26 februari 2007

Geen Vlaamse Vlag In Riga (Vincent De Roeck)

Waarom hangt er geen Vlaamse vlag aan de Belgische ambassade in Riga (Letland), maar wel een Waalse en een Brusselse? Een foutje?

Het Koninkrijk België beschikt in de Letse hoofdstad Riga recentelijk over een eigen ambassade. Voorheen moesten de Belgische onderdanen zich in Riga immers wenden tot de Nederlandse ambassade. Het nieuwe Belgische ambassadegebouw, gelegen op een paar honderd meter van het Letse “Vrijheidsbeeld” (officieel “Voor Vaderland En Vrijheid” genoemd), is een pareltje van Jugendstilarchitectuur en straalt aanzienlijk wat grandeur uit, een welvarend land als België waardig. Maar deze aangemeten Belgische waardigheid (ook wel “Belgitude” genoemd in sommige kringen) geldt zeker niet voor de communautaire neutraliteit van ambassadeur Christian Verdonck en “zijn” ambassade. Zelfs integendeel, zoals blijkt uit deze foto.

De prachtige met vlaggen gedrapeerde ambassadegevel is een regelrechte aanfluiting van alles waarvoor ons land pretendeert te staan. Naast de Belgische driekleur wapperen immers ook de regionale vlaggen van Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Geen vuiltje aan de lucht denkt u. Inderdaad, ware het niet dat de Vlaamse vlag echter nergens te bekennen is. Nochtans is de Vlaamse belastingbetaler de grootste financier van de Belgische staat en van zijn diplomatie. Het minimum dat Vlaanderen mag verwachten van die Belgische staat is toch wel het respect van zijn gelijkwaardigheid aan de andere gefedereerde entiteiten. Zoek ik hier misschien spijkers op laag water? Ben ik misschien helemaal paranoia aan het worden?

Hoe vreemd deze situatie ook mag lijken, ik kan geen enkele rationele verklaring vinden voor het niet ophangen van de Vlaamse vlag, maar wel die van de andere Belgische regio’s. U wel?

Ofschoon ik niet eens verwacht dat er aan elke Belgische consulaire post een Vlaamse vlag hangt - de portefeuille buitenlandse zaken is nu éénmaal een federale bevoegdheid - kan ik met deze praktijk toch ook niet instemmen. Als een ambassadeur per se bepaalde regionale symbolen aan zijn gebouw wil hangen, dan getuigt het in mijn ogen enkel maar van een minimum aan sereniteit en neutraliteit om de symbolen van alle regio’s te gebruiken, en niet enkel die van twee van de drie grondwettelijk erkende deelstaten. Zijn arbitraire keuze inzake stelt hier zware problemen.

Joehoe, Brussel? Heeft iemand van jullie mijn opwerpingen gelezen? Of moeten de Vlamingen deze vernedering zonder meer over zich heen laten gaan? Want ja, alles went natuurlijk.


Meer teksten van Vincent De Roeck op Libertarian.be

9 Comments:

At 26/2/07 18:11, Anonymous Anoniem said...

Een nieuwe vernedering voor Vlaanderen, nochtans het landsdeel dat de meeste staatsinkomsten genereert en de meerderheid van de bevolking uitmaakt. Typisch Belgisch zeker?

 
At 27/2/07 00:25, Anonymous Anoniem said...

Rationele verklaringen zijn er bij de vleet. Bijvoorbeeld: de ambassadeur in kwestie heeft minachting voor de Vlamingen. En aangezien de Vlamingen zich al decennialang laten vernederen ondanks hun economisch dominante positie kan men hem niet eens ongelijk geven.

 
At 27/2/07 09:37, Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 
At 27/2/07 09:38, Anonymous Anoniem said...

Vincent,

"Brussel" hier :-). Ik heb de vraag eens gesteld aan Francis Van den Eynde, volksvertegenwoordiger voor het Vlaams Belang in de Kamer.

Blijkt dat in de Belgische ambassade in Riga ook het kantoor van de economische- en handelsattaché voor het Waalse Gewest is ondergebracht. Dat is niet het geval voor de attaché voor het Vlaamse Gewest. Vandaar.

De vraag is overigens vorig jaar al eens gesteld geweest door Karim Van Overmeire, senator voor het Vlaams Belang en je vindt het antwoord daarop hier:

http://www.senate.be/www/?MIval=/Registers/ViewReg&COLL=B&PUID=50334013&TID=50344121&POS=1&LANG=nl

Maar het is inderdaad geen zicht.

 
At 27/2/07 10:27, Anonymous Anoniem said...

Het is spijtig dat ik het moet zeggen, maar de Vlamingen verdienen toch niet beter, de lamme goedzakken. De franstaligen hebben 176 jaar ervaring in het vernederen van de Vlamingen en die laten zich toch maar doen. Ook toch wel eigenaardig dat 'frapante nalatigheid' steeds richting Vlaming is. Dat onze vurig beminde Paola nog ni spreek de taal van de meeste van haar onderdanen, is vermoedelijk ook gewoon een wel 'frapante' nalatigheid.

 
At 27/2/07 13:55, Anonymous Anoniem said...

Ik ben niet tegen wat mijn naamgenoot van hierboven om 10:27 publiceerde, maar het verwondert mij wel dat de webmaster 2 Willy's toelaat. Laat ons hopen dat we allebei op dezelfde golflengte, lees gedachtenlengte, blijven. Over die vlaggenkwestie is mijn mening dat de vlaamse leeuwenvlag allang "te mijden" is, wegens bij de meerderheid van de vlamingen te bekend als symbool voor het VB. Toch blijkbaar in de media.

 
At 28/2/07 11:33, Anonymous Anoniem said...

Handelsattaché van het Waals Gewest? Ik wist niet dat ze zoiets in het Zuiden hadden. Als ik hun exportcijfers bekijk, is het dan toch geen al te goed werkende dienst. Maar waarom hangt er ook een Brusselse vlag? Hebben die er ook een handelsattaché dan?

 
At 28/2/07 15:33, Anonymous Anoniem said...

Het Brussels "gewest" kan over een handelsattaché beschikken, inderdaad. In de praktijk is er, zeker voor wat Letland betreft, een akkoord tussen het Brussels en Waals gewest dat de Waalse handelsattaché ook het Brussels "gewest" zou vertegenwoordigen.

 
At 19/9/07 14:17, Anonymous Anoniem said...

Geachte Heer,

Helemaal toevallig viel ik op deze website en vond de veelvuldige reacties op het ontbreken van een Vlaamse vlag in Riga.

Op de ambassadegebouw hangen uitsluitend de Belgische en Europese vlaggen.

Helemaal toevallig zijn de kantoren van de Waalse exportvertegenwoordiger AWEX, die tevens Brussels export vertegenwoordigt, gevestigd in hetzelfde gebouw en op de dezelfde verdieping.

De vertegenwoordiger van Export Vlaanderen (F.I.T.) is in Vilnius (Litouwen) gevestigd. Vandaar het ontbreken van een Vlaamse vlag in Riga.

Met vriendelijke groeten,

Christian Verdonck
Ambassadeur van België in Riga.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>