29 maart 2007

Wegenvignet terug naar af (Politiek Incorrect)

Uiteindelijk toch besloten om de reddende sloep van Jean-Marie Dedecker op te stappen, en zo het onbewoonde eiland in de (overheidsgesubsidiërde) travestietenshow van Debiel & Infancy te ontvluchten, heeft Vlaams minister-president - terug zonder lange baard - Yves Leterme besloten om de opnamestudio's aan de Brusselse Reyerslaan in te wisselen voor het Haagse 'torentje' van zijn Noord-Nederlandse ambtgenoot Jan-Peter Balkenende. SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte heeft uiteraard uit principe de sloep van Dedecker geweigerd, en bevindt zich daarom ook nog in Brussel - meer bepaald aan de Grasmarkt, waar het hoofdkwartier van de anderssocialisten is gehuisvest. En waar hij zich officieel kandidaat heeft gesteld als toekomstig premier van dit onzalige Belgenland. De kans is echter groot dat Vande Lanotte en Leterme binnenkort terug samen op een eenzaam eiland kunnen zitten, namelijk dat van de ik-wil-ook-graag-eerste-minister-worden-persoonlijkheden: volgens een peiling van Le Standaard/De Soir is het immers huidig premier Verhofstadt die de populairste is in heel het land (en dus niet alleen in Vlaanderen of Wallonië). Het feit dat Verhofstadt zo'n hoge ogen gooit in Wallonië zegt natuurlijk veel over het feit dat hij een hondstrouwe lakei van het PS-establishment is. Vive la Belgique et sa 'société ouverte'!

Maar terug naar Leterme. Deze is dus bij onze Nederlandse landgenoten in Den Haag hét blijde nieuws gaan verkondigen: als het van Vlaanderen afhangt, komt er GEEN wegenvignet! Eerder dit jaar hadden populaire media zoals het dagblad 'De Telegraaf' opgeroepen om de Belgische wegen te mijden, en autotochten naar het zuiden (bv. Frankrijk en Spanje) via Duitsland te maken. Een feit is dat het principe van 'de verbruiker betaalt' zeker niet zo slecht is, maar dat dit systeem - dat vanaf 2009 zou ingaan - weer een typisch 'compromis à la belge' is; dus een uiting van ondeugdelijk bestuur. Het vignet zou iedere weggebruiker - Belg of niet - immers 60 euro kosten, hoewel de Belgische gebruiker dit bedrag terugbetaald zou krijgen via zijn of haar wegenbelasting (iets wat voor de Europese Commissie ontoelaatbaar is, wegens schending van het non-discriminatiebeginsel). Voor de buitenlander die maar occasioneel in het Beloofde Land van Melk en Honing komt is dit uiteraard een belachelijk hoge som.

In het Vlaams Parlement wordt Leterme hard aangepakt wegens zijn Einzelgänger-gedrag in Den Haag. De communicatie is inderdaad zeer ongelukkig gebeurd (Leterme verklaarde de afschaffing van het vignet in bijzijn van Balkenende zonder voorafgaand overleg - laat staan akkoord - van andere regeringspartners), maar als de Commissie-Barosso - het opperste Sanhedrin van Europa - 'neen' zegt, dan zal het ook 'neen' zijn. En dan mogen er nog zoveel groene watermeloenen en 'positieve individualisten' zijn die Leterme slecht bestuur verwijten.

Interessanter zijn echter de reacties aan de andere kant van de taalgrens, en die van de Franstalige enclave 'Bruxelles'. Guy Vanhengel - het 'Brusseleirs' schootpoedeltje van de gevestigde franskiljonie - noemde Leterme alvast een 'brokkenpiloot'. Vanuit Namen reageerde minister van Verkeer André Antoine (cdH) met het woord 'verraad'. Michel 'hik' Daerden (PS; minister van Openbare Werken) stelde dat 'de gelden nodig waren voor de verbetering van het gewestelijk wegennet'. Vooral de wegen van en naar de plaatselijke brouwerij zeker?

Het hoeft echter niet geheel te verwonderen dat de Brusselse en Waalse ministeriële excellenties alle registers openzetten om hun gevoel van bedrogen te zijn kracht bij te zetten. Immers, er hing een vette financiële kluif vast aan dat wegenvignet voor de Brusselse en Waalse regionale overheden. Medio januari werd immers de verdeelsleutel van de opbrengsten van dat wegenvignet (geraamd op minimum 40 miljoen euro) beklonken: Vlaanderen zou 54% krijgen, Wallonië 40 en Brussel 6. Dat staat echter totaal niet in verhouding met het aantal wagens dat over de wegen scheert. Jaarlijks krijgen de Belgische autosnelwegen 32,83 miljard kilometer te verwerken (cijfers 2005). Doch; 62,3% van dat aantal gereden kilometers passeert Vlaanderen, tegenover 36,4% in Wallonië en amper 1,3% in Brussel (het Brussels Gewest heeft dan ook amper autosnelwegen, en een groot deel van de Brusselse (buiten)ring ligt op Vlaams grondgebied).

