10 april 2006

Panorama over Iran: attack of the neocon crazies

(Dit artikel verscheen op VRTwatch.be, de nieuwe groepsblog waar burgers en belastingbetalers waken over de objectiviteit en de werking van hun openbare omroep)

Zondagavond zond Canvas in "Panorama" een reportage uit over het Iraanse kernwapenprogramma en de mogelijke reactie van de VS daarop. Het ging om een Duitse reportage van "Die Story", eerder uitgezonden op WDR.

De berichtgeving over Iran was vrij evenwichtig, met vermeldingen van optredens van de religieuze politie, de interviews met Iraanse jongeren die over het algemeen pro-Westers zijn, maar verdeeld zijn over de wenselijkheid van een Amerikaanse militaire interventie.

En wie kwam er aan Amerikaanse kant in beeld? De gepensioneerde luchtmachtkolonel Sam "everyone is a liar but me" Gardener, die al jarenlang in de media een nummertje opvoert getiteld "Bush vertelde 50 leugens over Irak". Ray McGovern, een voormalige CIA-analist, die vertelde dat hij en zijn collega's decennia geleden al Wolfowitz, Rumsfeld en Cheney "the crazies" noemden, en een voormalige Pentagon-medewerkster die aangeduid werd als "Karen K." en die het voortdurend over "the neocons" op het Pentagon had. En tenslotte John Pike, bekend van de uitstekende website GlobalSecurity.org, die een vrij objectief verhaal bracht.

De rest van het verhaal laat zich raden: Amerika heeft al besloten om Iran aan te vallen, en zelfs als het land alsnog zijn kernwapenprogramma zou opgeven, dan nog zou Amerika een dergelijke belofte niet geloven en toch aanvallen. Zo werd het letterlijk door Gardiner in de uitzending gezegd. Over de mislukking van de Europese diplomatieke onderhandelingen met Iran vernamen we niets (om begrijpelijke redenen die verband houden met de timing, zie verder). Evenmin vernamen we iets over de doeltreffendheid van diplomatie indien je bij voorbaat militaire acties volledig uitsluit.

Wat de VRT-kijker niet te weten kwam: WDR zond deze reportage al uit op 13 juni 2005, meer dan negen maanden geleden dus. Niet onbelangrijk, omdat Sam Gardiner in de reportage doodleuk verklaart dat hij "over vijf maanden" al een climax verwacht in de Bush-campagne tegen Iran. Belangrijk ook, omdat de Iraanse minister van buitenlandse zaken vermeld en getoond wordt in de reportage: Kamal Kharrazi. Die werd echter in augustus 2005, na de presidentsverkiezingen, vervangen door Manouchehr Mottaki. Opgewarmde kost waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is...

De Duitse titel van de reportage is "Planspiel Iran - Amerikas nächster Krieg". Wie zijn weg vindt op het internet en weet wat een torrent is, kan de Duitse versie wellicht nog ergens stiekem downloaden, bij gebrek aan een Vlaamse "uitzending gemist".

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>