11 juli 2006

NAVO wil Europees rakettenschild? (Brigant)

De NAVO zou willen dat er een ballistic missile defense systeem komt in Europa ter berscherming tegen Iraanse en Koreaanse ICBM's. Dat zou de conclusie zijn van een rapport van 10.000 pagina's. Had ik iets anders verwacht? Niet echt.

Persoonlijk zie ik een samenwerking met Nederland wel zitten op vlak van bescherming. Waarom met Nederland? Om onze internationale havens te beschermen.

Vlaanderen heeft zo'n bescherming nodig voor Antwerpen & Brussel en in veel mindere mate voor Zeebrugge. Walloniƫ heeft niet echt nood aan zo'n systeem, behalve voor SHAPE HQ maar dat kan evenzeer beschermt worden vanuit het Noorden. Waarom samenwerken? Ik vrees dat de Belgische Staat alleen het geld er niet voor heeft, want de Belgische Staat moet instaan voor de nationale veiligheid. Een taak waarvan ik denk dat ze die financieel niet aankan.


Het enige waarover de Belgische krijgsmacht beschikt is de Mistral SHORAD...dat zal niet helpen. Nederland heeft tenminste de Patriot. Ik hecht meer geloof aan Israelische wapensystemen. Die moeten maximaal efficient werken want als ze falen is het 'game over' voor Israel. Zij hebben ook meer kans om aangevallen te worden door ballistische raketten. Ik ben van mening dat we het Israelische ARROW systeem zouden moeten aankopen voor 'home defense', meteen de ARROW 2. Het Amerikaans-Europees MEADS systeem voor de Medium layer thuis en expeditionair, probleem is dat MEADS slechts tegen 2014 in werking zal treden. Het MEADS systeem zou ik vooral aankopen voor expeditionaire inzet tegen allerhande luchtdoelen. Wellicht is dit al te veel 'vragen'. De Nederlanders kunnen voorlopig hun Patriot met PAC-3's inzetten.

Ik denk dat we er goed aan zouden doen om de Russische S-400/SA-20te kopen, die is al inzetbaar en iets veelzijdiger. De Russen hebben overigens nog een tikkeltje voorsprong op vlak van luchtafweer. Dit systeem zou de Arrows goed aanvullen bij 'home defense' (ipv MEADS) en mogelijk een expeditionair karakter kunnen krijgen ter aanvulling van het MEADS systeem. Hoewel dat laatste wellicht te veel zal zijn voor de geldbeugel.

Een BMD met de Arrows 2 en de S-400.
Expeditionair een BMD met S-400 & MEADS.


Hiermee stap ik eigenlijk uit het traditionele NAVO-verband en ga ik voor een tweeledig compromisvoorstel. Enerzijds zouden we dan in de EuroBMD stappen, een Russisch voorstel.
Anderzijds zouden behouden we een relatie met de VS door middel van Israel met een systeem dat (volgens mij) beter bij onze noden past.

EuroBMD

Technische gegevens:
Arrows 2 heeft een range van 70km en maximum hoogte van 50km, dat is veel minder dan range van 250km van het THAAD systeem & 150km hoogte. De PAC 3 van het MEADS systeem heeft een ABM range van 15-45km, voor een hoogte van 10-15 km.
De S-400/SA-20 zou een range van 120km met een maximale hoogte van 35km (9M96 SAM).

Verdere info: MEADS @DiD. ARROW @DiD. ABM@DiD (Anti-Ballistic Missile). Missile Defense@ NATO. BMD@globalsecurity.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>