24 september 2006

Wiskunde is te moeilijk, tellen ook, maar over feminisme weet ik alles (victa placet mihi causa)

Een krant als De Morgen is het aan zichzelf verplicht om af en toe ook iets te schrijven over wetenschap. Vanzelfsprekend, om droge en exacte feiten te vernemen heb je geen krant nodig. Een krant is er om zulke zaken in een breder, maatschappelijk verband te plaatsen.
Wat Morgenredacteurs, in tegenstelling tot velen onder ons namelijk klaar inzien is dat geen enkele wetenschap, ook niet de meest abstracte, waardenvrij is. Op dat punt staan zij heel scherp.
Vandaag, zaterdag had hun redacteur Carpentier een verdienstelijk artikeltje over Ingrid Daubechies, de Vlaamse wiskundige die de theoretische grondslag legde voor dingen als bijvoorbeeld MPEG, een data-compressiesysteem waarvan de naam aan vele internetgebruikers, Ipodgebruikers en anderen wellicht bekend is. Daubechies is wereldberoemd.

Op zich heeft dat weinig te betekenen dachten ze bij De Morgen. Veel interessanter: wat zijn de maatschappelijke implicaties hiervan?
Er staan, net als in de politiek en in het bedrijfsleven, ook in de wiskunde te weinig vrouwen aan de top. De redenen voor deze mistoestand worden door Nathalie Carpentier op een verrassend eenvoudige manier geïllustreerd.

Wiskundig toptalent professor Ingrid Daubechies krijgt internationale pioniersprijs
door Nathalie Carpentier
Eén, twee, vier, acht, zestien, tweeëndertig, vierenzestig, honderdtweeëndertig, tweehonderdvierenzestig... Zo kon de kleine Ingrid Daubechies uren doorgaan als ze niet kon slapen. Fascinerend vond ze het, hoe snel de getallen toenamen.
Tot honderd leek alles goed te gaan, maar eens daarboven werd ...zelfs de schrijfwijze van de getallen haar te machtig. Dat de kleine Ingrid Daubechies uren zo kon doorgaan lijkt mij trouwens onwaarschijnlijk: nog enkele seconden en haar slechte getallen zouden onuitspreekbaar zijn geworden.
Het zal wel muggenziften zijn, maar toch vraag ik je: heeft iemand dergelijke dingen al in een echte krant, als bv. de NRC zien staan? Of in een andere krant die feiten respecteert, en die van zijn redacteurs eist dat ze eerst die goed onder de knie krijgen, vooraleer zij het over serieuze dingen mogen hebben?
.


3 Comments:

At 24/9/06 02:40, Anonymous Anoniem said...

Het is alombekend. Wie links is, iet of wat verstand heeft maar geen flauw benul heeft van wiskunde of wetenschappen, studeert communicatiewetenschappen en wordt journalist (bij De Morgen bijvoorbeeld). Je kunt dan ongestraft rond de feiten heenschrijven, alles met alles betrekken, absoluut ongehinderd door enige kennis van zaken. Voor echte kranten, Marc, moeten we (helaas) zoals je zegt naar het buitenland of naar het internet.

 
At 24/9/06 11:04, Anonymous Anoniem said...

hahahahaha dit is grappig! ze hebben gevoel voor humor bij de morgen...

 
At 24/9/06 21:00, Anonymous Anoniem said...

anonymous schreef:
"Het is alombekend. Wie links is, iet of wat verstand heeft maar geen flauw benul heeft van wiskunde of wetenschappen, studeert communicatiewetenschappen en wordt journalist (bij De Morgen bijvoorbeeld). Je kunt dan ongestraft rond de feiten heenschrijven, alles met alles betrekken, absoluut ongehinderd door enige kennis van zaken."

In dit apenland kan je dan zelfs minister worden! Van begroting! En er hoeft niks te kloppen!
Wat is het toch heerlijk om naief links te zijn.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>