15 juli 2006

Cannabis leidt wel tot heroïne-verslaving (Hoegin)

Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wie op jonge leeftijd regelmatig cannabis gebruikt, op latere leeftijd een groter gevaar loopt verslaafd te raken aan heroïne.

Onderzoekers van Karolinska Institutet publiceerden de resultaten van hun onderzoek eerder deze maand in het tijdschrift Neuropsychopharmacology, dat het artikel volledig on-line toegankelijk maakte. Hun eigen conclusie, uiteraard met de nodige wetenschappelijke voorbehouden, luidt als volgt:
In summary, the current findings provide direct evidence in support of the gateway hypothesis that adolescent cannabis exposure contributes to greater heroin intake in adulthood.
Dat betekent dat hun conclusie één van de belangrijke pijlers waarop het paars-groene gedoogbeleid in België steunt onderuithaalt. In 2002 schreef De Standaard hierover nog het volgende:
Het is niet bewezen dat cannabis sommigen naar hardere drugs doet grijpen. Meer onderzoek hierover is nodig. De meeste cannabisgebruikers stappen nooit op hardere drugs over.
Eigenlijk betekent dit dat het Belgische gedoogbeleid opnieuw overwogen zou moeten worden, maar zolang sp.a, SPIRIT en de PS aan de macht zijn lijkt dat weinig waarschijnlijk.

Maar wat toonden de onderzoekers nu precies aan? Zij gebruikten jonge ratten, die voor adolescenten model moesten staan, en gaven hen in een eerste fase regelmatig een kleine dosis THC, het actieve bestanddeel van cannabis. De dosis werd afgestemd zodat ze ongeveer overeen kwam met het roken van één jointje om de drie dagen. In een tweede fase kregen de ratten heroïne toegediend langs een katheter, waarbij ze zelf konden regelen hoeveel heroïne ze kregen. De ratten die eerder THC toegediend hadden gekregen bleken daarbij gevoeliger te zijn voor een heroïne-verslaving, en stabiliseerden hun verbruik op een veel hoger niveau dan de ratten die geen THC hadden gekregen. Tot slot bleek achteraf ook dat de hersenen van de ratten die THC hadden gekregen duidelijk gewijzigd waren, in het bijzonder dat deel van de hersenen dat in verband staat met belonings- en positieve emoties. Dat is ook het gebied dat verbonden wordt met verslavingen.

Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat cannabis leidt tot veranderingen in de hersenen die ervoor zorgen dat het gebruikt van cannabis «herinnerd» wordt, waardoor men op volwassen leeftijd gevoeliger is voor hardere drugs zoals heroïne. Zelf waren ze verrast over het feit dat de effecten van het cannabisgebruik zo specifiek waren, en vooral zo permanent.

Gevraagd naar een reactie verklaarde neuroloog Jim van Os, expert op het vlak van cannabis aan de Universiteit Maastricht, aan New Scientist dat het onderzoek een welgekomen bijdrage is aan onze kennis over de effecten van cannabis op de hersenen van adolescenten. Zijn conclusie is in ieder geval dat zo lang de hersenen zich nog in hun ontwikkelingsfase bevinden, dat wil zeggen tot de leeftijd van 21 jaar, niemand cannabis zou mogen gebruiken.

Groen!, dat anders de gewoonte heeft kort op de bal te spelen wat het drugsbeleid betreft, heeft voorlopig nog niet gereageerd op de resultaten van dit onderzoek. Zouden zij al op vakantie getrokken zijn?

9 Comments:

At 16/7/06 09:53, Anonymous Anoniem said...

Dan moet je natuurlijk wel eerst a) een rat zijn :p
b) heroïne begínnen nemen.
Vooral dat tweede :) Dat is waar de (achterhaalde) Steppin'stone theorie over gaat: zullen cannabisgebruikers zélf makkelijker naar harddrugs grijpen omwille van het cannabisgebruik? Meerdere onderzoekn tonen aan van niet. En dit onderzoek bewijst niks hieromtrent: het bewijst wel dat er een verhoogde kans is dat een cannabisgebruiker hogere dosissen of regelmatiger gebruik aanneemt, ALS hij ooit in contact komt met heroïne.

