaamse partijen winnen één parlementszetel meer dan in 2003.

In de provincie Oost-Vlaanderen zijn als parlementslid verkozen: de 6 CD&V-N-VA'ers Pieter De Crem, Sarah Smeyers, Peter Leyman, Stefaan Vercamer, Leen Dierick en Ilse Uyttesprot, de 4 VB'ers Guy D'Haeseleer, Gerda Van Steenberge, Francis Van den Eynde en Bruno Stevenheydens, de 5 VLD'ers Karel De Gucht, Herman De Croo, Carina Van Tittelboom, Geert Versnick en Guido De Padt, de GROENe Stefaan Van Hecke, de 3 SP.a'ers Freya Vandenbossche, Dirk Vandermaelen, Bruno Tuybens en de LD'ster Martine De Maght, de dochter van de oude Aalsterse VLD-burgemeester Annie De Maght. Voor VLD geraakten Filip Anthuenis en Hilde Dierickx niet herkozen. Voor VB geraakt Frans Wymeersch niet herkozen. Voor SPIRIT kan Wouter Van Bellingen het niet waarmaken. Ook Boudewijn Bouckaert - die vorige week zijn vrouw en ongeboren zoon verloren heeft - geraakt niet verkozen voor Lijst Dedecker.

In de provincie Limburg zijn als parlementslid verkozen: de 5 CD&V-N-VA'ers Jo Vandeurzen, Liesbeth Van der Auwera, Gerald Kindermans, Jan Peumans en Johan Sauwens, de 2 VB'ers Bert Schoofs en Linda Vissers, de 2 VLD'ers Patrick Dewael en Hilde Vautmans en de SP.a'ers Peter Vanvelthoven, Hilde Claes en Meryame Kitir. GROEN en LD halen hier geen zetels. Voor VLD geraken Georges Lenssen en Jacques Gabriels niet herkozen in de Kamer.

In de kieskring Brussel (Brussel), Halle en Vilvoorde (Vlaams-Brabant) zijn als parlementslid verkozen: de 3 CD&V-N-VA'ers Herman Van Rompuy, Sonja Becq en Michel Doomst, de 2 VB'ers Filip De Man en Greet Van Linter, de 2 VLD'ers Maggie De Block en Luk Van Biesen, de GROENe Tinne Vanderstraeten en de SP.a'er Hans Bonte. Bart Laeremans wordt niet herkozen voor VB. Adelheid Byttebier wordt niet verkozen voor GROEN. In tegenstelling tot eerdere berichten haalt Isabelle Van Laethem voor LD hier toch geen zetel. Willy Cortois geraakt niet verkozen voor VLD.

In de provincie West-Vlaanderen zijn als parlementslid verkozen: de 6 CD&V-N-VA'ers Hendrik Bogaert, Nathalie Muylle, Luc Goutry, Roel Deseyn, Els De Rammelaere en Stefaan De Clerck, de 2 VB'ers Koen Bultinck en Agnes Bruyninckx, de 3 VLD'ers Vincent Van Quickenborne, Bart Tommelein en Sabien Lahaye-Battheu, de GROENe Wouter De Vriendt, de SP.a'ers Renaat Landuyt en Dalila Douifi, en de 2 LD'ers Jean-Marie Dedecker en Ulla Werbrouck. Pierre Chevalier geraakt niet verkozen voor VLD. Bart Staes haalt geen tweede zetel voor GROEN. Jean-Marie Dedecker gaat niet in de Kamer zetelen. Hij blijft Vlaams Parlementslid (hij zou er anders opgevolgd worden door een VLD'er) en Gemeenschapssenator (zonder mandaat in het Vlaams Parlement zou hij dit ook verliezen). Hij zal in de Kamer door oud-VLD-burgemeester Paul Vanhie opgevolgd worden. Geert Bourgeois faalt als lijstduwer voor CD&V-N-VA.

In de senaat zijn verkozen: de 9 CD&V-N-VA'ers Yves Leterme, Nahima Lanjri, Tony Van Parys, Louis Ide, Hugo Vandenberghe, Wouter Beke, Elke Tindemans, Frieda Brepoels en Etienne Schouppe, de 5 VB'ers Frank Vanhecke, Jurgen Ceder, Anke Vander Meersch, Hugo Coveliers en Filip Dewinter, de 5 VLD-VIVANT'ers Guy Verhofstadt, Nele Lijnen, Patrick Vankrunkelsven, Jean-Jacques De Gucht en Marc Verwilghen, de GROENe Vera Dua, de 4 SP.a'ers 4 zetels Johan Vande Lanotte, Marleen Temmerman, Geert Lambert en Bert Anciaux, en de LD'ster Lieve Van Ermen. Bert Anciaux blijft Vlaams minister en wordt in de senaat opgevolgd door Myriam Vanlerberghe. Filip Dewinter blijft fractieleider in het Vlaams Parlement en wordt als senator opgevolgd wordt door Yves Buysse. Frieda Brepoels blijft in het Europarlement en wordt opgevolgd door Sabine De Bethune. Negationist Ergun Top valt buiten de prijzen op de CD&V-lijst. Nele Jansegers wordt niet herkozen voor VB. Annemie Turtelboom, Luc Willems, Jeannine Leduc, Miguel Chevalier, Stef Goris en Stephanie Anseeuw geraken niet herkozen voor VLD. Annisa Temsamani en Jacinta De Roeck geraken niet verkozen voor SP.a-SPIRIT.


