17 juni 2006

Bruno Valkeniers (Hoegin)

Het zit de bestrijders van het Vlaams Belang de laatste tijd niet echt mee. Aanvankelijk dachten ze met Hans van Themsche de jackpot gewonnen te hebben, want was nu niet het finale bewijs geleverd waar het Vlaams Belang wérkelijk voor staat? Blijkt echter dat de eerste opiniepeilingen na de wekenlange orgie van anti-Vlaams Belang-propaganda aangeven dat het netto allemaal niets opgeleverd heeft, behalve dan dat het bij henzelf eens flink deugd gedaan heeft. (Nu ja, da's toch ook al iets waard.) Maar om de ramp compleet te maken kondigt nu Bruno Valkeniers zijn overstap naar het Vlaams Belang aan.

Bruno Valkeniers –voor wie het zich zou afvragen inderdaad een neef van Jef «Lawijt»– windt er overigens zelf geen doekjes om: hij treedt tot het Vlaams Belang toe omwille van niet-omfloerst separatisme, maar geeft als bijkomstige reden ook de recente «hetze» tegen het Vlaams Belang op. Auw dus. Zou het kunnen dat ook in de strijd tegen het Vlaams Belang de gevleugelde woorden van Vdb gelden dat «trop te veel is, en te veel trop»? Stel je voor dat er ook een paar kiezers rondlopen die van hetzelfde gedacht als Bruno Valkeniers zijn?

Erger is het gesteld met het profiel van Bruno Valkeniers. Probeer maar eens te beweren dat het Vlaams Belang stikt van de «mensen met een crimineel verleden en mensen met een potentieel criminele toekomst», en vooral veel primaire racisten, als na Freddy van Gaever nu dus ook de voormalige directeur van de Hesse-Noord Natie zich tot dat clubje bekeert. En het argument dat de Antwerpse haven economisch de dieperik zou ingaan indien het Vlaams Belang er ooit aan de macht zou komen omdat geen buitenlandse investeerder met zulke heerschappen te maken zou willen hebben, krijgt ook al een flinke deuk. Precies als voormalig directeur van Hesse-Noord Natie zal hij ongetwijfeld meer vertrouwen inboezemen bij buitenlandse investeerders dan pakweg Erwin Pairon of Patrick Janssens. Enfin, denk ik dan toch…

En dan is er nog Laken. Wat zou bijvoorbeeld Prins Filips de Taaie van deze overstap denken? Het is een teken aan de wand dat na het manifest van de denkgroep «In de Warande», dat Valkeniers trouwens mee ondertekende, iemand met zijn soortelijk gewicht op de lijst van het Vlaams Belang gaat staan. Of hij dan als uitgesproken separatist bij het Vlaams Belang of de N-VA gaat staan doet daarbij niet eens ter zake. Een koninklijk lintje zal Valkeniers hoe dan ook wel kunnen vergeten, al denk ik niet dat hij daar wakker van zal liggen. Maar in de plaats van Prins Filips had ik deze week toch nog maar eens bij schoonbroer Lorenz nagekeken of er wel genoeg geld veilig weggestopt zit in Luxemburg en Zwitserland. Want als Valkeniers de zwaluw is die de separatistische lente in de Vlaamse bedrijfswereld aankondigt, zou het wel eens kunnen dat Prins Filips nooit de kans zal krijgen lintjes uit te delen. Laten we daarop hopen, al geef ik toe dat zoiets ongetwijfeld veel stof en inspiratie zou kunnen leveren voor deze blog.

(Oorspronkelijk verschenen bij Diogenes)

3 Comments:

At 17/6/06 17:53, Blogger Bernhard De Muynck said...

Ik snap je punt niet echt goed. Was het dan zo'n verrassing dat iemand als Bruno Valkeniers opkomt voor het Vlaams Belang? Is het dat zo'n verrassing dat Jan Jambon zich kandidaat stelt voor N-VA?

Nochtans hebben beiden het Warandemanifest ondertekend. Beiden hebben een rijke achtergrond in de Vlaamse Beweging.

En de link met Filips de Taaie heb ik ook niet. Net alsof Valkeniers als voorzitter van het ANZ ooit nog in de 'gratie' van Laken zou kunnen vallen...

 
At 17/6/06 23:03, Blogger Filip van Laenen said...

Verrassing en verrassing: een overstap naar het Vlaams Belang die het in de nationale media haalt, zo'n eer valt niet elke overstap te beurt. En Valkeniers is een dikke vis.

De link met Filips de Taaie: dat ik er niet gerust in zou zijn in zijn plaats...

 
At 17/6/06 23:14, Blogger Bernhard De Muynck said...

Het is dan ook juist omdat Valkeniers een dikke vis is, dat hij het nationale nieuws haalt.

En de Taaie, die zou beter nergens meer gerust in zijn ;-)

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>