14 mei 2007

Geef Ons Een Debat ! (Vincent De Roeck)

Op 10 juni zijn het opnieuw verkiezingen en kunnen wij, als kiezers, bepalen welke richting ons land zal uitgaan. Hierbij is het belangrijk dat mensen weten waar het om gaat en voor welke keuze zij staan op 10 juni. Politiek is de botsing van ideeën in de publieke arena.

In een open samenleving is deze confrontatie van visies essentieel om mensen te overtuigen van standpunten en voorstellen. Want politiek gaat in de eerste plaats om inhoud en visie. En ons land staat voor grote uitdagingen. Hoe gaan we om met de globalisering? Hoe passen we onze arbeidsmarkt aan? In welke richting gaan we met ons belastingssysteem? Hoe zorgen we voor meer jobs? Hoe lossen we samenlevingsproblemen op? Hoe beschermen we ons milieu en leefomgeving? Welke ethische vrijheden wensen we te verdedigen?

Een artikel in De Standaard inspireerde Jong VLD om een online-petitiecampagne op te starten ter ondersteuning van de organisatie van een groot TV-debat tussen de kandidaat-premiers Yves Leterme (CD&V) en Guy Verhofstadt (Open VLD).

Premier Guy Verhofstadt (Open VLD) wil af van de poppenkast rond kandidaat-premiers. Hij prefereert een discussie over inhoud. Daarbij kijkt Open VLD uit naar de televisiedebatten waarbij Verhofstadt rechtstreeks in discussie kan gaan met Vlaams minister-president Yves Leterme, die zich begin deze week kandidaat-premier stelde. Het CD&V-kopstuk gaat daar voorlopig niet op in. Premier Verhofstadt verwijst naar de tv-debatten in de buurlanden. In Frankrijk was het televisieduel tussen de twee finalisten voor de Franse presidentsverkiezingen het hoogtepunt van de campagne. Maar Leterme lijkt niet van plan op het voorstel in te gaan. “Mijnheer Verhofstadt is maar één van de kandidaten, ik zie niet in waarom hij een voorkeursbehandeling zou moeten krijgen”, zegt Leterme, die er op wijst dat er al minstens vier televisiedebatten zijn gepland.

Guy Verhofstadt heeft 8 jaar dit land geleid. Yves Leterme en de CD&V hebben de Open VLD uitgedaagd en stellen het land beter te kunnen besturen. Laten we de botsing van ideeën organiseren! Laat Guy Verhofstadt en Yves Leterme rechtstreeks met elkaar in debat gaan, naar Frans voobeeld waar 25 miljoen mensen gefascineerd zaten te kijken naar het debat tussen Sarkozy en Royal, 4 dagen voor de verkiezingen. In dit debat werd duidelijk welke keuze de Fransen hadden, want twee maatschappij- en mensvisies stonden tegenover elkaar. Ook in Vlaanderen moet dit mogelijk zijn! Ik steun dan ook de oproep voor een groot debat en botsing van ideeën tussen Guy Verhofstadt en Yves Leterme. Daarom startte Jong VLD een online petitie. Wij roepen alle Vlamingen die onze oproep ondersteunen op om de petitie www.geefonseendebat.be te ondertekenen.

Deze tekst van Philippe De Backer verscheen in een aantal media.

7 Comments:

At 14/5/07 18:42, Anonymous Anoniem said...

Yves Leterme vindt niet dat Verhofstadt een voorkeursbehandeling verdient, en beschouwt zo'n debat als "iemand voortrekken" ? Kan iemand deze Tjevenredering uitleggen, wetende dat Leterme wel een debat gevoerd heeft met Elio Di Rupo over de verkiezingen ? De CD&V zal, net als de CVP van vroeger, niet doodgaan van consequent gedrag en/of politieke eerlijkheid.

 
At 14/5/07 19:19, Anonymous Anoniem said...

Ik vind het een beetje hypocriet van de VLD, en dus ook van Jong VLD, om nu te gaan ijveren voor debatten enzo, die de typische uitspattingen van een kiescampagne zijn, terwijl ze anderzijds eizona het ontslag van Leterme als minister-president eisten omdat het mandaat zou lijden onder de "kiescampagne" van Leterme. Wanneer het gaat om eigen mediageile bevrediging ziet Jong VLD plots geen bezwaar meer in de deelname van Leterme als minister-president aan de "kiescampagne".

 
At 14/5/07 20:57, Anonymous Anoniem said...

Ik zou het heel normaal iets vinden dat het allerlaatste debat voor de verkiezingen een debat wordt tussen de regeringsleider en de oppositieleider. Dit moet dan wel een inhoudelijk debat worden over de toekomst van ons land. Laat beide eventueel hun standpunt geven over een aantal op voorhand bepaalde onderwerpen, en stop dan aub voor één keer met de verwijten. Alleen de toekomst is belangrijk en het is dan aan de kiezer om uit te maken welke weg moet worden gevolgd. Momenteel verkies ik zittend premier Verhofstadt boven Leterme, maar mijn voorkeur is minder duidelijk dan anders. Waarschijnlijk spelen de opgelaten rookgordijnen van beide partijen dat gebrek aan voorkeur in de hand. Een groots opgezet debat kan dan mijn keuze bestendigen of veranderen.

 
At 14/5/07 22:49, Blogger Karel Jansens said...

Dit stukje van Vincent De Roeck wordt nòg grappiger wanneer de aandachtige lezer het stukje van Filip Van Laenen, dat nét boven dat van Vincent staat op inflandersfields.eu, nl. "Blauwe Kat In Nood", ook eens leest.

pOen VLD en debat, ja dat wordt lachen...

 
At 15/5/07 10:51, Anonymous Anoniem said...

Je moet maar lef hebben. Als lijsttrekker van ocharme de vierde partij in Vlaanderen een exclusief debat willen met de coming man Yves Leterme. Demagoog Guy blijft hard roepen hoe goed ze het wel gedaan hebben, maar hij blijft met één groot probleem zitten. Geen enkel weldenkend mens die hem nog als topper erkent of zijn beloftes nog gelooft. Toch zielig voor iemand die zelf maar blijft denken dat hij een groot staatsman is.

 
At 15/5/07 12:51, Blogger Vincent De Roeck said...

Geen excuses voor Leterme.

Moest Leterme nu een thema mogen kiezen, zou hij - inhoudsvol als hij is - ongetwijfeld kiezen voor "hoe kan men het best een boederij runnen?" of "hoe kan men een loops schaap melken?" Want daarover heeft hij een boek geschreven. Als visie op een land kan dat wel tellen...

 
At 15/5/07 15:59, Blogger Pieter Cleppe said...

De federale regeringsleider wil een debat tegen de federale oppositieleider naar aanleiding van de federale verkiezing, en die laatste durft niet. Dat is de pijnlijke waarheid voor Yves Leterme.

Wat als bondskanselier Gerhard Schröder in 2002 zou gevraagd hebben aan Beiers Minister-President en federaal oppositieleider Edmund Stoiber om in debat te gaan, en die laatste zou geweigerd hebben?

Geen excuses voor Leterme.

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DST07092002_060

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>