15 maart 2006

De vlucht vooruit (De andere kijk)

Filip Dewinter (VB) laat in Dag Allemaal optekenen dat hij overweegt geen cent belastingen meer te betalen als zijn partij opnieuw veroordeeld wordt voor racisme. Bovendien dreigt hij ermee zijn kiezers op te roepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Mijn bedenking hierbij was: hoe gaat ie dat flikken? In Belgiƫ is het - als werknemer althans - nagenoeg onmogelijk om te weigeren belastingen te betalen, tenzij je erin slaagt om anderen te betrekken in je complot.

- Zal ik mijn werkgever vragen om niet langer bedrijfsvoorheffing in te houden?
- Zal ik mijn bakker, slager, ... vragen om de BTW in mindering te brengen van de prijs?
- Zal ik mijn notaris kunnen overtuigen van de belachelijk lage prijs waartegen ik mijn huis koop?
...

Feit is dat de overheid de burgers inschakelt als ontvanger van de belastingen die zijn medeburger verschuldigd is. Zoiets noemen ze in een andere context ook wel eens 'outsourcing'. Waarom ze bij Financiƫn dan nog zo'n 27.000 ambtenaren nodig hebben, wat in verhouding veel meer is dan bv. in Nederland, is mij dan ook een raadsel. Dat het ministerie er maar net in slaagt om tijdig de aanslagbiljetten te versturen en bijna niet meer tot controles toekomt, valt dan helemaal niet te begrijpen.

Zelf heb ik mijn afrekening nog niet ontvangen. Als ze zich niet haasten, dan mogen ik en anderen in hetzelfde geval op 1 juli al die bedrijfsvoorheffing terugvragen. Ironisch hoe de Staat op die manier het gras voor de voeten van Dewinter en al die burgerlijk ongehoorzame burgers zou wegmaaien.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>