1 februari 2006

Oeps, iets 'vergeten' (De andere kijk)

Nadat gisteren in de Tijd werd gepleit voor de Iraanse zaak, was het vandaag de beurt aan Guido Vanham (bestuurslid van Artsen voor Vrede (AVV) en van het Centrum voor Documentatie en Informatie Palestijnen (Codip)) om de "essentiële vragen [te] durven stellen in [het] Israëlisch-Palestijns conflict".

In het opiniestuk wordt verwezen naar "de gekende en internationaal aanvaarde basis voor een oplossing van het conflict" zoals resolutie 242 van de VN-Veiligheidsraad volgens dewelke "Israël zich onvoorwaardelijk [moet] terugtrekken uit alle bezette gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem”.

Vanham 'vergeet' evenwel een tweede principe te melden (met dank aan collega-blogger Ivan om me op dit spoor te brengen) waarvan de toepassing volgens de resolutie vrede in het Midden-Oosten tot stand kan brengen.

Termination of all claims or states of belligerency and respect for and acknowledgement of the sovereignty, territorial integrity and political independence of every State in the area and their right to live in peace within secure and recognized boundaries free from threats or acts of force
Laat dat nou net de reden waarom Israël in 1967 een pre-emptieve oorlog avant-la-lettre begon en Gaza, de Sinaï, de Golan en Oost-Jeruzalem bezette. En tot op heden heeft Israël geen reden om zich veilig te voelen binnen de grenzen van vóór '67. Groot gelijk dus om van Hamas te eisen dat het de staat Israël erkent en de wapens neerlegt.

1 Comments:

At 2/2/06 14:28, Blogger Ivan Janssens said...

Uiteraard kan de VN-resolutie niet gezien worden als een toelating voor Israel om zelf en pre-emtief haar grenzen te verleggen en andere gebieden te bezetten.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>