12 februari 2006

Talking is good (vrijhaven)

Amerikaanse en Engelse kranten werden door hun respectievelijke regeringen geprijsd omwille van de beslissing om de cartoons niet te publiceren. President Bush en de Engelse minister van Buitenlandse zaken Straw stelden dat het spotten met religie toch in zekere zin te ver ging.

Toch publiceerde enkele Amerikaanse en Engelse kranten de cartoons. Of ten aanzien van de Engelse kranten, misschien beter gezegd 'poogden'. De Engelse magazines 'Liberal' en 'the Spectator' plaatsten eerst de cartoons op hun website maar haalde ze er dan weer af na boze reacties (je kan je wel inbeelden wat voor mail ze ontvingen...) De cartoons werden op de website vervangen door een zwart vlak waarop censuur stond geschreven. Een pijnlijke toegeving aan extremisten.

Ook in Amerika hebben enkele kranten de cartoons gepost, zoals FOX News bericht. Ook deze publicatie lokte een betoging uit.

Een zeer interessante passage uit het artikel is het volgende:

Inquirer (nvdr: de krant die cartoons publiceerde) editor Amanda Bennett showed up at the demonstration, which she described as "peaceful and respectful." She walked through the crowd and introduced herself, thanking protesters for coming and in some cases defending the paper's decision.

Zie je het al gebeuren dat een Deense cartoonist zich zelf verdedigd in de betogingen in Brussel of de eerste betoging in London waar men met affiches rond liep met slogans als 'Dead to the cartoonists'. Totaal ondenkbaar in Syrië of Libanon...

De reacties van de betogers was positief:

Lilly Dzemaili, 53, said the paper's efforts to meet with members of the Muslim community were a step toward making amends.

"Talking with each other — (that's) always good," she said.

Met elkaar praten is inderdaad goed. Vredevolle discussie is essentieel in een maatschappij, net zoals dat zeer belangrijke recht van de vrijheid van meningsuiting. Wanneer een democratie vervalt in agressie dan is het gedaan met de democratie. Slechts voorzover dat door een meerderheid in het midden-oosten wordt begrepen, zal het slechts vatbaar zijn voor een echte democratie.

2 Comments:

At 12/2/06 19:14, Blogger Ivan Janssens said...

Wat zou een samenleving zijn zonder satire. Ik weet niet wat mij het meeste stoort, het geweld onder moslims, of het feit dat ze zo weinig gevoel voor humor hebben.

 
At 12/2/06 23:03, Blogger Nicolas Raemdonck said...

Allebei zijn ernstige verstoringen. Een gematigde moslim zei ergens in een discussie: 'Wie zich te ernstig neemt, is niet ernstig.' Typeert de fundamentalisten.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>