Het is dus duidelijk dat Vlaanderen zich weer heeft laten strikken (letterlijk dan; zie de verkiezingsaffiches van de N-VA) Leterme mag dan wel stuntelig zijn geweest, zijn initiatief tot het verwerpen van het ontding dat dit wegenvignet "à la belge" inhoudt, is zeker verdienstelijk. De vraag is nu wat er verder moet gebeuren: blijft alles bij het oude, en blijft de belastingbetaler op de 'traditionele' manier via de personenbelasting bijdragen tot het onderhoud van het autowegennet (wat natuurlijk zinloos is voor mensen die zich uitsluitend met het openbaar vervoer verplaatsen) of niet? Het beste zou misschien nog zijn om het autosnelwegennet te privatiseren, naar Frans voorbeeld (misschien dat we dan eindelijk fatsoenlijke wegen zonder ellendige 'patattenvelden' krijgen. Wie al in Frankrijk heeft gereden zal al wel gemerkt hebben dat de autosnelwegen er stukken beter bijliggen en mooier onderhouden zijn. Je zou haast met de glimlach de 'péage' betalen) .

Deze spannende thriller tussen 'deugdelijk bestuur' versus 'groen mobiliteitsbeleid' wordt ongetwijfeld vervolgd.

6 Comments:

At 29/3/07 18:28, Blogger David Vandenberghe said...

Ik denk dat die in Duitsland er nog beter bij liggen, gratuit.

 
At 30/3/07 12:46, Anonymous Anoniem said...

Ik ben blij dat dergelijke kleinzieligheden als het wegenvignet begraven en dood zijn. Het kon ons economie ernstige schade toebrengen en de inwoners aan grensgemeentes in het buitenland ernstige schade toebrengen. En al die Franse grensarbeiders die dan in België komen werken.

Belachelijk. Het argument van "de gebruiker betaalt' gaat NIET op want bijvoorbeeld, ik gebruik niet alle wegen! Of ben maar even op doortocht enzoverder. Dergelijke belastingtrucken zijn ridicuul en derhalve terecht afgevoerd.

In Frankrijk en Zwitserland is er ook te betalen? Ja, maar in la douce France door iedereen zonder enige uitzonder als die het traject gebruikt en het is beperkt tot trajecten. Zwitserland laat u betalen omdat zij in tegenstelling tot ons vlakke land enorm veel kosten hebben moeten steken in het aanleggen van tunnels, bruggen en dergelijke.

 
At 30/3/07 15:42, Blogger David Vandenberghe said...

Tja, 'ons' land heeft onvoldoende financiering om deftige wegen te onderhouden...die buitenlanders die de autosnelwegen gebruiken mogen van mij wel een bijdrage bijleveren zenne. 60€ is belachelijk hoog, zeker als je slechts op doortocht bent voor een paar uur...maar alle kleintjes maken één groot.

 
At 30/3/07 19:58, Anonymous Anoniem said...

It's the opportunity cost, stupid.

 
At 31/3/07 10:06, Anonymous Anoniem said...

@ Brigant:

60 eur per jaar is onredelijk. Dus één twaalfde ? Of 5 eur voor een vignet van een maand? Dat wordt pas lachen ! De politie die aan de grens in volle seizoen de autostrade afzet om de Hollandse fraudeurs te bekeuren en ze voor de rechtbank te dagen!

Niet te verwonderen dat Leterme de boot afgehouden heeft. Erger is het dat de pers dit niet vat, en daar zedig over zwijgt en Leterme afschildert als een dwaas.

Ofwel was het maar een "drogreden" om bij de Nederlanders over de vloer te kunnen gaan en de "IJzeren Rijn" en dergelijke ter discussie te stellen, en ondertussen heeft hij de Walen mee op sleeptouw genomen en hen laten dromen van nog een transfert.

Of laat ons wel wezen, Balkenende is zo dwaas niet en heeft fijntjes de financieringswet van de gewesten voorgelezen aan Leterme. En ze hebben daarna samen een pintje gepakt, en hartelijk gelachen met Van Brempt hoe ze zichzelf onsterfelijk belachelijk gemaakt heeft op de Nederlandse TV.

Het is wel eigenaardig dat een dergelijke invalshoek nergens te lezen valt. Zelfs niet in ultra-Vlaamse hoek. Zouden ze het niet vatten ? Of vinden ze het Kartel bedreigend ? En verkiezen ze het immobilisme ?

 
At 31/3/07 11:10, Blogger David Vandenberghe said...

Als er slechts één formule bestaat en die 60€ kost dan is dat onredelijk.

De politie gaat geen controle doen, er is nu al amper controle. Ik vraag mij trouwens af wanneer ze 'flitspalen' gaan zetten op de autosnelwegen. Dat is het enigste boeteveld dat ze nog niet hebben zitten aanboren. Trouwens zal het een onmiddelijke inning zijn van de boete die wil boven 60€ zal liggen, niets van rechtbank.

De Ijzeren Rijn en de verdieping van de Schelde. Tja, als de Nederlanders ons gaan kloten zal ik het niet laten om hen ook een kloot af te trekken. Kzal mij dan ineens herinneren dat het gebied vroeger Vlaams was... (evil grin)

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>