15 juni 2006

Freya en haar thesis

Onrust alom. Koen Meulenaere, columnist bij het weekblad Knack, maakte al enige tijd terug gewag van de thesis van Freya van den Bossche. Hij insinueerde meermaals dat het eindwerk niet volledig van haar hand afkomstig zou zijn.

Deze week deed hij er nog een schepje bovenop, door te stellen dat het wel heel ongeloofwaardig zou zijn moest van den Bossche dat werk gemaakt hebben. Rik Van Cauwelaert, de grote Knack-baas, verdedigde zijn journalist, en bracht de satirische roddel zo tot leven.

De reacties bleven niet uit, evenmin van de kant van van den Bossche. Die laatste dient een klacht in tegen Meulenaere wegens laster en eerroof.

Bij deze stel ik me de vraag, en hoop ik voor Meulenaere dat het antwoord negatief is, of zijn insinuaties niet op los zand gebaseerd zijn. Dat minister van den Bossche niet meteen een groot licht is (en dan druk ik het nog eufemistisch uit), hoeft geen betoog. Haar ministerschap kan zonder veel overdrijving een aaneenschakeling van blunders genoemd worden. Maar toch zou Meulenaere wel eens een omgekeerd effect kunnen veroorzaken. Bij de publieke opinie trekt van den Bossche voorlopig aan het langste eind, omdat de steenharde bewijzen voorlopig uitblijven.

Het geheel kan uiteraard nog twee kanten uit. Ofwel komt Meulenaere met nieuwe bewijzen voor de dag, ofwel trekt van den Bossche aan het langste eind. Indien dat laatste het geval is, dan heeft Meulenaere zich op journalistiek vlak ferm verslikt. Heeft hij z'n laatste klok geluid?

4 Comments:

At 16/6/06 01:23, Anonymous Anoniem said...

Knack's weblog ivm deze affaire geeft een goed beeld van het intellectuele niveau van de Knack lezer. Sneller en goedkoper dan een wetenschappelijke studie.

 
At 16/6/06 02:10, Blogger Marc Vanfraechem said...

Het hele geval van die thesis is zonder belang. Er zijn in dit land wel ernstiger dingen om over te schrijven. Meulenaere was goed toen hij nog over de koers sprak, maar daarna ging het bergaf.

 
At 16/6/06 08:24, Blogger Bernhard De Muynck said...

@ Marc: hij duwt er van den Bossche (en vandaag in DS geeft hij aan dat hij geen bewijzen heeft, enkel vermoedens) mee in een slachtofferrol, die van het arme schaap dat nog maar eens onder vuur komt te liggen. Alleen lijkt het erop dat het ditmaal in haar voordeel zal uitdraaien, wat het belang van de hele zaak toch iets groter maakt. Of hoe je slechte en onbekwame politici toch meer stemmen kan geven...

 
At 16/6/06 09:45, Anonymous Anoniem said...

Waar houden we ons mee bezig ?? Hoeveel scripties komen volledig van de hand van een auteur ? Gemakkelijk om te zitten vitten op wat ik eerder 'details, prutsen' noem. Beoordeel iemand op zijn daden en kwaliteiten die men ten toon spreidt, of het nu een minister is met een aaneenschakeling van blunders (volledig akkoord), of iemand die anoniem voor de media in een groot bedrijf werkzaam is.
Bedankt Knack ? Ik lees dergelijke 'verhalen' liever in 'andere' bladen, waarvan ik weet dat ze niet 'au sérieux' genomen dienen te worden.
Analyse van de verwezelijkingen van een (hier) minister is belangrijker dan te weten of ze al dan niet haar thesis 100% zelf heeft geschreven.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>