5 januari 2006

Winst Vlaams Belang bij Stemmenkampioen (Hoegin)

Eerder deze week maakte De Stemmenkampioen de resultaten van de opiniepeiling van december bekend. Het Vlaams Belang gaat bijna één procent vooruit vergeleken met de maand ervoor, en de vervolging van de partij zou daar de voornaamste oorzaak van zijn.

De opiniepeiling is de zesde maandelijkse peiling naar de kiesintenties van De Stemmenkampioen sedert de laatste verkiezingen. Samen met de andere peilers zijn er reeds twintig opiniepeilingen verschenen sedert juni 2004.

Terwijl het Vlaams Kartel van CD&Ven N-VA nagenoeg hetzelfde resultaat haalde als de maand ervoor, gaat het Vlaams Belang er dus stevig op vooruit, en dit was ook het nieuwsfeit dat de meeste aandacht kreeg. (Dat de VLD bijna evenveel achteruitging had blijkbaar minder nieuwswaarde, zie verder.) Het blijft echter wel opvallend dat het Vlaams Belang bij De Stemmenkampioen een score blijft halen die consequent boven die in de andere opiniepeilingen ligt. Het resultaat van december is overigens niet het hoogste tot nu toe: in juni zat de partij nog een halve procent hoger, en toen maakte de partij zelfs een nog grotere sprong vergeleken met de maand voordien.

Minder aandacht was er dus voor de nieuwe achteruitgang van de VLD. Daarmee komt de partij bij De Stemmenkampioen weer meer dan vier procent onder het gemiddelde van de andere peilers, een meer dan significant verschil. Ook voor de sp.a/SPIRIT valt er weinig goed nieuws te rapen, want de partij blijft stabiel net onder de 18% hangen, en het kartel heeft tot nu toe alleen nog maar achteruitgang gekend bij De Stemmenkampioen. Het geaccumuleerd verlies bedraagt nu op de kop twee procent.

Ook Groen! heeft alleen nog maar verlies gekend bij De Stemmenkampioen, al bedraagt het geaccumuleerd verlies voor die partij slechts 0,8%, helemaal niet significant dus. Anderzijds moet opgemerkt worden dat zelfs zo een klein percentage voor een partij als Groen! al dramatisch is, want als het verlies reëel zou zijn, betekent het dat de partij de laatste maanden een tiende van haar kiezers heeft zien vertrekken.

Komen we nog even terug op de winst van het Vlaams Belang. De Stemmenkampioen vraagt namelijk aan haar panelleden die van partijvoorkeur veranderen wat hun reden daarvoor is, en daaruit blijkt dat meer dan een derde van de nieuwe kiezers van het Vlaams Belang de vervolging van de partij, in het bijzonder door Geert Lambert van SPIRIT, als voornaamste reden aangeeft. Op het eerste zicht lijken de inspanningen van Geert Lambert dus contraproductief te zijn, omdat ze geen verlies maar winst voor het Vlaams Belang genereren, maar vanuit een ander perspectief bekeken is dit niet zo zeker. Immers, zolang het cordon sanitaire standhoudt, is een grotere aanhang voor het Vlaams Belang de beste garantie voor sp.a en dus ook SPIRIT om aan de macht te kunnen blijven. Tel immers de uitslag van Vlaams Belang en Groen! samen, en je komt meteen een eind boven de dertig procent uit, en dan blijkt sp.a/SPIRIT onmisbaar om nog een meerderheid te vormen. VLD en CD&V zullen immers altijd eerst bij sp.a/SPIRIT aankloppen voor ze bij Groen! te rade zullen gaan.

Wat ik echter jammer genoeg mis in de analyse van De Stemmenkampioen is waar die nieuwe kiezers van het Vlaams Belang vandaan komen. Komen die kiezers bijvoorbeeld vooral van de VLD, dan heeft Geert Lambert immers absoluut geen reden om zijn activiteiten stop te zetten. Een zwakkere VLD betekent immers ofwel een zuivere centrum-linkse coalitie (rooms-rood of rooms-rood-groen) met sp.a/SPIRIT in een comfortabele zetel, ofwel een paars-roomse coalitie met nog minder blauw dan vandaag. Geert Lambert werkt dus niet alleen voor het Vlaams Belang, hij werkt ook en vooral voor zichzelf en grote kartelbroer sp.a.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>