Meer teksten van Vincent De Roeck op Libertarian.be

5 Comments:

At 11/6/07 18:24, Anonymous Anoniem said...

http://www.ft.com/cms/s/17b60436-1771-11dc-86d1-000b5df10621.html
Volgens de verslaggeving van The Financial Times is Guy Verhofstadt "centre-right" en Yves Leterme "centre-left". Tja, ik weet niet op wat die zich baseren, maar het zal zeker niet op recente gegevens zijn. Misschien op de Burgermanifesten die hij ooit geschreven heeft als "Baby Thatcher", maar nadien asap bij het grof huisvuil gezet heeft?

Bij de hoogtepunten op het scherm van CNN stond vandaag: "Christian Democrat Guy Leterme celebrates". CNN kiest duidelijk voor rooms-blauw door Guy Verhofstadt en Yves Leterme te doen samensmelten tot Guy Leterme ... Of zou het een foutje zijn? Kunnen uw Amerikanen wel een foutje maken, Vincent? :-)

 
At 11/6/07 22:57, Anonymous Anoniem said...

Ik ben blij dat Dedecker het zo goed gedaan heeft. Ik hoop enkel dat hij nu snel werk maakt van een naamsverandering (iets zonder verwijzing naar zichzelf) en probeert wat serieuze/capabele mensen aan te trekken.

Ik geloof dat er veel mensen zijn die voor Dedecker stemden, maar eigenlijk toch wel een probleem hebben met zijn figuur en met bepaalde mensen op zijn lijst (Ulla die zetelt bijvoorbeeld).

Het is spijtig dat de liberale stemmen zo verspreid worden over verschillende partijen. Tijd voor een groot rechts-liberaal kartel, dat een écht alternatief kan vormen voor bepaalde Vlaams Belang-kiezers.

Qua regeringsvorming denk ik dat rooms-blauw wel het meeste kans maakt, en ook wel echt de beste oplossing voor België zal zijn.

 
At 11/6/07 23:04, Anonymous Anoniem said...

Wij danken onze kiezers voor hun vertrouwen.

Een dag na de verkiezingen zijn de definitieve verkiezingsresultaten bekend. Open Vld leed hierbij verliezen maar deed het beter dan de opiniepeilingen voorspelden. Ook blijft de blauwe politieke familie de grootste van het land. In totaal haalde Open Vld 18,5% of 18 zetels in de Kamer en 20% of 5 zetels in de Senaat. Het jarenlange geloof van haar kiezers heeft ons een hand boven het hoofd gehouden en behoedt voor erger. In de komende regeringsonderhandelingen zullen we uw vertrouwen niet schaden en het liberale programma duur verkopen. Wij danken u nogmaals van harte voor uw geloof, inzet en eindeloze steun in ons open project.

Zo klinkt het vandaag in de Nieuwsbrief van Open VLD. Ik hoop dat het geen loze woorden zijn. De VLD heeft me de laatste tijd al veel te vaak belogen en bedrogen.

 
At 12/6/07 13:26, Anonymous Anoniem said...

De samenstelling aan Vlaamse kant ziet er in de Senaat als volgt uit:

CD&V/N-VA: 14 zetels (waarvan 3 gemeenschapssenatoren en 2 gecoöpteerden)
VLD : 9 zetels (waarvan 2 gemeenschapssenatoren en 2 gecoöpteerden)
Vlaams Belang: 8 (waarvan 2 gemeenschapssenatoren en 1 gecoöpteerde)
SP.A-Spirit : 7 (waarvan 2 gemeenschapssenatoren en 1 gecoöpteerde)
Groen! : 2 (waarvan 1 gemeenschapssenator)
Lijst Dedecker: 1 rechtstreeks verkozen senator.

Lijst Dedecker grijpt naast een coöptatie (die waarschijnlijk voor B. Bouckaert geweest zou zijn) en mag ook zijn gemeenschapssenator Jean-Marie Dedecker niet behouden omdat Lijst Dedecker niet deelgenomen heeft als LD aan de Vlaamse verkiezingen van 2004. Jammer. Dedecker is dus maar gewoon "Vlaams Parlementslid", tenzij hij bereid is dat op te geven voor de Kamer?

 
At 15/6/07 13:29, Anonymous Anoniem said...

Hebben de verantwoordelijke organisaties ook nagegaan of de duizenden belgen die in het buitenland vertoeven ook wel gestemd hebben? Mijns inziens zou het kunnen dat vele stemmen verloren gegaan zijn doordat vele belgen, ondanks verzoek, geen stempapieren ontvangen hebben. Slechte organisatie? Toeval? Of zit er iets anders achter?Kan dat niet opgehelderd worden?

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>