29 april 2006

Zweedse moslims willen eigen wetten (Hoegin)

Er leven ongeveer 470.000 moslims in Zweden, op een bevolking van 9 miljoen zielen. Een vertegenwoordiger van Sveriges muslimska förbund (SMuF), de grootste moslimvereniging in Zweden met zo'n 70.000 leden, eist nu in een brief aan alle partijen van de Rijksdag eigen wetten voor de moslims.

Later dit jaar zijn er verkiezingen in Zweden, en waarschijnlijk is het in het licht daarvan dat de brief van SMuF gezien moet worden. Zo eist de vertegenwoordiger onder meer dat echtscheidingen voortaan goedgekeurd zouden worden door een imam, dat imams in de gemeentelijke scholen moslimkinderen afzonderlijk taal- en godsdienstles zullen geven, en dat jongens en meisjes gescheiden zwemles krijgen.

De Zweedse Minister van Integratie en Gelijke Kansen Jens Orback reageerde alvast volledig afwijzend in een interview met het Zweedse persbureau TT. Volgens hem moeten alle Zweden gelijk voor de wet zijn, volgens em is dat iets waar men lang voor gestreden heeft en dat men nu niet zomaar kan en wil afschaffen. Dat moslims nu opnieuw een ongelijkheid op basis van geslacht willen invoeren, vindt hij dan ook totaal onaanvaardbaar.

Hoewel de meeste Zweedse partijen en politici in dezelfde zin als Jens Orback reageren, bevindt er zich tussen de kandidaten van de Centrumspartij (Centerpartiet, c) één uitzondering: Ebtisam Aldebe. Zij meent onder meer dat mannen meer zouden moeten erven dan vrouwen, conform de Koran. Voor wie niet helemaal thuis is in de Zweedse politiek: de Centrumspartij behoort tot de centrum-rechtse Alliantie voor Zweden, die hoopt in de herfst de regeringsmacht van de sociaal-democraten te kunnen overnemen.

Bij de liberale Volkspartij (Folkpartiet, fp), een andere van de vier partijen in de Alliantie voor Zweden, denken ze helemaal anders over de brief van SMuF, en gaan er zelfs stemmen op om de staatssteun die SMuF ontvangt op te heffen. De organisatie heeft de laatste jaren immers ongeveer 11 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 1,2 miljoen euro) gekregen van de staat. Men kan zich inderdaad afvragen of het wel gepast is dat de Zweedse belastingbetaler een organisatie subsidieert die de Zweedse, en bij uitbreiding ook de Europese samenleving zo radicaal verwerpt. De facto willen zij immers een eigen staat oprichten met eigen wetten en structuren opdat zij zoveel mogelijk zouden kunnen ontsnappen aan de Zweedse wetgeving en nog zo min mogelijk met Zweden te maken zouden moeten hebben. Je kan je zelfs beginnen afvragen wat die moslims bezielt om überhaupt nog in een onland als Zweden te blijven wonen.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>