13 juni 2006

Het valse dilemma voor Leterme (Hoegin)

De paarse partijen proberen de Minister-President van de Vlaamse Regering, Yves Leterme, onder druk te zetten kleur te bekennen in een valse dilemma.

Drie socialistische kopstukken hebben Yves Leterme al voor het valse dilemma geplaatst: eerst Johan vande Lanotte, dan Steve Stevaert, en ten slotte ook Louis Tobback. Het valse dilemma werd vervolgens verder opgevolgd in allerlei «analyses» in de media, en figureert deze week zelfs als de weekvraag bij De Stemmenkampioen. Alleen schort er iets aan het dilemma, want is het wel echt?

Kijken we namelijk even over de taalgrens, naar iemand die al maandenlang kandidaat voor het federale premierschap is. Elio di Rupo bakt het namelijk veel bruiner dan Yves Leterme wat betreft het cumuleren (maar de PS bakt het tegenwoordig op zowat elk vlak bijzonder bruin). Di Rupo is vandaag al Minister-President van de Waalse Regering, én partijvoorzitter van de PS. En al maandenlang uitgesproken kandidaat om volgend jaar Guy Verhofstadt op te volgen als federaal premier. Welke Vlaamse socialist heeft al gezegd dat Elio di Rupo dan maar moet aftreden als Minister-President van de Waalse regering? Of dat hij moet aftreden als partijvoorzitter? Of geen kandidaat voor de post van Eerste Minister mag zijn? Professor Johan vande Lanotte? Mensenkenner en Pr-kampioen Steve Stevaert misschien? Of pitbull Louis Tobback? Ze zouden wel gek zijn. Maar de media, die wel het socialistische ballonnetje zouden kunnen doorprikken, of beter gezegd, dat zouden moeten doen, passen ook. Mogen ze niet, of willen ze niet?

Wat die media betreft, een ander element dat ik in het verhaal mis is wie bij de sp.a kandidaat is voor de post van Eerste Minister. Steunen zij Guy Verhofstadt of Elio di Rupo, of hebben zij iemand uit eigen stal die zij naar voor willen schuiven? Merkwaadig toch dat daar nooit een vraag over gesteld wordt wanneer die socialistische strategen hun licht laten schijnen over wat iemand van een andere partij wel of niet mag doen. Je zou warempel gaan denken dat de hele heisa rond Yves Leterme opgezet is om het personeelsprobleem bij de sp.a te camoufleren.

1 Comments:

At 14/6/06 00:31, Blogger Marc Vanfraechem said...

ik heb op die vraag van de stemmenkampioen geantwoord dat ik geen mening had, en dat de belangrijkheid van de kwestie (op hun schaal van tien) voor mij nul was...

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>