8 mei 2006

Vrije meningsuiting in Egypte (Skender)

Gisteren werden in Caïro 11 demonstranten opgepakt tijdens een vreedzame actie voor onafhankelijke rechters. 8 van hen zitten nog steeds in de cel. Hen wacht waarschijnlijk een proces.

Egyptische rechters protesteren tegen de politieke inmenging in hun beslissingen. Ze eisen ook een onderzoek naar vermeende fraude bij de voorbije verkiezingen. Tijdens protestacties van rechters, advocaten en hun sympathisanten zijn verschillende demonstranten opgepakt of door de politie afgeranseld. De actie van gisteren was een uiting van solidariteit met de rechters en met de demonstranten die na vorige manifestaties opgesloten zijn. Deze manifestanten worden vastgehouden in afwachting van een proces op beschuldigingen zoals vernedering van de president, het bezit van spuitbussen en het hinderen van het verkeer.

Onder de 48 opgesloten manifestanten zijn er 6 webloggers. Het lijkt er sterk op dat de politie tijdens de actie bewust de bloggers uit de groep pikte. Gezien de slechte reputatie van de Egyptische politie maken hun collega-bloggers zich zorgen over de mannier waarop deze kritische Egyptenaren tijdens hun opsluiting behandeld zullen worden. Ze roepen vrijheidlievende mensen daarom op de Egyptische ambassades met telefoontjes, brieven en emails te bestoken in de hoop zo de autoriteiten onder druk te zetten om de demonstranten te laten gaan.

De contactgegevens van de Egyptische ambassade in Brussel vind je hier.


De gegevens van de Belgische ambassade in Egypte zijn dan weer hier te vinden.

Wie meer informatie zoekt kan terecht bij deze Egyptische bloggers (in het Engels):
The Big Pharaoh: Blogger and Activist Arrested
Sandmonkey: Alaa arrested
Sandmonkey: The Situation so far

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>