12 december 2006

Abortussen omwille van een hazelip (Hoegin)

In Nederland ontstond enige commotie toen bleek dat er minstens drie abortussen werden uitgevoerd omdat gebleken was dat het kind een hazelip had. Het blijkt immers dat het voldoende is dat de moeder zich in nood gebracht voelt door de diagnose opdat zij recht zou hebben op abortus.

Wie herinnert zich nog het schrikbeeld dat met een vrijere wetgeving er abortussen zouden uitgevoerd worden als nog maar de skivakantie van de moeder in gevaar zou komen? Nederland lijkt goed op weg te zijn om dat schrikbeeld in de praktijk om te zetten. Uit een onderzoek van de EO (Evangelische Omroep) bleek dat er de laatste tijd minstens drie abortussen werden uitgevoerd omdat uit een echo gebleken was dat het kind een hazelip had.

Nu is het verhaal natuurlijk niet helemaal zwart-wit. Eén van de moeders had namelijk al een kind met een hazelip, en zag er tegen op nog eens door diezelfde lijdensweg te moeten gaan met een tweede kind. Het is niet moeilijk om daar begrip op te brengen, want een hazelip is natuurlijk niet niets, maar anderzijds is abortus omwille van een hazelip toch wel bijzonder straffe kost.

De politieke reacties lieten natuurlijk niet op zich wachten. André Rouvoet van de ChristenUnie pleitte voor een verscherping van de abortuswet, terwijl Agnes Kant van de SP duidelijk stelt dat abortus omwille van een hazelip te ver gaat. Eelke van der Veen van de PvdA is niet zo categorisch, en wil de wet alleen maar aanpassen als abortussen omwille van kleine afwijkingen vaak voorkomen. Van hem mag je straks misschien ook je ouders of je kinderen doodslaan, als het allemaal maar niet te vaak gebeurt.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>