9 april 2007

Geen Uitkeringen Meer Via De Vakbond !
(Vincent De Roeck)


Een aantal weken geleden werd bekend dat een man uit Geraardsbergen dreigde zijn werkloosheidsuitkering niet langer uitbetaald te krijgen, omdat hij achterstond met de betaling van zijn lidgeld aan het ACV. Deze praktijk is voor mij onaanvaardbaar en maakt duidelijk dat de vakbonden hun boekje te buiten gaan. Ik pleit er al langer voor om de werkloosheidsuitkeringen niet te laten uitbetalen door de vakbonden, maar door de RVA zelf.

Het is een totale aberratie dat vakbonden op dit moment een kerntaak van de overheid op zich nemen. Hiermee verzekeren ze zich van een stroom geld en een vast en uitgebreid ledenbestand. Vele mensen sluiten zich immers aan bij een vakbond om later, bij eventuele werkloosheid, beter bediend te worden. De situatie in Geraardsbergen doet ook de vraag rijzen of het ACV wel zo sociaal voelend is. Zij beschouwen het uitbetalen van werkloosheidsuitkering blijkbaar als een geldmachine, en als een middel om aan cliëntelisme te doen.

Ook kan men zich de vraag stellen of de vakbonden in deze constellatie wel voldoende gemotiveerd zijn om de werkloosheid ook echt terug te dringen. Het wordt tijd dat de vakbond zich weer gaat bezig houden met zijn “core business”, namelijk het vertegenwoordigen en het verdedigen van belangen van werknemers binnen bedrijven. Het is aan de politiek om het speelveld van de vakbonden te bepalen en te beschermen. Het recht op verenigen en het verdedigen van de belangen van werknemers zijn ook belangrijke liberale waarden die de overheid steeds in acht moet houden.

Ik wil dan ook als volgt besluiten: “Het is niet de taak van de vakbonden om werkloosheidsuitkeringen uit te betalen. De overheid kan deze taak perfect op zich nemen en dit op een veel efficiëntere, geautomatiseerde manier. De meer dan 300 miljoen euro aan administratiekosten die hiervoor jaarlijks door de overheid aan de vakbonden wordt betaald, is weggesmeten geld”.

Deze tekst werd geschreven door Jong VLD'er Philippe De Backer.

2 Comments:

At 9/4/07 18:58, Anonymous Anoniem said...

Inderdaad, dit is schandalig. Het is typerend voor vakbonden om zo te redeneren. Denkt er eigenlijk nog iemand dat de vakbonden ook maar iets geven om het lot van de werknemers? Het blijft ook grappig hoe de vakbonden steeds blijven hameren op het "fiscaal paradijs" dat België is voor de rijke vermogensrenteniers, terwijl ze zelf al hun reserves op Bermuda plaatsen om de Belgische fiscus te ontlopen.

 
At 17/4/07 10:57, Anonymous Anoniem said...

Ik meen geleerd te hebben dat de vakbonden effiënt waren in de kosten voor de uitbetaling internationaal vergeleken.

De uitspraak dat de overheid dit efficiënter kan doen zou wel eens niet kunnen kloppen.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>