Overigens zijn rattenexperimanten leuk en leerzaam, die beestjes kennen niks van normen en waarden, dus hebben ook absoluut geen idee van schadelijkheid. Glukkig hebben mensen dat wel (of toch een beetje :p )

 
At 3/6/09 16:12, Anonymous Anoniem said...

Ik vind het zelf ook zeer ver gezocht. Cannabis, alhoewel de concentratie tetrahydrocannabinol gestegen is, blijft een soft drug. En ok, volgens de gateway hypothese, is de stap dan kleiner dat we overstappen naar een hard drug. Maar heroïne, en dat weten veel cannabisgebruikers is iets dat off limits is, terwijl sporadisch een joint geen kwaad kan. Natuurlijk is cannabis in grote mate ook niet goed. Het dosis-respons effect kent iedereen. Tuurlijk is het niet goed-zoals Jim van Os zegt- om jong cannabis te gebruiken terwijl je in volle neuronale ontwikkeling bent en je met je chemische huishouding rommelt, maar dit onderzoek is zo elementair en staat zo ver af van de realiteit. Pas op, ik ben geen voorstander van het gebruik van cannabis(tenzij sporadisch), maar is het niet LOGISCH dat als je een rat een craving doet krijgen naar een bepaalde drug, de gevoeligheid voor een volgende drug veel hoger zal liggen. Een rat redeneert niet, maar volgt zijn instincten, een mens kan nog enigszins keuzes maken, heeft een sociale omgeving die hierop inspeelt, je komt er ook veel minder mee in contact dan cannabis, wil zijn leven niet vergooien enz... Tenzij deze al zo ver weg is van andere drugs natuurlijk.....

 
At 16/10/10 15:40, Anonymous Anoniem said...

het standpunt van de vlaamsch nationalistische politiek.Dit is de Stepping stone theorie Wie regelmatig een biertje lust die zal eindigen als een alcholisch wrak.
de drugpolitiek die nu heerst heeft de verschrikelijke houding om wat niet gezegd mag worden te verbergen.

Massa processen in West-Vlaanderen in de jaren tachtig. De kristerlijke crimineelen wezen met hun vermanend en bestrafend vingertje naar diegenen die liever geen alcohol (kristelijke drug die een lichaam simbolizeerd) wilden gebruiken maar een joint gebruikten.

De katolieke minister van justitie verplichte iedere joint te bestraffen criticie voorspelden het stilvallen van justitie. Een paar maanden later werd Affaire Dutroux ondekt, en nu weten we wat die katolieke minister in werkelijkheid te verbergen had. Door politieabtenaren zoveel werk te geven voor het opsporen en bestrafen van een onschuldig plantje. Werden de crimineelen die toen kinderen verkrachten beschermd.

 
At 16/10/10 15:46, Anonymous Anoniem said...

waar niet over gesprooken wordt


Drugs
door verf

Een man slaat zijn vrouw

De vrouw een moeder, zoekt hulp bij haar kind

De eerstgeborene de zoon word bedreigd door de man zijn vader

Het kind ziet in wanhoop hoe zijn geliefde moeder er steeds weer onderdoor gaat

Hij voelt de machteloosheid de wanhoop
De zoon wordt puber
Vlucht weg in drugs
De man en vrouw verzoenen zich
Over slaan wordt niet meer gesproken
De dader wordt rap gevonden
Het zijn de drugs
Hij wordt veroordeeld
Hij krijgt levenslang.

Alcool de kristelijke drug.
door verf


terwijl ik zat te wachten
zag ik
hoe zatlappen
elkaar bevochten

terwijl ik zat te wachten
tot mijn dealer
terug kwam
van zijn lange gevaarlijke reis

zodat ik
mij kon laven
in tederheid
vrolijkheid
IN ALLE RUST

zodat ik niet meer
zie
de dranklustigen
elkaar verkrachtend


Zatlappen zijn tegen drugs.

 
At 16/10/10 15:53, Anonymous Anoniem said...

het standpunt van de vlaamsch nationalistische politiek.Dit is de Stepping stone theorie
Wie regelmatig een biertje lust die zal eindigen als een alcholisch wrak.

Hoe gek moet men zijn om dat te geloven?


een van de groote probleemen. Cannabis hoort niet bij de verdovende opiaaten. Cannabis hoort tot dezelfde plantenfamilie als de TOMAAT en de HOP bier is een vloeibare joint en is dus rust gevend.
Hoe reageeren muizen op bier?

