19 maart 2007

Camera's Horen In Het Stadhuis Te Hangen
(Vincent De Roeck)

Deze week vernam ik dat Burgemeester Louis Tobback het voorstel van Groen! Leuven, dat pleit voor webcams in het stadhuis om gemeenteraden via internet uit te zenden, vertikaal heeft geklasseerd. Wat volgens het Vlaams en Federaal Parlement de normaalste zaak van de wereld is, is voor Burgemeester Louis Tobback duidelijk een brug te ver. De Burgemeester haalde als redenen aan dat de kosten te hoog zouden uitkomen en dat geïnteresseerden gewoon de gemeenteraad kunnen bijwonen in het stadhuis of de kranten kunnen lezen. Dit laatste is uiteraard een drogreden gezien niet alles wat besproken wordt ook daadwerkelijk in de krant verschijnt.

Ik ben van mening dat voor velen de stap naar het stadhuis om gemeenteraden bij te wonen veel te groot is. Dit blijkt uit het feit dat er gemiddeld slechts een 10 à 20tal bezoekers de gemeenteraden bijwonen. Iets wat uiteraard niet wil zeggen dat er in heel Leuven maar 20 mensen geïnteresseerd zouden zijn in lokale politiek. De grote aantallen studenten en Leuvenaars die zich organiseren in politieke en politiekgetinte verenigingen als het LVSV bewijzen net het omgekeerde.

Ik verwacht geen hoogontwikkeld camerasysteem van 800,000 euro om de gemeenteraden uit te zenden via internet. Ik verwacht wel dat in een moderne stad als Leuven ook de Burgemeester met z’n tijd meegaat en de mogelijkheid aanbiedt aan de duizenden internetgebruikers in Leuven om live de lokale politiek van thuis uit te volgen. De politiek zo dicht en zo transparant mogelijk bij de burger brengen is immers één van de belangrijkere doelstellingen van de huidige democratie.

We leven in een digitaal tijdperk en vrijwel iedereen heeft toegang tot internet. Eerder deze week opende Clearwire nog z’n deuren, een bedrijf dat draadloos internet in heel Leuven aanbiedt. De vraag naar internetgebruik en internettoepassingen is duidelijk enorm. Alleen de Burgemeester blijft als digibeet ver achter. Dat Tobback niet wil weten van de mogelijkheden die het internet biedt, bleek al eerder toen het LVSV Leuven aan de Burgemeester een website (www.louistobback.be) cadeau deed om het contact met de burger te verhogen. Ook op dat voorstel reageerde hij op zijn welgekende manier.

Het LVSV, waarvan ondergetekende bestuurslid is, hanteert sinds de invoering van de (te) dure bewakingscamera’s in Leuven de leuze: “in een democratie hangen de camera’s in het stadhuis”, en is nog altijd niet van dat standpunt afgeweken. Tobback heeft van democratie en transparantie waarschijnlijk weinig kaas gegeten en gebruikt camera’s misschien liever om zijn inwoners te controleren dan om inwoners de kans te geven hem te controleren. De Burgemeester moet dit voorstel niet zomaar met de grond gelijk maken, maar het invoeren en er trots op zijn dat zijn gemeente behoort tot één van de eersten die een dergelijke transparantie in het lokale beleid ten tonele brengt!

Dit persbericht werd geschreven door LVSV'er Sander Volker.

1 Comments:

At 20/3/07 13:23, Anonymous Anoniem said...

Ik heb zelfs vernomen dat het voorstel van de camera's in het stadhuis één van de 220 programmapunten was voor de gemeenteraadsverkiezingen, van niemand minder dan, inderdaad, DE SP.A!

The plot thickens. Louis Tobback is dus wel écht fout bezig nu.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>