8 maart 2007

Een "Vlaamse" viering van 50 jaar Europa (Politiek Incorrect)

Op 25 maart 2007 wordt de 50ste verjaardag van de Europese Unie gevierd. Rechtshistorisch gezien is die verjaardagsdatum slechts gedeeltelijk correct: op 25 maart 1957 werd namelijk het Verdrag van Rome ondertekend dat de creatie van een Europese Economische Gemeenschap (EEG) bestendigde. Die gebeurtenis mag dan ook terecht gevierd worden, omdat vrijhandel nu eenmaal de meest optimale vorm van internationale economische samenwerking is. Die EEG ontpopte zich echter tot een antidemocratische en paternalistische moloch - die een nieuwe naam, de Europese Unie, kreeg - na de bezegeling van het Verdrag van Maastricht. De werkelijke verjaardagsdatum van die bemoeizuchtige schoonmoeder is dan niet 25 maart, maar 7 februari (met amper 14 jaar overigens een bijzonder jonge schoonmoeder)
Het zal echter vooral die schoonmoeder zijn die de komende weken en maanden gevierd zal worden. Verzameld eurocratië heeft ondertussen zelfs een speciale website gestart dat volledig gewijd is aan de 'festiviteiten' rond 50 jaar Europese onderdrukking, pardon, samenwerking: www.eu50.eu .

Wie een eerste blik op deze website werpt zal al wel gemerkt hebben dat ze nog niet voltooid is. Toch zijn sommige secties van de site al klaar. Op de thuispagina van de website kan de bezoeker bijvoorbeeld zijn of haar taalkeuze aanduiden (helemaal bovenaan vlak onder de vlaggenlijn). De gekozen taal verwijst echter niet alleen naar de pagina in de gekozen taal, maar ook naar het gekozen land. Zo zal de alerte bezoeker het wellicht zijn opgevallen dan je kunt kiezen tussen 'Deutsch' en 'Österreichisch', hoewel in zowel Duitsland als Oostenrijk Duits wordt gesproken. Wie dus 'Deutsch' kiest, krijgt een Duitstalige pagina te zien met algemene informatie over de 50ste verjaardag van de EU, alsook de geplande festiviteiten in Duitsland. Daar zal de lezer kunnen zien dat men binnenkort in de Duitse bakkerijen 'verjaardagstaarten' uit de 27 lidstaten zal kunnen bekomen. Van Flensburg tot München is men nu reeds aan het likkebaarden om weldra te kunnen smullen van Limburgse vlaai en Geraardsbergse mattentaart! Leve de EU!

Opmerkelijk is echter dat er geen keuze is om een 'Belgische' versie van de website te krijgen. Wel kan de Nederlandstalige bezoeker kiezen tussen een Nederlandse en zowaar een Vlaamse pagina! We klikken 'Vlaams', en we krijgen dit resultaat:

Ce que nous célébrons

De la signature du traité de Rome le 25 mars 1957 est née notre famille européenne. Cinquante ans plus tard, nous ne cessons de nous rapprocher. Tout en conservant notre diversité culturelle et linguistique et nos traditions, nous demeurons unis grâce à des valeurs communes: liberté, démocratie, État de droit, respect des droits de l'homme et égalité. Cinquante ans plus tard, nous avons beaucoup de choses à célébrer.

Geef toch toe: Vlaamser kan niet? Blijkbaar heeft men in eurocratië nog niet geleerd dat sinds de jaren 1960 België is opgedeeld in taalgemeenschappen. Ofwel is het een technische vergissing, maar dan toch wel heel "toevallig" dat je als Vlaming een bladzijde in de taal van Molière krijgt. Of hoe hard Vlaanderen zal kunnen rekenen op Europese steun voor haar onafhankelijkheid.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>