19 juni 2006

Verlies voor VLD, nieuwe stijging Vlaams Belang (Hoegin)

Gisteren raakten de resultaten bekend van een nieuwe peiling van La Libre Belgique, De Morgen, VTM en RTL-TVi. De grootste verschuiving tegenover de vorige peiling zit bij de VLD die twee procent verliest.

Deze peiling is de achtste peiling uitgevoerd door La Libre Belgique, en de 19de van de klassieke peilers. Samen met de peilingen van De Stemmenkampioen hebben we daarmee vandaag 31 opiniepeilingen sedert de laatste (regionale) verkiezingen. Het is nu wachten op de resultaten van De Stemmenkampioen voor juni voor de zomervakantie aanbreekt.

Zoals reeds eerder geschreven is de conclusie dat CD&V-N-VA groter zou zijn dan het Vlaams Belang hoogst onzeker, toch als we alleen maar met deze peiling rekening houden. Houden we bovendien rekening met het feit dat het Vlaams Kartel een kartel van twee partijen is, dan kan eigenlijk zelfs zonder twijfel gezegd worden dat op basis van deze peiling het Vlaams Belang afgetekend de grootste partij van Vlaanderen is. Kijken we echter naar het gemiddelde over de drie klassieke peilers, dan ligt CD&V-N-VA wel nog voorop op het Vlaams Belang. Daar moet dan wel bij vermeld worden dat het Vlaams Belang vaak onderschat wordt, terwijl het Vlaams Kartel vóór de vorige verkiezingen gemiddeld drie procent overschat werd. Corrigeren we voor de fouten van 2004, dan ligt het Vlaams Belang op dit ogenblik zelfs een dikke procent voorop. Het illustreert nog maar eens hoe relatief een voorsprong van 0,1% in één enkele peiling kan zijn. Wat wel vaststaat is dat beide formaties op dit ogenblik in een stijgende lijn zitten, waarbij de stijging voor het Vlaams Belang iets groter is dan die voor het Vlaams Kartel.

Ook sp.a/SPIRIT zet de stijgende lijn van de laatste tijd verder, maar voor de VLD ziet het er veel slechter uit. De partij verliest in deze peiling twee procent tegenover de vorige, en maakt daarmee ook gemiddeld een forse duik. De partij ligt nu 2,5% achter op sp.a/SPIRIT, en op een duidelijk verlies tegenover de uitslag van 13 juni 2004. Bij de klassieke peilers ligt de liberale partij echter nog altijd een pak boven de uitslagen van De Stemmenkampioen.

Groen! eindigt deze keer bij La Libre Belgique exact op haar uitslag van bij de laatste verkiezingen, maar gemiddeld blijft ze toch onder die uitslag hangen. De trend is er nog altijd één van een status quo, ondanks de acties van kerkasiel en demonstraties van mensen zonder papieren. Deze acties konden blijkbaar de ondervraagden er niet van overtuigen voor de groene partij te kiezen.

Op de grafiek van de vlottende gemiddelden valt vooral de nieuwe daling van de VLD op. Een ander opvallend feit: ook La Libre Belgique bevestigt dat het Vlaams Belang in een stijgende lijn zit na het geval-Hans van Themsche. CD&V-N-VA blijft op een stabiel hoog niveau, terwijl Groen! stabiel onder het vorige verkiezingsresultaat blijft hangen. Voor sp.a/SPIRIT kan genoteerd worden dat de corruptieschandalen en de malaise van de PS in Wallonië blijkbaar weinig of geen invloed hebben op de resultaten van dat kartel in de laatste peilingen.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>