16 juni 2006

PS-klimaat (Hoegin)

Nathalie en Stacy zijn vandaag al een week vermist. Het beeld van de sociale situatie van de twee meisjes dat de laatste dagen geschetst werd bevestigt echter alle mogelijke clichés die men in Vlaanderen heeft over achtergestelde volksbuurten in het vuurrode Wallonië. Niemand zou trouwens verbaasd opkijken als Bruno uit de film L'Enfant morgen zou opduiken als getuige of betrokkene in de zaak.

Hans van Crombrugge somde in zijn opiniestuk «Wie zal de ouders opvoeden?» een lijstje van omstandigheden op die een mens alleen maar koude rillingen kunnen geven: dronkenschap, werkloosheid, prostitutie, drugsgebruik, achterbuurten. Verder blijkt uit een profielschets van Stacy Lemmens dat ze al op meer adressen gewoond heeft dan ze jaren oud is, «met meerdere moeders». Aan de andere kant heb je de «carrière» van Abdallah Ait Oud, op dit moment de hoofdverdachte: diefstallen, drugsbezit, slagen en verwondingen, wapenbezit en zedenfeiten. Is hij niet de ontvoerder van de twee meisjes, dan past hij in ieder geval perfect in in de rest van de scène van dit drama.

Wat ik echter in de lijst van beschouwingen en commentaren van de laatste dagen heb gemist, is een analyse over hoe zulk sociaal klimaat kan ontstaan. Jazeker, men heeft al op de verantwoordelijkheid van de ouders gewezen, en daarover geredetwist, maar het zou misschien toch passen om ook even naar het grotere kader te kijken. Zo zit ik met een zwak vermoeden dat zowat iedereen uit dit verhaal een trouwe PS-stemmer is, en dat de PS in dit verhaal wel degelijk een rol speelt. In tegenstelling tot een bepaalde andere zaak, waar men er wel snel bij was om een beschuldigende vinger uit te steken naar een politieke partij, valt het op dat er vandaag bijzonder veel schroom bestaat om hetzelfde te doen. Zou het er iets mee te maken hebben dat hierdoor de «verkeerde» partij in nog nauwere schoentjes zou komen dan met alle corruptieschandalen nu al het geval is?

Het kan immers niet ontkend worden dat de PS jarenlang een beleid heeft gevoerd, bewust, dat leidt tot het soort van toestanden die nu breed uitgesmeerd worden in de pers als achtergrondinformatie over de leefwereld van zowel slachtoffers als verdachten. Niemand van hen kan ervan verdacht worden veel sympathie te hebben voor de MR of cdH, of een lidkaart van Ecolo op zak te hebben. Het is dan ook nooit in het belang van de PS geweest om dit soort toestanden op te heffen, omdat ze daarmee alleen maar hun eigen kiezersbasis zouden ondermijnen. En laten we het maar zeggen zoals het is: ook de Vlaamse «solidariteit met het Zuiden» bestendigde die situatie alleen maar – vraag het maar aan Alain Destexhe. Waarop Karel de Gucht dus wacht om een derde van de Walen ferm de les te lezen weet ik dus niet.

Ondertussen lees ik dat de Liga voor Mensenrechten het druk heeft zich burgerlijke partij te stellen in de zaak tegen Hans van Themsche. Als ik het goed begrijp wil de Liga hem ook veroordeeld zien voor de eventuele toekomstige daden van anderen, of zo interpreteer ik toch hun verklaring dat zij dat doen «wegens het uitgesproken racistische karakter van de moord en de weerslag die zulks heeft op grote delen van de bevolking» en omdat «deze racistische moord kan aanleiding geven tot gevoelens van angst, onzekerheid en onverdraagzaamheid». De mensenrechten die de Liga hanteert zijn niet helemaal conform mijn gevoel voor hoe een rechtsstaat zou moeten functioneren, maar het zal wel aan mij liggen. Persoonlijk zou ik liever zien dat zij zich eens zouden informeren over wat Liberty in Groot-Brittannië te zeggen heeft over Anthony Rice, en eens nakijkt of er misschien geen parallellen te trekken vallen met de gebeurtenissen van verleden week in Luik. Het zou echter kunnen dat dat niet helemaal in hun politieke agenda past.

1 Comments:

At 18/6/06 00:02, Blogger Nathalie said...

Als Vlaamse die in Wallonië woont :

Jazeker, de PS heeft grote problemen. De PS houdt ook een systeem in stand dat achterhaald is, en misbruiken in stand houdt. Dat systeem is er gekomen om mensen uit de werkloosheid te halen, met als gevolg dat nu iedereen die werkt dat zowat doet voor de administratie.

Maar ik zou toch een kleine nuance willen aanbrengen. Ik ken persoonlijk wel degelijk enkele PS-stemmers, en ook wel wat PS-stemmers die vinden dat corrupte zaken "toch overal gebeuren". Het is een heel verschil met Vlaanderen, dat wel, maar niet zo sterk met Brussel, waar ik ook woonde.

Het probleem in Wallonië is denk ik ook : wat zijn de alternatieven ? Een Ecolo dat de ene flater na de andere begaat, en een politieke cultuur op zijn Frans waar het bon ton is om op de partij aan de macht te schieten zonder ook maar iets dat lijkt op een werkbaar alternatief aan te reiken. Extreem-rechts is hier een lachertje, met een leider die politiek asiel in Rusland wil aanvragen, waar volgens hem vrijheid wel nog bestaat. En alle partijen zijn constant gericht op Vlaanderen, waar zij vanuit een slachtofferrol steeds scherp op schieten. Elio di Rupo kan zijn premierschap wel vergeten ( en misschien maar goed ook ), hij slaagt er niet in ook maar iets te veranderen in de PS ( en wil hij dat wel ? ) maar uiteindelijk, zijn partij is wel de enige die ergens de indruk wekt dat ze ook iets kan doen voor zijn kiezers, net omwille van dat corrupte systeem.

Tenslotte ook nog : dat "milieu" waarin Stacy en Nathalie evolueren, kun je elders ook nog terugvinden. Luik is dan wel een serieus achtergestelde stad, het is niet overal zo in Wallonië, en mensen die er een boeltje van maken vind je overal.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>