 
At 16/10/10 16:01, Anonymous Anoniem said...

Al 40 jaar zie ik hetzelfde patroon opduiken. Waneer de bevoorading van cannabis stopt dan grijpen sommigen naar echt verslavende middelen. Het is zoals een cafe zonder bier zetten, alleen sterken drank zijn nog te koop. De totaal mislukte war on drugs. Die oorlog is een ekonomische (de reden waarom loewieke van leuven tegen andere dan alcoholische drugs is, en onze zuiderbuur zo haar alcohol biznis beschermt is toch voor iedereen duidelijk) en rasistische oorlog. Volgens een HUMO reportage is 1% van de gentse bevolking metadon gebruiker. Hoeveel heroine verslaafden er zijn is niet geweten. De slachtofers? War on Drugs is a BIG Federal Business.

http://verf.serverworks.org/gallery/gallery/Johan-Anthierens/2D_doos

 
At 16/10/10 16:06, Blogger Unknown said...

Van wiet wordt men paranoya
door verf ed
T'portootje
Stel je eens voor dat je in deze hete zomer ergens op een leuk terrasje aan de staatkant een portootje zit te drinken.
Stel je eens voor dat opeens een Rijkswacht GTI voorbij komt gezoefd. stel je voor dat die auto met een beangstigend geluid omdraait met een hoger dan normale snelheid op je tafeltje toesnelt. De ambtenaar vraagt wat je daar doet, waarna je, lichtjes bleek geworden, antwoord dat je een portootje drinkt, waarna de ambtenaar je op een autoritair toontje toesnauwt: "Paske!?"
Alsjeblieft, vriendelijk of zelfs maar beleefd zijn, dat hoort daar niet bij. Dat doen ze wel op deftige terrassen, maar daar worden ze niet naartoe gestuurd. Daar zitten hun officieren.
Die ambtenaren hebben het wel begrepen , voor ons volstaat :"Paske !"Als u inderdaad een portootje lurkt, is er geen vuiltje aan de lucht. Want portootjes zijn in dit land beschermd. Erger zou zijn als je portootje ineens tot "verboden" drug was uitgeroepen . Want roesverwekkende middelen verbieden ze graag, De ANTI DRUG Maffia
Betaald door de drug maffia
Stel je dus voor dat je portootje opeens tot illegale drug is verheven. Wat volgt?
De ambtenaren zullen je niet inlichten, ze lichten jou op en zichzelf in. Ze gaan je portootje besnuffelen alsof het gif betreft. Uw openlijk op het terras van je stamkroeg als een ernstig misdadiger in de boeien slaan. Ze bekijken je alsof je verantwoordelijk bent voor alle port doden. Ze nemen je mee naar hun bureau ondervragen je over uw relatie, uw ouders, uw lief , uw vrienden en iedereen die jij noemt krijgt bezoek van een gerechtelijk ambtenaar. Ze zullen jou ook thuis bezoeken, om dat huis en zijn inwoners vakkundig te slopen . Als ze je voorraadje porto-van-goede-jaren vinden, zullen ze je beschuldigen van dealen en maffialidmaatschap. Ze zullen je huis al je bezittingen aanslaan .Ze mogen, sommige politiekers van dit land hebben hen dat recht gegeven. Ambtenaren hebben zelf zonen en dochters. Die krijgen met deze toestanden niet te maken. Hun salaris en hun positie stelt hun in staat hun kroost uit de handen van justitie te houden. Wat met het kleine grut gebeurt zal hen een worst wezen. Orde moet er zijn! Dat niemand beweert dat deze discussie abstract is. Er zitten momenteel mensen in de gevangenis voor het roken van een joint. Sommigen met een straf van twee jaar effectief! Ieder mens die nu zijn stem niet verheft is medeverantwoordelijk
En van verboden port wordt men Paranoia


© Verf.
Moriaanstraat A'pen 1991

 
At 16/10/10 16:09, Anonymous Anoniem said...

van cannabis wordt men schitzofreen?
SChItZoOoOoO
door verf ed
Hij werd verkracht
Jaren lang
Hij zweeg
Iedereen zweeg
In stilte
In wanhoop
Hij vond iets
Waar hij rustig van werd
Hij werd een crimineel
Genoemd
Omdat het enige dat hem rustig hield
Verboden is
Hij werdt opgesloten
In een vuile kerker
Levenslang
Zijn DADER
Was te zien
Op TV
Grijnzend, grinikend
Verklaarde hij dat junks crimineelen zijn
Van drugs wordt men schizofreen
Ondertussen
Nipte hij van zijn glas
PATER BIER
goeddoorvoed

 
At 16/10/10 16:17, Blogger Unknown said...

