15 juni 2006

AIV's in de Kamer. (Brigant)

In de kamercommissie landsverdediging had Luc Sevehans (VB) een aantal kritische vragen voor minister Flahaut over de aankoop van 242 Mowag Piranha IIIC's. Minister van Landsverdediging Flahaut verwees naar vragen & antwoorden die reeds ter sprake kwamen in de kamercommissie legeraankopen. Blijkbaar mag men geen openbare antwoorden verwachten gezien er geen verslagen beschikbaar zijn voor de commissie legeraankopen. U kan hier het verslag van de vergadering lezen/downloaden, pagina 3-8 gaat over de AIV.

Mevrouw Meeuws had tijdens het commissiedebat een opmerking over de Piranha III. Deze zou het goed doen in Afghanistan bij de Bundeswehr...zo zou een Duitse officier jaloers zijn van onze aankoop van een modernere versie. Realiteit is dat wij de Piranha IIIC kopen en niet de Piranha III. Verder dien ik op te merken dat ik helemaal geen weet heb van Duitse Piranha III's in dienst & dan nog eens in Afghanistan. Ik meen te weten dat mevrouw Meeuws zich vergist met de KMW Dingo 2 ('onze' MPPV) die zich goed gedragen heeft in Duitse dienst in Afghanistan. De recente aankoop van de Bundeswehr bij Mowag betrof de Duro...niets te vinden over Piranha's op de website van de bundeswehr of Heer, niets op de website van Mowag zelve.
Tenzij Duitsland enkele Piranha's in bruikleen kreeg, maar daar heb ik helemaal geen weet van.

Sevehans diende een motie in die de Staat ertoe zou moeten aanzetten om de Piranha IIIC 8x8 werkelijk te testen in hun operationele configuratie. Hopelijk stoot deze motie niet op het Cordon Sanitaire.

In de Senaat (9 Februari & 20 April).
Senator Schouppe (CD&V) had op 9 Februari 2006 een aantal vragen over de klacht van Patria. Zijn vraag 1 verkreeg defacto geen zinnig antwoord. De inhoud van de klacht werd 'deftig' omschreven door DS in artikelen waarvan ik reeds melding maakte.

CD&Ver Wouter Beke (Senaat) had ook een aantal vragen over de AIV op 20 April 2006, ook hij verkreeg een ontwijkend antwoord. De Piranha III, ik die dacht dat we de IIIC kochten. Er bestaat enigzins onzekerheid of de IV er zal komen overigens is de IV onaanvaardbaar want zeker geen 'Off the Shelve' (geen voorgaande contracten).

Raad van State.
Op 11 Mei 2006 verwierp onze Raad van State de eis van Patria Oy om het besluit van de ministerraad tot aankoop van de MOWAG Piranha te schorsen. Men vertelt mij dat dit normaal is, RvS zou automatisch zulks verwerpen wanneer een contract reeds betekent is. U kan de uitspraak terugvinden op de website door gebruik te maken van de zoekfunctie en het trefwoord Patria. U bekomt dan een resultaat met 1 document 158655.

Verder.
Ik herhaal bij mijn weten zijn er slechts 2 landen (voor Belgiƫ het deed) die de Piranha IIIC 8x8 hebben aangekocht: Denemarken; Zwitserland (Electronische oorlogsvoering). Zweden kocht Piranha IIIC's in 10x10 versie, niet in 8x8. Voor verdere informatie verwijs ik dit voorgaande blogartikel dat een onderdeel was van een uitgebreider blogartikel over recente aankopen.

UPDATE.
Sloveniƫ heeft zopas besloten om 136 Finse Patria Oy AMV's aan te kopen. Ook in Zuid Afrika heeft de AMV enige voorsprong (Armada Intl). De Poolse AMV's werden beperkt in gewicht tot 22t voor amfibische operaties maar op land gaat het tot 26t (reken daarbij nog een groeimarge).

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>