9 maart 2006

Waar houden ze zich toch mee bezig? (update) (De andere kijk)

Antwerps VB-gemeenteraadslid Geert Brouwers zou een "racistische" mail hebben gestuurd naar een aantal allochtone stadsambtenaren. Brouwers ontkent. Hij erkent de mail ontvangen te hebben en naar kennissen te hebben doorgestuurd. Hij weet niet hoe de mail uiteindelijk bij de ambtenaren is terechtgekomen.

Enkele opmerkingen:

- Wat er precies in die mail staat is onbekend, buiten deze zin:

"Wij verontschuldigen ons dat wij u niet verplicht hebben te werken en toch al uw rekeningen hebben betaald."
Sarcastisch? Ja. Racistisch? Op basis van deze ene zin: neen. Plus: ik oordeel liever zelf dan op basis van berichten van onze vaderlandse pers.

- Brouwers zou wel echt stom moeten zijn om een "racistische" mail te sturen naar allochtonen.

- Als de rest van de mail even sarcastisch, correctie racistisch is, dan mag het gerecht vanaf morgen een aparte kamer inrichten om dergelijke "misdrijven" te behandelen.

- Dit voorval toont nog maar eens de onzin van de anti-racismewetgeving aan.

Niettemin wordt de carroussel terug op gang getrokken: Martine Tanghe zet haar strengste gezicht op, de stad Antwerpen dient een klacht in wegens misbruik van haar computernetwerk (het gerecht mag voor dergelijke "misdrijven" ook een aparte kamer inrichten) en het CGKR heeft de zaak gesignaleerd aan het Antwerps parket.

Waar houden ze zich toch mee bezig? Denkt er nu echt iemand dat het Vlaams Belang hiermee één stem gaat verliezen? Integendeel: dergelijke demarches vergroten enkel het wantrouwen, de verzuring en de onverdraagzaamheid in de samenleving. Een overheid die de gedachten en de gedragingen van haar burgers wil sturen door middel van staatsdwang, verliest het respect van die burgers.

Update 10/03/06: Hier is de mail. Oordeel zelf.

Op een Deense site worden, in naam van het Deense volk, verontschuldigingen aangeboden aan al de "gekrenkte" Moslims.

Hierna, vertaald uit het Engels, de essentie van hun boodschap 'SORRY':

Wij verontschuldigen ons omdat wij U onderdak hebben aangeboden toen U uit uw land moest vluchten wegens oorlog...
Wij verontschuldigen ons omdat wij U hebben opgevangen wanneer anderen U verstoten hebben...
Wij verontschuldigen ons omdat wij U de gelegenheid hebben geboden om bij ons van een opleiding te mogen genieten...
Wij verontschuldigen ons omdat wij U onderdak en voedsel hebben aangeboden wanneer U elders hierover niet kon beschikken...
Wij verontschuldigen ons omdat wij U de gelegenheid boden uw familie te laten overkomen uit uw onveilig geacht land...
Wij verontschuldigen ons omdat wij U niet verplicht hebben te werken en toch al uw rekeningen hebben betaald...
Wij verontschuldigen ons omdat wij U goedkope telefoon, internet, vervoer en gratis onderwijs voor uw kinderen hebben aangeboden...
Wij verontschuldigen ons dat wij U moskeeën hebben aangeboden in een christelijk land...
Wij verontschuldigen ons omdat wij U niet verplicht hebben onze taal te leren zelfs na een gastvrij verblijf van dertig jaar...

Wij verontschuldigen ons voor al de rest...
en wij verontschuldigen ons omdat we ons moeten verontschuldigen...
Met dank aan GVA om mij zelf een oordeel te laten vellen (een paar cartoons publiceren had vanuit dezelfde optiek ook nuttig kunnen zijn enige tijd geleden, maar bon). Zeg nu zelf: wat is hier racistisch aan? De mail is eerder een - begrijpelijke - sarcastische uitdrukking van het gevoel dat je menselijkheid tegen je gebruikt is. Het is typisch dat de strafste zin eruit gepikt wordt om op een mail het etiket 'racistisch' te plakken. Ik wist trouwens niet dat moslim een ras is.

9 Comments:

At 9/3/06 21:37, Blogger Ivan Janssens said...

Ik weet het niet hoor. Zulke zin sturen naar allochtonen, lijkt me wel degelijk racistisch en het is ook een recht om daartegen klacht in te dienen. Tegen dergelijke zaken moet men zich kunnen verdedigen, en dat heb ik alvast liever dat men dat via het gerecht doet dan door ambassades in brand te steken. Met vrijheid van meningsuiting heeft dit alvast niets te maken.

