30 januari 2006

Wat staat er ons toch allemaal nog te wachten? (De andere kijk)

Nu Palestijnen uit protest tegen de publicatie van een reeks spotprenten in een Deense krant korte tijd een EU-gebouw in Gaza (merk op dat de EU alleen al vorig jaar 338 miljoen $ geschonken hebben aan de Palestijnen) hebben bezet, hebben de Vlaamse media nu ook het verhaal ontdekt (check de websites). Voor de volledige achtergrond is er geen beter adres te vinden dan The Brussels Journal dat de kwestie al drie maanden (!) volgt. Benieuwd of de commentatoren hun licht hierover zullen schijnen en wat ze hierover zullen zeggen en schrijven (al kan ik het wel raden).

Het punt dat ik vandaag echter wil maken en dat ik hierboven al even aanhaalde, is dat een volk dat zo overweldigend zijn keuze heeft gemaakt voor een partij die de vernietiging van Israël voorstaat geen € of $ meer verdient. De maskers zijn afgevallen, laten we ons geen illusies meer maken. Sommigen zien het waarschijnlijk nog altijd liever niet, begrijpelijk, want het is niet aangenaam om te beseffen dat je al die tijd voor de gek bent gehouden, maar wordt het stillekesaan geen tijd om de wereld te zien zoals ze is en niet zoals we ze zouden willen zien?

Feit is dat aan de Israëlische grens een terroristische entiteit is ontstaan (tenzij ze eerst elkaar overhoopschieten) die op de meest hartelijke manier is gelukgewenst door die andere terroristische staat, 2000 km verder naar het oosten. Ik heb het natuurlijk over Iran. Zelfs bij de Europese media begint het nu stilaan te dagen dat Iran op zoek is naar nucleaire wapens en dat dat geen goede zaak zou zijn voor de wereldvrede.

Laten de Europeanen niet meer dezelfde fout maken als in Irak: hun eigen diplomatieke overtuigingskracht overschatten en de Amerikaanse bereidheid onderschatten om desnoods gewapenderhand hun nationaal belang te verdedigen en Iran van nuclaire wapens af te houden. 76% van de republikeinse en 49% van de democratische Amerikanen zijn volgens een opiniepeiling bereid deze optie te steunen. Des te opmerkelijker daar je de regering-Bush er toch niet van kan beschuldigen dat ze de oorlogstrom inzake Iran roert.

Als de Iraniërs er niet op tijd in slagen om de mullahs in hun moskeeën op te sluiten, dan komen er vroeg of laat luchtaanvallen of erger van. Ik hoef u er niet van te overtuigen dat de gevolgen hiervan niet te overzien zijn, maar van het alternatief, een nucleair gewapend Iran met een Palestijnse annex, al helemaal niet.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>