11 juni 2007

Jong VLD Haalt Vier Federale Verkozenen
(Vincent De Roeck)

Jong VLD deed het zéér goed in deze federale verkiezingen. Het beschikt voortaan immers al zeker over vier federale parlementsleden: drie kamerleden en één senator. In de senaat gaat het om Jean-Jacques De Gucht (jaja, zoon van...) die met het tweede meeste voorkeurstemmen op de VLD-senaatslijst vanop de tiende plaats over zes gevestigde politici springt en als vierde rechtstreeks verkozen senator ingezworen zal worden. Jong VLD'ster en uittredend senatrice Stéphanie Anseeuw kon de verwachtingen niet waarmaken en zal er in de volgende legislatuur niet meer bij zijn.

Ook in de Kamer van Volksvertegenwoordigers zal Jong VLD voortaan een vertegenwoordiging hebben. In de provincie Antwerpen geraakte Willem-Frederik Schiltz vanop de derde plaats verkozen. In de provincie Limburg doet Jong VLD'ster Hilde Vautmans hetzelfde vanop de tweede plaats. Ook Vincent Van Quickenborne geraakt in de provincie West-Vlaanderen als lijsttrekker verkozen. Uittredend Jong VLD-senator Stefaan Noreilde kon op de Oost-Vlaamse kamerlijst de verwachtingen niet inlossen.

Ook bij de opvolgers doet Jong VLD het meer dan gewoon goed. Maar liefst vier Jong VLD'ers staan als eerste opvolger klaar om in het parlement te gaan zetelen wanneer een rechtstreeks verkozene toch niet gaat zetelen of regeringslid wordt. Het gaat om Sophie Staelraeve in West-Vlaanderen, waar Vincent Van Quickenborne terug regeringslid zou kunnen worden en om Matthias De Clercq in Oost-Vlaanderen, waar Karel De Gucht terug regeringslid kan worden. In de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde is Virginie De Klippel eerste opvolger en in Leuven gaat het om Gwendolyn Rutten. Beide kunnen enkel naar de Kamer als respectievelijk Maggie De Block en Rik Daems naar de regering gaan.

Jong VLD heeft het zéér goed gedaan in deze federale verkiezingen en belichaamt als geen andere de aankomende verjonging van de eertijds toch o-zo-dynamische moederpartij. In de toekomst zal Jong VLD het dus niet zozeer mogen stellen met één senator en drie kamerleden, maar met één minister, één senator en zes kamerleden.


Meer teksten van Vincent De Roeck op Libertarian.be

1 Comments:

At 11/6/07 17:05, Anonymous Anoniem said...

Wat ik onthoud is niet zozeer het aantal Jong VLD-verkozenen (who gives a fuck ...), dan wel het aantal LVSV- en/of oud-LVSV-verkozenen. Er zitten er ook wel een aantal tussen. Zij zijn de toekomst voor het klassiek-liberalisme binnen de VLD.

Ik denk dan aan Ludo Van Campenhout, Bart De Wever, Karel De Gucht, Patrick Dewael, Vincent Van Quickenborne, Guy Verhofstadt en Jean-Jacques De Gucht. Vanop de opvolgers kunnen daar nog Mathias De Clercq en Sophie Staelraeve bijkomen.

Natuurlijk komen beide lijsten vrij goed met elkaar overeen. Vele LVSV'ers kiezen na hun studies voor Jong VLD. Ze leren het niet ...

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>