9 juni 2007

Laatste peilingen (1) – Vlaamse partijen (Hoegin)

Gisteren en eergisteren werden de resultaten van de laatste peilingen van respectievelijk La Libre Belgique/De Morgen/RTL TVi /VTM en De Standaard/VRT gepubliceerd. Voeg daarbij de prognose van de verkiezingswedstrijd van Politiek.Net die vandaag afloopt, en dat levert een massa gegevens op op de vooravond van de verkiezingen.

Opiniepeilingen 2004-2007De laatste is overigens niet helemaal correct: op het ogenblik dat ik dit schrijf zijn de verkiezingen volop bezig in de Belgische ambassades in de landen van de Europese Unie, en persoonlijk ben ik gisterenochtend reeds gaan stemmen in de ambassade in Oslo. Wanneer Yves Leterme in een reactie op de peiling van De Standaard/VRT verklaart dat hij op dat ogenblik nog geen enkele stem had, klopt dat dus eigenlijk niet. Docht dit terzijde.

Opiniepeilingen 2004-2007Opvallend voor CD&V-N-VA is dat het kartel vlak voor de verkiezingen in geen enkele peiling nog boven de dertig procent uitkomt. Vergeleken met de verkiezingen van 2004 gaat het kartel fel vooruit, maar vergeleken met de laatste peilingen van vlak voor die verkiezingen zit het kartel eigenlijk op hetzelfde niveau als toen. Het wordt dus uitkijken morgenavond of de peilers deze keer juist meten, of er opnieuw evenveel naast zitten als toen. De deelnemers van de verkiezingswedstrijd van Politiek.Net schijnen in ieder geval te denken dat de peilers het resultaat voor het kartel overschatten met één tot twee procent, en een kwart denkt dat het kartel zelfs geen 27% zal halen.

Voor het Vlaams Belang kunnen we het duale verhaal vertellen: de partij gaat achteruit vergeleken met de verkiezingen van 2004, zit echter op hetzelfde niveau als in de peilingen van toen, terwijl de deelnemers van de verkiezingswedstrijd de partij één tot twee procent meer geven dan de peilers. De partij zelf heeft, zoals gekend, de lat op de verkiezingsuitslag van 2003 gelegd, maar niemand gelooft dat de partij morgen zo laag zou scoren. Slechts een kwart denkt dat de partij onder de 22% zal scoren, terwijl een ander kwart denkt dat de partij haar score van 2004 zelfs zal verbeteren en boven de 24% zal uitkomen.

Opiniepeilingen 2004-2007Over sp.a-SPIRIT bestaat er een grote eensgezindheid: de middelste helft van de deelnemers van de verkiezingswedstrijd plaatst de partij tussen de 19% en de 20%, net zoals alle drie de peilers. Niemand wil echter partijvoorzitter Johan vande Lanotte volgen en de partij op 22% plaatsen. Dan bestaat er veel meer verdeeldheid over wat er met Open Vld zal gebeuren: de peilers plaatsen de partij rond de 18%, maar de deelnemers van de wedstrijd houden het op een procent lager, en een kwart ziet de partij zelfs onder de 16,5% zakken tot aan de 14%. Anderen plaatsen de partij dan weer tot tegen de 20% en lijken het dus eens te zijn met partijvoorzitter Bart Somers.

Opiniepeilingen 2004-2007Groen! is eigenlijk al drie jaar redelijk stabiel, en blijft dat ook nu: de peilers en de deelnemers van de verkiezingswedstrijd plaatsen de partij rond de 7%. Maar ook hier is er verdeeldheid: sommigen zien de partij opnieuw groeien tot 9%, terwijl anderen denken dat de partij misschien wel onder de kiesdrempel duikt. Een partij die volgens de meesten morgen onder de kiesdrempel zal blijven is Lijst Dedecker. De peilers plaatsen de partij tussen de 2% en de 4%, net als de meerderheid van de deelnemers van de verkiezingswedstrijd. Een heel kleine groep denkt echter dat de lijst de kiesdrempel zal kunnen halen, maar niemand durft aan Jean-Marie Dedecker voor morgen olympisch goud beloven (8%). Voor die partij ziet het er dus eerder beroerd uit.

Zie ook:

Labels: , , , ,

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>