5 juni 2007

Hoe zegt men «geloofwaardigheid» in het Armeens? (Hoegin)

Yves LetermeVoor Yves Leterme is het hoog tijd dat er eindelijk gestemd mag worden, want van nu af kan zijn campagne alleen nog maar bergaf gaan. In een interview met de Turkse krant Zaman wil hij bijvoorbeeld het woord «genocide» niet in de mond nemen wanneer het over de Armeense «kwestie» gaat. Voor een handvol stemmen ontkent hij morgen desnoods het licht van de zon. Wat zouden ze daar bij de N-VA allemaal van denken?

Wie gelooft Yves Leterme eigenlijk nog? Het communautaire thema werd opgeborgen, volgens Herman van Rompuy omdat het standpunt van de CD&V genoegzaam bekend is, volgens anderen omdat de CD&V alleen maar een nieuwe zak is voor de aloude CVP-wijn. Vandaag doet Yves Leterme daar dus nog een schep bovenop, en wil het uitdrukkelijk niet hebben over een genocide op de Armenen. Volgens hem moeten internationale instellingen zich daar eerst over uitspreken – eerder wil hij de Turkse kat geen kat noemen.

Het kleinste kind kan begrijpen wat hier aan de hand is: Yves Leterme weet immers verduiveld goed hoe de vork aan de steel zit, maar er lopen nu eenmaal veel meer Turken dan Armenen rond die deze zondag potentieel een bolletje achter zijn naam zullen kunnen rood maken. Maar ten gronde, Yves Leterme heeft in theorie niet eens de mogelijkheid om zich te verschuilen achter «internationale instellingen», wat dat trouwens ook moge zijn. België heeft immers de Armeense genocide officieel erkent, net zoals de Europese Unie en de Raad van Europa. Als die twee geen internationale instellingen zijn, weet ik het ook niet meer. Hij heeft echter wel geluk: de negationismewet werd namelijk niet uitgebreid tot de Armeense genocide, en dus maakt Yves Leterme zich met zijn negationisme niet schuldig aan een strafbaar feit.

De vraag is nu echter of er rond Yves Leterme en bij uitbreiding zijn CD&V toch niet voor alle zekerheid een cordon sanitaire aangelegd zou moeten worden, want het begint met het ontkennen van de Armeense genocide, en eindigt uiteindelijk met allerlei jaren-dertigtoestanden. Misschien kan het CGKR, in samenwerking met de Liga voor Mensenrechten, hem voor de rechter slepen, en proberen hem zijn dotaties af te pakken? Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat kranten nog advertenties van zijn partij zouden willen aanvaarden…

Labels: , ,

1 Comments:

At 7/6/07 10:30, Anonymous Anoniem said...

Mijnheer de schrijvelaar, schrijf voortaan : België heeft immers de Armeense genocide officieel erkend.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>