7 juni 2007

Ja, het Zweeds model!

Recent heb ik - wegens persoonlijke redenen - eens het internet afgezocht op zoek naar informatie over Zweden. Ik heb onderweg een leuke Nederlandse website gevonden over emigreren naar Zweden. Nu, las ik daar iets interessant...inzake verblijfsrecht.

Als je een verblijfsvergunning aanvraagt moet je aan een resem voorwaarden voldoen. Moet je kunnen aantonen dat je over voldoende eigen financiële middelen beschikt om uw verblijft te bekostigen. Vraag je om een uitkering van de Zweedse Staat (zoals een werkloosheidsuitkering) trekt men meteen uw verblijfsrecht in. Als je niet langer voldoende middelen hebt voor uw verblijf te bekostigen...trekt het Migrationsverket uw verblijfsrecht in.

Ik ken niet meteen zo'n procedure in België, iemand anders wel? Het lijkt mij nogal een simpele administratieve procedure met vaste & duidelijke criteria. Voldoe je niet, dan voldoe je niet. Een beroepsprocedure zou snel moeten kunnen verlopen. Na het aanvragen van een vergunning & bij weigering kan je niet blijven en ook niet later geregulariseerd worden. Krijg je ze wel, dan krijg je een kans om u te bewijzen en te integreren in onze samenleving. Om fraude en meervoudige aanvragen te voorkomen moet men een biologisch paspoort opstellen van de aanvragers op hun kosten. Leuk in theorie.

In de praktijk kan er wel een probleem zijn, want men zal dan nog meer hengelen naar het statuut van politieke vluchteling. Dus moet er nog een regeling komen voor politieke vluchtelingen. Daar knelt het schoentje meestal. De enige methode die ik daarvoor inzie is het delokaliseren van de aanvraagsmogelijkheid om politiek asiel.

Een preventiecampagne zou interessant zijn. Ik zou zo voorstellen dat politieke vluchtelingen verplicht & anoniem een asielaanvraag moeten indienen in hun lokale Belgische ambassade of in de Belgische ambassade van een buurland. Politieke vluchtelingen zullen meestal eerst naar een buurland vluchten, van daaruit kunnen ze dan een aanvraag indienen.

De bedoeling is te voorkomen dat ze meteen richting Europa of België vluchten. Deze delokalisering van de procedure is voor mij het gevolg van de misbruiken van het 'Politiek Asiel' om dan te hopen op goedkeuring of toch nog te blijven door middel van een lange procedureslag om dan in de illegaliteit te belanden tot men overgaat tot algemeen regulariseren. Sommige migranten zijn werkelijk politieke vluchtelingen, anderen zijn dat niet maar profiteren mee door het systeem. De moeilijkheid om na te gaan of men werkelijk politiek vluchteling is zal blijven bestaan, maar de betrokken personen zullen zich niet in België bevinden om dan in de illegaliteit te kunnen verdwijnen wegens gebrek aan controles. De enige andere mogelijkheid is het herzien van het statuut van politieke vluchteling.

Een mens moet zich ook afvragen in hoeverre men de Schengenakkoorden niet moet herzien in het kader van de migratiestromingen richting Europa. Eenmaal binnen de Europese landsgrenzen krijgt men nogal gemakkelijk vrij spel.

1 Comments:

At 13/6/07 22:37, Anonymous Anoniem said...

Zweden is zeker geen voorbeeld.

Er heerst een PoCo schrikbewind en de immigratie van Moslims gaat er nog een stuk verder dan hier.

Laat u dus niet in de luren leggen door wat de wet er zegt, de praktijk is helemaal anders.

"MALMÖ IS THE CITY IN SWEDEN most touched by immigration--but it's not unique. In a fit of absent-mindedness, Sweden has suddenly become as heavily populated by minorities as any country in Europe. Of 9 million Swedes, roughly 1,080,000 are foreign-born. There are between 800,000 and 900,000 children of immigrants, between 60,000 and 100,000 illegal immigrants, and 40,000 more asylum-seekers awaiting clearance. The percentage of foreign-born is roughly equivalent to the highest percentage of immigrants the United States ever had in its history (on the eve of World War I). But there are two big differences. First is that, given the age distribution of the native and foreign populations, the percentage of immigrants' offspring will skyrocket in the next generation, even if not a single new immigrant arrives, and even if immigrant fertility rates fall to native-born levels. But second, when America had the same percentage of foreign-born, many had arrived decades before, and were largely assimilated."

Kijk naar Denemarken als je een ander immigratiebeleid wil, maar zeker niet naar Zweden...

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>