12 april 2006

Niets te zien hier! Verder lopen aub! (De andere kijk)

Gisteren "Koppen" gezien? Het ging over de overvallenplaag in Brussel, gemiddeld worden er nu twee overvallen per dag gepleegd, in vele gevallen door minderjarigen.

Het was opvallend hoe de woorden 'moslim' of 'noord-afrikaan' geen enkel moment vielen en precies angstvallig leken te worden vermeden. De lezer zal misschien repliceren dat ik niet te snel conclusies mag trekken. Je mag die feiten niet zomaar in de voeten van die kutmarokkaantjes schuiven. Inderdaad, je kan niet voorzichtig genoeg zijn tegenwoordig, want voor je het weet, staat de GEDAPO aan je deur en duwt die een dagvaarding in je handen.

Ik heb dus goed nagedacht voor ik dit schreef. Waarop baseer ik me dan? Wel, op de woorden die wel werden gebezigd in de reportage: discriminatie, ghetto-wijken en nog zo van die termen die je normaal associeert met 'moslims' of 'noord-afrikanen', maar bij "Koppen" wilden ze dat blijkbaar niet gezegd hebben.

Wilden ze misschien vermijden dat ze door hun reportage een paar mensen in de armen van het Vlaams Belang drijven? Misschien, maar waarom dan überhaupt de (weliswaar gekuiste) reportage uitzenden? Waarom dan de kans laten liggen om het verhaal van discriminatie nog wat aan te dikken? Eerlijk gezegd sta ik er wat versteld van. Het lijkt wel alsof ze maar net een onweerstaanbare drang konden bedwingen om alle registers open te trekken.

Ik hoor de lezer al zeggen: stop met die complottheorieën, misschien heeft "Koppen" gewoon een evenwichtige reportage gemaakt? De gedachte kwam wel degelijk in me op, maar ik geloof het niet. Ik geloof niet dat de islam (het woord is er eindelijk uit) geen rol speelt: het is niet dat de overvallers onder kreten van Allahu Akbar hun slachtoffers zouden bedreigen of iets dergelijks, maar het is weinig aannemelijk dat de Arabische, islamitische achtergrond geen enkele rol zou spelen in het gedrag van die "jongeren". Al te gemakkelijk wordt er naar externe socio-economische factoren verwezen (geen diploma, geen werk, u kent het wel), terwijl de culturele factoren praktisch nooit belicht worden. Het feit alleen al dat "Koppen" hieraan hoegenaamd geen aandacht besteedde, moet dan ook vragen oproepen.

Het is toch opvallend dat, terwijl de wereld de vijf voorbije jaren gekenmerkt werd door de aanslagen van 9/11, 3/11, 7/7, de conflicten in Afghanistan en Irak, Car-B-Q's in Frankrijk, een heuse cartoon war en recent de trotse bekendmaking door een nu nucleair uitgerust fundamentalistisch Iraans regime, de meeste commentatoren die de kranten en de audiovisuele media teisteren nauwelijks verder zijn geraakt dan de reeds honderd malen in de pers, op televisie en in de boekhandel gerecycleerde theorieën over discriminatie, socio-economische achterstelling en Amerikaans imperialisme.

Ondertussen moet je voor alternatieve verklaringen, even gemakkelijk onder de noemer Islam samengevat, terecht bij blogs of bij Amazon. Ondertussen krijgen mensen die luid durven spreken een proces aan hun broek, voelen ze zich verplicht om onder bewaking te vergaderen, worden ze opgejaagd en bedreigd of zelfs koudweg vermoord.

Als de ene kant van het debat in het verdomhoekje zit, dan is er geen debat onmogelijk. Met stalinistische hardnekkigheid wordt de pensée unique gehandhaafd, terwijl ondertussen de situatie in de steden en in de internationale politiek verder verrot. Wie zijn handen tegen zijn oren houdt, zijn ogen sluit en hardop "lalalalalala" roept, moet weten dat zijn neus nog altijd de steeds sterker wordende stank ruikt. Tot die niet meer te harden is en je uiteindelijk flauw valt, maar dan is het natuurlijk te laat. Laten we het niet zo ver komen en het probleem onderkennen zodat we het ook kunnen aanpakken.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>