 
At 9/3/06 22:01, Blogger Dirk Dierickx said...

Komaan, de VB-heksenjacht is wel echt belachelijk aan het worden. Ik ben geen voorstander van die partij, maar daarom wil ik ze nog niet onmiddellijk de mond snoeren - is dat dan wel democratisch.
Het lijkt wel een trend - verbieden, verbieden en nog meer verbieden. Gelukkig is het hier belange nog niet zo erg als in de US, laten we hopen dat het nooit zo ver moet komen en dat we allemaal nog ons ding kunnen & durven zeggen.

 
At 9/3/06 22:15, Anonymous Anoniem said...

Gewoon wat mailtjes versturen via een anonieme server is piece of cake. En het laten blijken alsof het van iemand anders komt gaat al even gemakkelijk. Volgens mij werd de mail door een allochtoon verstuurd, of door iemand van extreem linkse origine (SPa of Groen) ten einde het Vlaams Belang in diskrediet te brengen. Dat ze maar doen. Zal het Vlaams Belang des te meer stemmen opleveren. Dat centrum tegen racisme is een godsgeschenk voor het Belang. Levert telkens een hoop stemmen op als die hun mond opendoen. En dit alles lijkt verdacht veel op het Duitse Naziregime van media 20ste E. Daar vervolgden ze ook iedereen die niet in hun politiek correcte kraam paste.

 
At 10/3/06 14:30, Anonymous Anoniem said...

... extreem linkse origine (SPa of Groen) ...

=> heu you got to kidding right, wat voor een onzin is dat nu ?

 
At 10/3/06 14:41, Anonymous Anoniem said...

Email Les 1:
Kijk je "To:" en "Cc:" even na voor je op "Send" duwt.

Indien het toch een gevorderde zou zijn:
Email Les 10:
Indien je een bericht stuurt naar een mail-groep, zal ELK lid van die groep het bericht ontvangen.

Indien je een VB-er bent
Kijk eens wat positiever, contructiever en begripvoller naar de wereld, dan vergeef ik jou dit slippertje ...

 
At 10/3/06 15:03, Anonymous Anoniem said...

Het is je reinste onzin. Dit mailtje is ondertussen door tienduizenden gelezen en doorgestuurd. Het betrof een "Welgemeend sorry" van de Denen aan hun Moslim landgenoten, naar aanleiding van de hetze rond de tekeningetjes.

Als dat racistisch is, dan weet ik het niet meer.
De originele versie kan je vinden op: http://www.danishmuhammedcartoons.com/Apology.html

 
At 10/3/06 22:08, Blogger Peter Fleming said...

ivan, de volledige mail staat hier ondertussen op, blijf je bij je oordeel?

ieder mag naar de rechtbank stappen, maar je maakt je in mijn ogen hiermee enkel belachelijk

 
At 11/3/06 20:34, Blogger Ivan Janssens said...

Ja, met deze nuance. Men zou beter pas naar de rechtbank stappen na herhaalde van dergelijke mails. Dergelijke mails sturen naar allochtonen is wat mij betreft een vorm van pesten, kwetsen, vernederen, denigreren, stalken, spamming..net zoals Koen Wauters zich mag verdedigen tegen stalken mogen de ontvangers dit ook doen tegen dergelijke mails. Allochtonen hebben het recht om zichzelf te beschermen tegen mensen die hen lastigvallen met denigrerende (om het woord racistisch niet te gebruiken) mail. En nogmaals: vrijheid van meningsuiting heeft het niets mee te maken.

 
At 6/4/06 04:01, Blogger Luc Van Braekel said...

@ivan: Kan je eens uitleggen waarom dit "niets te maken heeft" met vrijheid van meningsuiting?

Heeft de grens van iets niets te maken met datgene waarvan het de grens is?

Ik protesteer tegen dergelijke gratuite uitspraken als "met vrijheid van meningsuiting heeft dit niets te maken".

Het publiceren van zo'n tekst is een meningsuiting, en volgens mij is men vrij om zo'n tekst te publiceren vermits die tekst volgens mij niet racistisch is (is de islam een ras misschien) en ook (volgens mij) niet oproept tot discriminatie (aan u om aan te tonen waar in de tekst er wel zou opgeroepen worden tot discriminatie).

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>