18 november 2006

Positioneert Bart Somers zich voor 2009? (Hoegin)

Een projectie van de uitslag van de provincieraadsverkiezingen op de Vlaamse Raad leert dat CD&V en N-VA er in 2009 maar te kiezen zouden hebben met wie ze in een regering zouden willen stappen. Alleen een rooms-rode coalitie komt nog één zetel te kort.

Na de verkiezingen van 13 juni 2004 was het Vlaams Belang groot genoeg om alleen een coalitie te kunnen vormen met CD&V-N-VA. Paars en paars-groen lagen helemaal in de touwen, en een olijfboomcoalitie met CD&V-N-VA, sp.a-SPIRIT en Groen! had een eerder krappe meerderheid. Die laatste partij bedankte echter voor regeringsdeelname, murw als ze nog was na het débâcle van 2003. De enige werkbare coalitie was daarom een tripartite, met een ruime meerderheid van 85 op 124 zetels.

Een projectie van de uitslag van de provincieraadsverkiezingen van 8 oktober op de Vlaamse Raad leert dat de zaken de volgende keer, in 2009, er wel eens helemaal anders zouden kunnen uitzien. Een olijfboomcoalitie heeft in die projectie een ruimere meerderheid, terwijl een rooms-blauwe coalitie nipt mogelijk wordt. Een rooms-rode coalitie daarentegen is net niet mogelijk. Door het spel van de kieskringen behaalt VLD-Vivant een zetel meer dan sp.a-SPIRIT, hoewel de laatste over heel Vlaanderen meer stemmen behaalde, en dat maakt net het verschil tussen een rooms-blauwe meerderheid en een rooms-rode minderheid. Paars en paars-groen lijken dan weer voltooid verleden tijd: beide coalitie zakken in 2006 nog dieper weg dan in 2004.

Wat betekent dit concreet? Deze projectie kan een verklaring geven voor de opmerkelijke koerswijziging van de VLD, zeker als ze gecombineerd wordt met de laatste weekvraag van De Stemmenkampioen. De resultaten van die weekvraag zeggen dat de VLD langs rechts kiezers afstoot, en bij CD&V, N-VA of Vlaams Belang weinig of geen kiezers weet weg te lokken, maar wel bij sp.a-SPIRIT. Voor de federale verkiezingen van 2007 betekent dit dat de VLD een nieuwe paarse coalitie opgeeft en in de plaats daarvan rekent op Yves Leterme. Met zijn eis voor een nieuwe communautaire ronde staat hij er immers ironisch genoeg garant voor dat de VLD opnieuw aan de regeringstafel zal zitten om een tweederde meerderheid te leveren als paars haar federale meerderheid verliest. In 2009 is er echter geen tweederde meerderheid nodig in het Vlaams Parlement, en zal VLD er zelf moeten voor zorgen dat ze aan de bak kan komen.

Voor de VLD zijn er in 2009 drie coalities die stokken in de wielen kunnen steken voor de partij: een coalitie tussen CD&V, N-VA en Vlaams Belang, een rooms-rode coalitie en een rooms-rood-groene. Zolang het cordon sanitaire stand houdt, is de eerste coalitie uitgesloten. Een rooms-rode coalitie levert slechts een krappe meerderheid op, als ze al een meerderheid zou weten te behalen. Er bestaat echter het risico dat Groen! in 2009 wel bereid zal zijn rooms-rood te depanneren, en die meerderheid lijkt moeilijker te breken.

Tenzij natuurlijk. Eén zaak is dat de VLD netto geen kiezers mag verliezen om de kansen op een rooms-blauwe meerderheid gaaf te houden. Langs rechts verliezen om langs links evenveel kiezers bij te winnen is dus op zich geen probleem, zeker als die rechtse kiezers toch alleen maar in de ongevaarlijke put van Vlaams Belang en een eventueel Cassandra-project terecht komen. Indien de VLD er echter in slaagt om sp.a-SPIRIT kleiner te maken zodat rooms-rood onmogelijk blijft en rooms-rood-groen onwerkbaar wordt, dan zit Bart Somers in 2009 weer aan de Vlaamse onderhandelingstafel, ofwel voor een rooms-blauwe regering, ofwel voor een voortzetting van de tripartite. En daar draait het voor een politieke partij in uiterste consequentie natuurlijk om: aan de macht komen, en aan de macht blijven.

