6 mei 2006

Bewijs van leugens Rumsfeld over WMD in Irak geleverd? (De andere kijk)

Gisteren lieten ze op de VRT beelden zien van een toespraak van Donald Rumsfeld, de Amerikaanse minister van Defensie. Rumsfeld werd tijdens zijn toespraak meermaals onderbroken door activisten tegen de oorlog in Irak. Dat is niet bepaald netjes te noemen, maar bon. Tijdens het debat na de toespraak werden er, aldus VRT-reporter Ivan Ollivier, "kritische vragen gesteld waarmee hij [Rumsfeld] het moeilijk had". Bekijk de beelden en maak zelf uit of hij het er moeilijk mee had. Volgens mij niet. Maar bon (bis).

Wie was de kritische vraagsteller? Het was Ray McGovern, vroeger bij de CIA, hij schopte het zelfs tot de persoonlijke briefer van de dagelijkse portie inlichtingen van president Bush (de vader, niet de zoon). Dus niet de eerste de beste. Op het eerste gezicht althans. Hier en hier vind je meer informatie over de huidige activiteiten van de man. McGovern blijkt een gekke linkse te zijn, zij het niet zomaar een gekke linkse.

Maar laat ons in de eerste plaats het proces maken van de boodschap en niet van de boodschapper. Waarover gaat het: Rumsfeld zou gelogen hebben over de oorlog in Irak en meer bepaald over de aanwezigheid van WMD in Irak. Collega-blogger Koen Robeys gaat akkoord.

Tijdens een interview op 30 maart 2003, dus vóór de val van Bagdad en de inname van de regio ten noorden daarvan (rond Saddam's bolwerk Tikrit), zei Rumsfeld hetvolgende:

MR. STEPHANOPOULOS: Finally, weapons of mass destruction. Key goal of the military campaign is finding those weapons of mass destruction. None have been found yet. There was a raid on the Answar Al-Islam Camp up in the north last night. A lot of people expected to find ricin there. None was found. How big of a problem is that? And is it curious to you that given how much control U.S. and coalition forces now have in the country, they haven't found any weapons of mass destruction?

SEC. RUMSFELD: Not at all. If you think -- let me take that, both pieces --the area in the south and the west and the north that coalition forces control is substantial. It happens not to be the area where weapons of mass destruction were dispersed. We know where they are. They're in the area around Tikrit and Baghdad and east, west, south and north somewhat.
Tijdens de woordenwisseling van eerder deze week, werd het volgende gezegd:

QUESTION: You said you knew where they were.

RUMSFELD: I did not. I said I knew where suspect sites were and –

QUESTION: You said you knew where they were Tikrit, Baghdad, northeast, south, west of there. Those are your words.

RUMSFELD: My words — my words were that — no, no, wait a minute, wait a minute. Let him stay one second. Just a second.
De finale ontmaskering van Donald Rumsfeld als een leugenaar? Wretchard plaatst hier enkele kanttekeningen bij.

Zoals gezegd vond het interview plaats vóór de val van Bagdad en de regio rond Tikrit. Uit het interview blijkt dat hij eerder op basis van aanwijzingen geloofde dat er daar WMD zouden gevonden worden. Hij voegde er zelfs aan toe dat hij de mogelijkheid niet uitsloot dat er helemaal geen WMD gevonden zouden worden.

I would also add, we saw from the air that there were dozens of trucks that went into that facility after the existence of it became public in the press and they moved things out. They dispersed them and took them away. So there may be nothing left. I don't know that. But it's way too soon to know. The exploitation is just starting.
Althans hieruit blijkt niet dat Rumsfeld wist dat er daar geen WMD zouden gevonden worden en dat hij daarover loog. Het feit dat Rumsfeld en bij uitbreiding de ganse Amerikaanse regering, met president Bush voorop, gelogen hebben terwijl zij wisten dat er geen WMD zouden gevonden worden in Irak, blijft een bewering die zelfs "niet zomaar een gekke linkse" als Ray McGovern kan hard maken.

1 Comments:

At 15/5/06 09:17, Anonymous Anoniem said...

Wel wel ,in hoeveel bochten kun je je nog wringen om toch maar te blijbven ontkennen dat Rumsfeld een even lange neus heeft als Pinokio ? Ik herrinner me alleszins BUsh en Rumsfeld die voor het oog van de hele wereld vertelden dat ze 'irrefutable evidence " hadden dat Irak over "weapons of mass destruction " beschikte en warrempel in staat was om binnen een zéér korte tijd (Blair sprak zelf over een termijn van enkele uren )een vernietigende aanval op de VS te lanceren.De atoombom was al bijna binnen handbereik ,daar bestond ook niet de minste twijfel over (dixit Rumsfeld eens te méér ).Jammer genoeg werd dit verhaaltje ontkracht door de CIA nog VOOR het door Bush en compagnie werd opgevoerd (ze wisten toen al dat de informatie onjuist was ) .De neus van Rumsfeld werd toen zo groot dat er voor hem niets anders overbleef als hem eerlijk te delen met ...Hoegin.Beste sterreporters mag ik jullie eens te méér Omega3 aanraden.Het schijnt namelijk eveneens wonderlijke eigenschappen uit te oefenen op het geheugen .

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>