29 oktober 2006

Nu was het bijna helemaal goed Yves ! (victa placet mihi causa)

Uit het hoofd citeren kan verraderlijk zijn, maar een zorgvuldige mens die iets niet zeker weet, een vreemde uitdrukking bijvoorbeeld, die zoekt het op. Vooral voor het Engels is dat kinderspel tegenwoordig. Werkelijk alles is op het web te vinden. Het blijft uitkijken natuurlijk, want de citaten kunnen ook daar vals zijn.
Zo zag ik laatst op enkele sites de uitdrukking “save a penny, lose a school”, die oorspronkelijk gebruikt werd in een krant die de kortzichtigheid en schraapzucht van sommige besturen aan de kaak stelde. Om begrotingen te laten kloppen wordt er soms wild gesnoeid, bijvoorbeeld in het budget voor het onderhoud van schoolgebouwen, zodat deze na verloop van tijd op instorten staan. Grappige vondst in een mooi artikel, en zoiets gaat dan een eigen leven leiden.
Ook het artikel van Yves Desmet zaterdag ging over budgetten die met kortzichtige truuks bijeengehouden worden. Goed artikel ook, over de rol van de overheid als slechte betaler, over Reynders als onbekwame minister &cet. Voor inhoud een tien!
Maar kijk, dan is het spijtig om daar plots “save a penny, lose a dime” te zien staan. C'est comme un coup de poing dans l’œil, Yves! Met het verlies van een dime kan zelfs een bedelaar nog leven. Ook in de Verenigde Staten van Amerika is de vaststaande uitdrukking wel degelijk: save a penny, lose a pound – en er zijn nog uitdrukkingen met dat woordenpaar, bijvoorbeeld penny wise, pound foolish.
Dat pond ontbreekt nooit, ook al werken zij daar met dollars, en met quarters, nickels en jouw dimes.
.

P.S. en terwijl je er nu toch bent, Yves: kun je aan Fabian Lefevere, die redacteur die op p.16 de bijeenkomst in Gent versloeg (met Dedecker, Coveliers en Bouckaert), eens zeggen dat hij niet geforceerd origineel mag doen? Fabian constateerde op die vergadering: "Erg opvallend woensdagavond waren de hoge ph-waarden in de zaal, al waren het veel meer Hugo Coveliers en Boudewijn Bouckaert die van de bijeenkomst een oefening in verzuring maakten." Wil je hem eens expliceren, of laten expliceren, dat juist lage pH-waarden (ónder de 7 dus ...en zó geschreven, want die H slaat op ionen) als zuur worden omschreven? En nog een kleinigheid; ik weet dat je graag de Soir leest, en dat is goed, maar in je zin: "Maar het ergste van al is dat het pure symptoombestrijding is en niets verhelpt aan het wezenlijke mechanisme." staat een storend gallicisme. We zoeken dat, als oefening.


3 Comments:

At 29/10/06 23:03, Blogger Marc Vanfraechem said...

Just! ik vond het al raar dat het artikel dan zo laat verscheen, maar blijkbaar geloof ik, snif, in eerste instantie nog altijd wat ik gedrukt zie staan.
Groet Xavier!

 
At 30/10/06 19:11, Anonymous Anoniem said...

Dat Reynders onbekwaam zou zijn is uiteraard een fantasietje. Dankzij deze minister worden de belastingaangiften niet meer gecontroleerd. Kan het nog mooier voor een zelfstandige of ondernemer? En zowat het volledige patrimonium van de overheid is verkocht. In de toekomst zullen daardoor de lasten zo zwaar worden dat men het ambtenarenkorps drastisch zal moeten inkrimpen. En is dat niet het ideaal van iedere echte liberaal?

 
At 1/11/06 01:33, Blogger Marc Vanfraechem said...

hoe spijtig dat je anoniem wil blijven, anonieme; wat je vertelt is zeker het overdenken waard, en ik heb dat heus ook al (in jouw richting) gedaan, maar moet zulke gedachten toch verwerpen omdat zij ...enerzijds teveel strategisch doorzicht veronderstellen bij de liberalen, en anderzijds teveel bewuste perfiditeit bij de socialisten; ik geloof meer in de universele, en samenwerkende krachten der dwaasheid, luiheid en lafheid.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>