4 Comments:

At 18/11/06 18:25, Anonymous Anoniem said...

2007-2009: In de politiek is dat een eeuw.

 
At 18/11/06 18:30, Anonymous Anoniem said...

Dus het Cassandra-project (3% of 4%) als extra kartel-partner zou wel eens een wezenlijk verschil kunnen maken ? Want dan wordt het verruimde kartel echt oppermachtig en kiest ze met welke partij ze een coalitie vormt ? En men kan het zo ver doordrukken dat men uit drie partners kan kiezen. Tenzij de VB-vertegenwoordigers nu eindelijk eens hun verstand beginnen gebruiken en als "onafhankelijken" overlopen (naar JMDD en VLOTT)? De bal hiervoor ligt eigenlijk in het kamp van FDW - GA - FVH. Als zij nu niet eindelijk eieren voor hun geld kiezen ... of iets uit hun mouw schudden, hebben ze jaren paars en links gesponsord.

Een ander punt : de VLD kiezen voor Leterme ? Lijkt mij eerlijk gezegd weinig waarschijnlijk. Ik denk gewoon dat men hoopt op een "vastberadenheid" en "overtuigingskracht" (dus kiezertjes vergeet wat er de vorige jaren beloofd werd en gebeurd is). En er zodoende wel wat kiezers het kamp van het VB of Kartel gaan verlaten. Misschien de linkervleugel van de CD&V lospeuteren ? Of gewoon de "SPa" omvormen als Speciaal-Paarse partij ... zodat ze de grootste worden en de CD&V de N-VA "moet" opgeven ? En het als tripartite voor het zeggen houden ? En dus het VB, Vlott, NVA, Cassandra in het cordon houden. Dat lijkt mij gewoon het meest logische. Men hoopt dus dat "Cassandra" (JMDD) uiteindelijk zijn heil zoekt bij het VB en zodoende het cordon kan vergroten en mathematisch er bijna voor zorgt dat enkel de tripartite mogelijk wordt, waarbij men de NVA-fractie gemakkelijk kan uitsluiten.

Mijn conclusie : de verdeeldheid van de Vlamingen is en blijft het zwakke punt in elke strategie.

 
At 19/11/06 00:33, Blogger Philip Flam said...

De 'progressieve' VLD is gewoon van plan verder te gaan met paars. De PS is de zelfstandigen aan het opvrijen, de VLD het middenveld (vakbonden, mutualisten, etc...). En daarin vinden beide partijen elkaar, misschien is het wel getelefoneerd.
In ieder geval laat ons hopen dat het Cassandra ding iets wordt opdat oprechte liberalen nog een partij hebben om op te stemmen, ikzelf vind nog steeds geen alternatief voor N-VA.

 
At 19/11/06 18:30, Anonymous Anoniem said...

De VLD moet oppassen. Ik vond eerst dat die marketingtruc nog geslaagd maar men begint zeer ridicuul te doen (zeker met dat voorstel voor die studiegroepen in die cafés) en ik vraag me af of dat ze niet echt hun zelf in de prak aan het rijden zijn. Dedecker kan als ethisch liberaal en liberaal op economisch vlak een geduchte concurrent worden voor de VLD, want de leiding moet beseffen dat het dergelijke kiezers zijn die ze hebben. Dergelijke kiezers zijn immers gebleven bij de VLD desondanks en nu jaagt men ze in de armen van Dedecker. Dwaas...

Ik vrees ervoor dat als de VLD zo verder gaat haar toekomst toch niet zo rooskleurig is, ook niet na 2007 en dat de CD&V haar rol overneemt.

(deze analyse staat los van enige partijkeuze die ik zou hebben)

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>