Waarom drugs?
Velen vragen zich af waarom die behoefte aan andere drugs dan de sociaal aanvaarde drugs zoals alcohol? Al die energie al die doden die ontwrichting van het maatschappelijk weefsel. In California in silicon valley weten ze zeer goed waarom daar cannabis -op een haar na- gelegaliseerd is zoals in 14 andere Amerikaanse staten.

Alcohol is de begeleider van de landbouw/ industriële cultuur in de I-T cultuur heeft alcohol dat nut verloren. Iedereen kan zelf de proef doen.
Ga straalbezopen achter uw computer zitten -creatief wezen programmeren- u zult het niet lang uithouden ga zo stoned als een gieter achter uw computer zitten dat werkt wel. De vorige culturen waren gebaseerd op spierkracht. In de I-T cultuur is de geest het belangrijkste instrument. Dat is de reden waarom er steeds minder en minder alcohol verbruikt wordt. Dat is de reden waarom andere drugs zo massaal worden verbruikt.

Bekijk uw GSM u zult merken dat de materialen die gebruikt worden misschien 1 euro waard zijn. De toegevoerde waarde is enorm. Bij de spruiten en wortelen de koe ja zelfs de auto is die toegevoegde waarde miniem door de rationalisering de automatisering zijn zelfs de arbeidsplaatsen miniem. Enkel subsidies zorgen er voor dat de landbouw en industriële producten hier niet verdwijnen.
De ontwerpers van die toegevoegde waarde van de toekomst werken met hun geest. De welvaart van ons allen hangt er van af. Het verschrikkelijke is dat diegenen die voor onze welvaart moeten zorgen als wild worden opgejaagd.

'the economy stupid.' De tegenstand voor de legalisatie is enorm op iedere plaats waar de alcohol industrie belangrijk is. Wie is de grote tegenstander van legalisatie in België? En wat is het grootste exportproduct in die universiteitsstad? Welk zuiders Europees land is het meest tegen de legalisatie en wat is het export product?

De 'elites' weten het zij zijn niet het mikpunt van de criminalisering. De slachtoffers zijn diegenen die in de gevangenissen wegrotten wegens drugsgerelateerde feiten. Wat betekend in België de helft van huidige gevangenis populatie 5000 personen. Eén gevangene kost 400 euro per dag. Reken zelf uit wat het conservatisme kost. En dat is de materiële kost de emotionele ellende is verschrikkelijk.

In Mexico bedragen de winsten 15 miljard.
De burgemeester van Maastricht klaagde aan dat er iedere dag 500 drugs toeristen zijn stad aandoen. Reken uit: iedere bezoeker verteert er 100 euro maal het aantal Nederlandse steden waar drugs worden aangeboden maal het aantal dagen per jaar. Dat gaat nu al 40 jaar mee. Niettegenstaande alle verklaringen wordt er nog steeds verkocht. Waar is dat geld dat officieel niet bestaat naar toe? Misschien is het niet geweten maar in Nederland worden er wel belastingen op geheven. Tel uit hun winst. Tel uit ons verlies.

Miljoenen mensen gebruiken op regelmatige basis probleemloos drugs. Een pintje een jointje. Bij hen is er geen drugs probleem. In de enorme snelle verandering van onze samenleving zijn er die er zware psychische problemen hebben die wel problematische drugsgebruikers worden. Een humanistische oplossing zou zijn het fortuin die de repressie/opsluiting kost in te zetten voor de opvang van die mensen. Wat doet de overheid investeren in bewakers wapens beton kettingen. Let wel op zieke mensen worden in gevangenissen opgesloten. De middeleeuwen zijn nog altijd niet ver weg.

Toen in vorige eeuwen de protestantse hagenpredikers de normen en waarden van de roomse samenleving op stelten zette toen was dat een deel van de steeds veranderende wereld. Vandaag worden de normen en waarden verandert door de materie.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>