26 februari 2007

Einde van De Stemmenkampioen (Hoegin)

Knack meldt vandaag dat De Stemmenkampioen afgeschaft wordt. Het «progressieve» verbond van VLD en De Morgen tegen De Stemmenkampioen haalt daarmee haar slag thuis.

Het zag er verleden week al niet goed uit, toen geen nieuwe weekvraag gelanceerd werd, en deze week ziet het er al niet veel beter uit. Het bericht van Knack dat De Stemmenkampioen afgevoerd wordt is dus niet helemaal een verrassing, maar een spijtige zaak is het wel. Nog opmerkelijker is dat Knack schrijft dat Het Laatste Nieuws de resultaten van de peiling van februari zelfs niet durft te publiceren, uit vrees voor meer controverse. Dit is toch wel iets om even bij stil te staan. Durft die krant de resultaten niet te publiceren omdat de cijfers geen steek houden, of vreest ze voor meer problemen met De Morgen of de VLD? Als het laatste het geval is, zegt dat iets over de toestand waarin de «democratie» in Vlaanderen zich vandaag bevindt. Dat uitgerekend een krant als Het Laatste Nieuws bang is van enige controverse zou toch de wenkbrauwen moeten doen fronsen.

Hoe dan ook, als het definitief gedaan is met De Stemmenkampioen betekent dit ontegensprekelijk een enorme verschraling van het peilingslandschap in Vlaanderen. De laatste peiling van Le Soir en RTBf is al meer dan anderhalf jaar oud, en dus resten enkel nog de driemaandelijkse peilingen van De Standaard/VRT en La Libre Belgique/De Morgen/VTM/RTL TVi. Die twee peilers samen produceerden in de loop van één jaar ongeveer acht peilingen, terwijl De Stemmenkampioen in z'n eentje al meer dan tien maandelijkse peilingen leverde. Alleen wie problemen had met de boodschap die De Stemmenkampioen bracht kan dus met het einde ervan tevreden zijn.

Labels:

1 Comments:

At 27/2/07 14:01, Anonymous Anoniem said...

Van bij de lancering van De Stemmenkampioen stemde ik mee. Het spijt mij zeer dat dit nu verder blijkbaar onmogelijk wordt. Toch verwondert mij dat niet. Immers, er was al een grote tegenstelling in de antwerpse peilingen, en de antwerpse uitslag. Elke strateeg, en zeker Slangen, weet dat zoiets maar eenmalig mag voorkomen. Dus : om de antwerpse manier van stemmen te laten voortduren moet de peiling van de stemmenkampioen verdwijnen. Alle andere peilingen blijven perfect onder controle van de opdrachtgevers en zullen blijven voortbestaan.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>