5 december 2006

De fans van Jean-Marie Dedecker (Hoegin)

Volgens een peiling van POEMA hadden vooral de kiezers van het Vlaams Belang een positief beeld van Jean-Marie Dedecker. Volgens de onderzoekers kan dit als effect hebben dat vooral het Vlaams Belang stemmen zou verliezen aan de N-VA, maar men kan zich ook afvragen waarom die kiezers dan vroeger niet op de VLD stemden.

Naar aanleiding van de toetreding van Jean-Marie Dedecker tot de N-VA onderzocht POEMA welk beeld de kiezers van de Vlaamse partijen van hem hadden. Uit de resultaten blijkt dat vooral de kiezers van het Vlaams Belang een positief beeld hebben van Jean-Marie Dedecker, en daarom zou het wel eens die partij kunnen zijn die het meest kiezers richting N-VA ziet vertrekken, luidt de conclusie. Daar kunnen toch enkele kritische vragen bijgesteld worden.

De eerste, nogal voor de hand liggende vraag is waarom die kiezers die zo een positief beeld van Jean-Marie Dedecker hebben dat zij mee de overstap naar N-VA zouden willen maken, vandaag bij het Vlaams Belang en niet de VLD zitten. Tenzij het gaat over kiezers die tijdelijk een onderkomen bij het Vlaams Belang hebben gezocht in afwachting van een toetreden van Jean-Marie Dedecker tot het Vlaams Belang of eventueel VLOTT, ben ik er niet zo zeker van dat die kiezers vandaag of de komende weken hem naar de N-VA zullen willen volgen. Zeker, een overstap van het Vlaams Belang naar de N-VA ligt iets makkelijker dan één naar de VLD met figuren als Guy Verhofstadt, Bart Somers en Karel de Gucht wiens woordvoerder vandaag in De Standaard nationalisme nog een ziektenoemde, maar Vlaams Belang-kiezers hebben anderzijds toch ook de reputatie zeer trouw te zijn in hun partijvoorkeur. Een analyse van de resultaten van De Stemmenkampioen voor november en december zal hierover misschien uitsluitsel kunnen geven.

Een andere vraag kan misschien beter gesteld worden aan Jean-Marie Dedecker: als het klopt dat vooral kiezers van het Vlaams Belang hem sympathiek vinden, zou dat dan een indicatie kunnen zijn dat hij meer thuishoort bij het Vlaams Belang dan bij de N-VA? De vraag die de afgelopen weken de ronde deed was wel degelijk of hij op één of andere manier zou aansluiten bij het Vlaams Belang, dan wel onafhankelijk naar de federale verkiezingen van 2007 wou gaan. De vraag of hij bij CD&V of N-VA aansluiting zou zoeken heb ik alvast niet gehoord. Er is trouwens geen gebrek aan scheldproza tussen Jean-Marie Dedecker en allerlei prominenten van de N-VA, in de beide richtingen. In de verleden tijd, wel te verstaan. De verklaring van partijvoorzitter Frank Vanhecke dat Jean-Marie Dedecker voor een zekere zetel heeft proberen kiezen is, als ontgoochelde verzoeker, natuurlijk snel gemaakt, maar toch moeilijk weg te slaan.

7 Comments:

At 6/12/06 16:05, Anonymous Anoniem said...

Toch beetje serieus blijven. Als het jm te doen was voor het postje, dan had hij wel voor Vlaams Belang gekozen en niet voor een partij die elke dag moet vechten voor de kiesdrempel.

 
At 6/12/06 16:08, Blogger David Vandenberghe said...

zouden ze hem wel willen bij het VB, enige dat ie blijkbaar kan doen is stemmen afsnoepen binnen het VB ten koste van andere kopstukken?..zoals misschien een FDW ofzo?

Bij de N-VA heeft hij meer kans om het boeltje te beïnvloeden & van koers te wijzigen dan bij het VB, bij het VB zullen ze hem wellicht niet willen zolang hij niet hetzelfde spelletje wil spelen.

 
At 6/12/06 17:32, Anonymous Anoniem said...

Ik denk dat JMDD hooguit 0.5% tot 1% kan aanbrengen. Dat zullen dan voornamelijk VLD-kiezers zijn. Misschien een half procent VB-ers die niet meer inzien dat het VB nog echt wat zal realiseren aangezien die partij niet uit het "cordon" geraakt.

Maar in beide gevallen is het uiteindelijk positief voor de NVA want dan raakt zij juist over de kiesdrempel.

Alles dus afhankelijk hoe hij het kan brengen en / of de NVA niet meer aan de CD&V verliest.

 
At 7/12/06 12:16, Blogger David Vandenberghe said...

Als men niet voor het VB gaat stemmen wegens het Cordon dan geeft men zich gewonnen aan de rest van de kliek. Dat is zeker geen oplossing, zal alleen maar de frustratie doen opdrijven en dan begint de bal te rollen.

 
At 7/12/06 19:20, Anonymous Anoniem said...

welke bal?

 
At 10/12/06 13:15, Anonymous Anoniem said...

Jean-Marie is een zeveraar en had beter bij de judo gebleven daar kan hij veel praat hebben hij past niet in de politiek. Blijf thuis jongen en hou U met iets anders bezig. Je bent een westvlaming en dat zijn allemaal zeveraars

 
At 12/12/06 15:36, Blogger David Vandenberghe said...

De bal van de gefrustreerde kiezer die geen democratisch alternatief meer heeft. Niet stemmen zit er niet bij, voor de 'rest' stemmen om toch hetzelfde bekomen is een verloren stem; niet op het VB stemmen omwille van het Cordon...tja dan blijft er maar 1 stem over: de verpersoonlijkte stem.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>