11 juli 2006

Nationale Loterij nam zelf contact met 0110 (Hoegin)

Het verhaal over de sponsoring van 0110 door de Nationale Loterij neemt elke dag nog een andere wending. Deze morgen bleek dat niet 0110 contact met de Nationale Loterij had opgenomen, maar wel de Nationale Loterij met 0110.

Ik heb weinig ervaring met het organiseren van concerten voor verdraagzaamheid, of concerten tout court eigenlijk, en dacht dus in al mijn naïviteit dat het gewoonlijk de organisatoren zijn die op zoek moeten gaan naar sponsors. Dat blijkt echter niet het geval te zijn, toch niet afgaande op de verklaringen van Ann Publie, woordvoerster van de Nationale Loterij, geciteerd in De Standaard van vandaag:
Niets bijzonders, wij sponsoren een pak muziekfestivals. Toen we hoorden over de 0110-concerten hebben we meteen contact opgenomen en onze medewerking toegezegd. Lang voor de politieke heisa.
De krant voegt er nog aan toe dat ze «op de vraag of de Loterij mogelijke heisa dan niet verwacht had, het antwoord schuldig moet blijven». Eigenlijk zijn haar verklaringen eerder merkwaardig, want 0110 was oorspronkelijk door Tom Barman uitdrukkelijk opgevat als een concert tegen het Vlaams Belang, en werd pas later afgezwakt naar een concert voor verdraagzaamheid. Hoe trouwens een concert voor verdraagzaamheid een week voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen op een andere manier kan begrepen worden dan als een politiek concert is me hoe dan ook een compleet raadsel, tenzij het hoofdkwartier van de Nationale Loterij gelegen is aan gene zijde van de maan en ze daar de laatste twintig jaar geen Vlaamse politieke berichten meer hebben gezien.

Ik wil echter niet uitsluiten dat Ann Publie de waarheid vertelt wanneer ze beweert dat de Nationale Loterij absoluut niet de bedoeling had een politiek concert te sponsoren. Maar dat betekent dan wel dat het geld bij de Nationale Loterij redelijk los zit, en dat ze het niet zo nauw nemen met de controle van wie of wat ze eigenlijk sponsoren. Zelfs het charter van 0110, dat toch weinig te wensen overlaat qua duidelijkheid, kunnen ze dan niet gelezen hebben, en daarbij moet opgemerkt worden dat de persoonlijke handtekening van Tom Barman onderaan het document er pas kwam ná de politieke heisa, niet ervoor. Maar wie zei ook weer dat men geen complottheorieën moet verzinnen wanneer zuivere incompetentie de situatie afdoende kan verklaren? Ik weet dus niet eens of het eigenlijk wel een geruststelling is dat ze zich bij de Nationale Loterij schijnbaar van geen kwaad bewust waren…

Ondertussen zit ik te wachten op dat berichtje van de Nationale Loterij over de sponsoring van mijn blog – misschien is het gewoon omdat de post weer uitzonderlijk traag is dat die brief nog niet toegekomen is? Of zou ik niet «cultureel» genoeg zijn?

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>